Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ομιλία Δημήτρη Καζάκη στην Αδελφότητα στην Άνω Μερά ΣΗΜΕΡΑ στις 18:00


Αυτοοργάνωση για να αντιμετωπίσουμε τις γνωστές προκλήσεις στην πόλη της Μυκόνου

Μία ακόμα θερινή περίοδος πλησιάζει και η Μύκονος καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που χρόνια τώρα ταλαιπωρούν την πόλη. Η επαιτεία, το παραεμπόριο των μικροπωλητών, η έλλειψη καθαριότητας, η διανομή φυλλαδίων, τα οχήματα που τρέχουν ασταμάτητα στο γιαλό και τα σοκάκια, καθώς και η καταπάτηση και συνεχής μείωση του ελεύθερου δημόσιου χώρου, αποτελούν προβλήματα που πολλοί Μυκονιάτες πολύ πριν από εμάς τα έχουν επισημάνει και έχουν ζητήσει την επίλυση τους από τον Δήμο. Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν, κι αν υπάρχει ένα μάθημα που θα έπρεπε να έχουμε πάρει τόσα χρόνια σαν κοινωνία είναι ότι ο Δήμος και η εκαστοτε Δημοτική Αρχή δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να φανεί η Μύκονος αντάξια του ονόματός της, δεν ενδιαφέρθηκε δηλαδή ποτέ να δώσει ουσιαστική λύση σε προβλήματα που υποβαθμίζουν την πόλη, δυσφημούν το νησί κι ενοχλούν και διώχνουν τον επισκέπτη.

Ως πότε θα παρακαλάμε να γίνουν τα αυτονόητα? Ως πότε θα περιμένουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα που ποτέ δεν έρχονται? Ως πότε θα στηρίζουμε τις ελπίδες μας σε πολιτικούς άνδρες που μας έχουν εγκαταλείψει από την ημέρα της εκλογής τους? 

Πόσο ακόμα θα κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας? Πόσο ακόμα θα περιμένουμε μάταια να γίνει κάτι καλό και σωστό για την πόλη? Προσωπικά δεν βλέπω άλλη λύση από το να αναλάβουμε με δικές μας πρωτοβουλίες να αντιμετωπίσουμε κάποια από αυτά τα προβλήματα στο βαθμό που μπορούμε, χωρίς να παρακαλάμε τους Δημοτικούς άρχοντες που ούτε ιδέες αλλά ούτε την βούληση έχουν να προσφέρουν κάποια λύση. 

Το Mykonensis προσφέρει βήμα σε όλους όσους έχουν άποψη, ιδέες και προτάσεις για να αντιμετωπίσουμε εμείς οι ίδιοι επιτέλους το 2012 τα βασικά προβλήματα της πόλης που προαναφέραμε.

Ήρθε η ώρα να κάνουμε εμείς αυτά που δεν κάνουν αυτοί που θα έπρεπε. Υπάρχουν τρόποι να γίνουν πολλά βήματα μπροστά, αρκεί να το θέλουμε.

Θα θέλαμε να ακούσουμε τι έχετε να πείτε, ως αναγνώστες, ως Μυκονιάτες, ως άνθρωποι που νοιάζεστε για αυτόν τον τόπο, για το τι μπορούμε να κάνουμε για να είναι η πόλη πιο ευχάριστη, πιο ανθρώπινη για εμάς, για τους επισκέπτες, για τον τουρισμό.

Θα δημοσιεύσουμε τις προτάσεις που θα φτάσουν στα χέρια μας, ανοίγοντας έναν δημόσιο διάλογο πάνω στα ουσιαστικά προβλήματα της πόλης με την προοπτική να καταλήξουμε σε κάποιες πρωτοβουλίες για να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι την εικόνα της πόλης μας προς το καλύτερο.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Τα αιτήματα του Ενιαίου Παλλαϊκου Μετώπου



Αντιγράφω από την Ιδρυτική Διακήρυξη του Ε.ΠΑ.Μ. την οποία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.epam-hellas.gr

"Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο συγκροτείται για να οργανώσει τις αντιστάσεις και να ενισχύσει τον αγώνα του λαού ενάντια στο καθεστώς κατοχής".

"Πώς θα μπορέσει να κερδίσει ο λαός την αναμετρηση που έχει ανοίξει με την εξουσία;
Το ΕΠΑΜ ήρθε να απαντήσει σ’ αυτό ακριβώς το ερώτημα. Ο αγώνας του είναι κατεξοχήν απελευθερωτικός. Είναι αγώνας εθνικός και ταυτόχρονα κοινωνικός, μιας και διεκδικεί την χώρα από τα δεσμά της τυραννίας και του δήμιου προς το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, του εργάτη, του αγρότη, του μικρού και μεσαίου επιχειρηματία, του επαγγελματία και κυρίως της νέας γενιάσς για να έχει μέλλον σ’ αυτόν τον τόπο.
Φιλοδοξία του ΕΠΑΜ είναι να συμβάλει καθοριστικά στην ενότητα του λαού πέρα και πάνω από κομματικές, ιδεολογικές και άλλες διαχωριστικές γραμμές. Ο λαός και η χώρα βρίσκεται σε υπέρτατο κίνδυνο. Μόνο με τη δημιουργία ενός μεγάλου κοινωνικοπολιτικού μετώπου ολόκληρου του λαού για τη διάσωση της χώρας μπορούμε να ξεφύγουμε από τον καταθλιπτικό μονόδρομο της καταστροφής, της λεηλασίας και της υπερχρέωσης.
Ένας ενωμένος και αποφασισμένος λαός δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και κανέναν, δεν μπορεί να τον σταματήσει καμμιά απειλή, κανένα αντίποινο των αγορών ή των ισχυρών. Όποτε ο λαός αποφάσισε να ενωθεί και να διεκδικήσει τα δίκαιά του δεν υπήρξε καμμιά αντιξοότητα, καμμιά δύναμη που να στάθηκε εμπόδιο στο δρόμο του.
Αυτή η λαϊκή ενότητα πρέπει και μπορεί να οικοδομηθεί γύρω από εκείνα τα κεντρικά αιτήματα που επιτρέπουν να ανατραπεί συνολικά το καθεστώς κατοχής, εκποίησης και δουλοπαροικίας, καθώς και να λειτουργήσουν ως αφετηρία δημοκρατικής αναγέννησης της χώρας στη βάση των λαϊκών συμφερόντων."

Αυτά τα κεντρικά αιτήματα συνοψίζονται με δυο λέξεις ως εξής:

1. Παύση πληρωμών - Άρνηση του απεχθούς χρέους που έχει προκύψει από τον τοκογλυφικό, παράνομο και καταχρηστικό δανεισμό.

2. Ακύρωση Μνημονίου - Ανατροπή όλων των συμβάσων, συμφωνιών, δεσμέυσεων και μέτρων που έχουν ληφθεί υπό το καθεστώς του μνημονίου και διεκδίκηση της εθνικής κυριαρχίας από ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ που τόσο ύπολυα έχει εκχωρηθεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. 

3. Έξοδος από το Ευρώ - Εθνικό Νόμισμα

4. Τιμωρία των ενόχων για την διασπάθιση δημοσίου χρήματος και την προδοσία της χώρας. όχι με κρεμάλες, αλλά με δήμευση των περιουσιών τους και απασχόληση τους σε κοινωνικά ωφέλιμη εργασία.

5. Αποκατάσταση της Δημοκρατίας - Αυθεντική κατοχύρωση της Λαϊκής Κυριαρχίας

Για πλήρη ανάλυση των αιτημάτων του κινήματος επισκεφτείτε την σελίδα http://www.epam-hellas.gr/Idrytiki_diakirixi.pdf

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Ομιλία του Δημήτρη Καζάκη στην Άνω Μερά Σάββατο 28/01/2012 ωρα 18:00

Για δεύτερη φορά ο γνωστός οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Μύκονο. Αυτήν την φορά η ομιλία θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο της Αδελφότητας στις 28/01/2012 και ώρα 18:00.


Με αφορμή την νέα ομιλία του Δημήτρη Καζάκη και την προδιαγραφόμενη σύσταση τοπικής οργάνωσης του Ε.ΠΑ.Μ. στην Μύκονο, θα δημοσιεύσουμε αποσπάσματα από άρθρα του οικονομικού αναλυτή κατά την διάρκεια της εβδομάδας.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Το θέμα της εβδομάδας: Αεριοποίηση στην Μύκονο



Κίνηση Συλλόγων Μυκόνου για το Περιβάλλον 

Πριν περίπου μισό χρόνο, τον Ιούνιο του 2011, ξεκίνησε μία συντονισμένη πρωτοβουλία από Συλλόγους, Σωματεία και Φορείς του νησιού, οι οποίοι θέλησαν να δράσουν για να αντιμετωπιστεί το διογκούμενο και δυσεπίλυτο πρόβλημα της καθαριότητας στο νησί.

Διάφοροι παράγοντες οδήγησαν σε αποτυχία την πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα προς επίλυση του προβλήματος. Μία κίνηση ωστόσο που θα θυμούνται όλοι όσοι συμμετείχαν στην πρωτοβουλία είναι η πρόσκληση και ομιλία του Αντιδημάρχου Ερμουπόλεως κ. Νίκου Αλμπανόπουλου στο Γρυπάρειο. Η λογική της πρόκλησης τότε ήταν να μας εξηγήσει ο Αντιδήμαρχος με ποιόν τρόπο κατάφερε η Σύρος να κάνει τόσο επιτυχημένη ανακύκλωση και να δούμε κατά πόσο θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε κι εμείς το μοντέλο τους.

Αυτό που κατά εμένα έδειξε το παράδειγμα της Σύρου, είναι ότι όταν υπάρχει ένας κατάλληλος συνδυασμός ανθρώπων στην εξουσία (Αλμπανόπουλος) με το σωστό μέρος (Σύρος), τους κατάλληλους δημότες και την κατάλληλη διάθεση, τότε μπορεί να γίνουν πολλά και σημαντικά βήματα προόδου. Όμως στην Μύκονο έχουμε αυτόν τον σωστό συνδυασμό στοιχείων; Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον δύο χρόνια για να το διαπιστώσουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές. Ακόμα κι έτσι όμως, είναι για την Μύκονο η ανακύκλωση η κατάλληλη λύση;

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΑΜΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ

"Κανένα θέμα με τεχνητή άμμο στην Αγία Άννα. Λανθασμένη η δημοσίευση για την προσθήκη τεχνητής άμμου στην παραλία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα από την αμμουδιά της παραλίας να μεταφερθεί και να "πλημμυρίσει" τα καταστήματα και τον δρόμο με άμμο."


Μετά από πρόσφατη επιτόπια επίσκεψη στην παραλία της Αγίας Άννας (στην Παράγκα) και επικοινωνία που είχα με τους κατοίκους της περιοχής, νιώθω την ανάγκη να εκφράσω δημόσια μέσα από το Mykonensis την ειλικρινή συγγνώμη μου στους αναγνώστες και στις οικογένειες που θίχτηκαν από την δημοσίευσή μου με τίτλο "Τεχνητή άμμος στην παραλία της Αγίας Άννας" στις 13/01/2012.



Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Προϋπολογισμός Δήμου Μυκόνου 2012: Οι μ&%*$#ες επιστρέφονται!


"Ο προϋπολογισμός του Δήμου Μυκόνου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την παράταξη του κ. Μέγα (Ενωμένη Μύκονος) και τον κ. Αντώνη Κουσαθανά (Μυκονιάτικη Άνοιξη), αγνοήθηκαν οι παρατηρήσεις της μείζονος αντιπολίτευσης (Επόμενη Μέρα), και επέστρεψε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως μη αιτιολογημένος με την εντολή στον Δήμαρχο να τον ξαναφέρει σε Δημοτικό Συμβούλιο!"
Με έγγραφό της προς τον Δήμαρχο Μυκόνου στις 18/01/2012 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (η οποία ελέγχει τους Προϋπολογισμούς των Δήμων) επιστρέφει πίσω τον Προϋπολογισμό του 2012 ο οποίος δεν μπορεί να γίνει δεκτός αφού είναι αδύνατο να ελεγχθεί και ζητάει από τον Δήμαρχο να υποβληθεί εκ νέου με τα στοιχεία που απαιτούνται.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο έγγραφο:

"Σας γνωρίζουμε ότι ο Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2012 του Δήμου σας που μας στείλατε δεν αιτιολογείται και ως εκ τούτου, όπως έχει υποβληθεί, δεν μπορεί να ελεγχθεί."

Και εξηγεί στην συνέχεια ότι πρέπει "στην αιτιολογημένη έκθεση που συντάσσει η Οικονομική Επιτροπή (να) τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία η πηγή προέλευσης κάθε πίστωσης, το ύψος της και οι λόγοι που υπαγόρευσαν τυχόν αυξομειώσεις της. Στην περίπτωσή σας", λέει το έγγραφο αναφερόμενο στον Προϋπολογισμό του Δήμου μας, "απλώς αναγράφονται-παρατίθενται ποσά χωρίς καμία αιτιολογία."

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ντροπιαστική μαρτυρία επισκεπτών της Μυκόνου για την κατάσταση του νησιού

Ο Norbert Carstens και ο Enzio Prym-Grasser ζουν στο Freiburg της Γερμανίας και επισκέπτονται την Μύκονο εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια δύο φορές μάλιστα, μία στην αρχή και μία στο τέλος της σαιζόν. Όμως, μετά από όσα εζησαν κατά την τελευταία τους επίσκεψη στο νησί μας δεν ξέρω κατά πόσο θα συνεχίσουν να μας επισκέπτονται.

Με επιστολή τους στο ζευγάρι ξενοδόχων Roz και Μιχάλη στους οποίους διαμένουν τα τελευταία χρόνια, περιγράφουν τις εντυπώσεις τους από την πρόσφατη διαμονή τους στο νησί. Παραθέτω εδώ μεταφρασμένα μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Δεξιά η 1η σελίδα της επιστολής.

 Ανεμόμυλοι

"Όπως πάντα η ατμόσφαιρα της Χώρας είναι μοναδική όπως και η αρχιτεκτονική, οι θέες, η ζωντάνια και η ποικιλία των εστιατορίων και των bars. Όμως το κύρος της Μυκόνου ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός βρίσκεται σε κίνδυνο. Το σήμα κατατεθέν της Μυκόνου, η περιοχή των ανεμόμυλων έχει γίνει ένας βρώμικος χώρος στάθμευσης με σκονισμένα απομεινάρια αυτοκινήτων. Ένα όχι και τόσο καλό θέαμα για τους τουρίστες που θέλουν να τραβήξουν φωτογραφίες."

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Εγκεκριμένο από το 2010 το έργο για την μαρίνα στον Ορνό



Το έργο με την μαρίνα (βραχοπαγίδα το λέει η απόφαση) 85 μέτρων (αντί 210 μ. που ήταν αρχικά) που θέλει να κάνει ο "Σάντα Μαρίνας" στον Ορνό και για το οποίο το Δ.Σ. Μυκόνου γνωμοδότησε αρνητικά τον Ιούνιο του 2010, είναι έτοιμο να γίνει μόλις ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου το αποφασίσει.

Αν και ο Δήμος Μυκόνου γνωμοδότησε αρνητικά, η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική και η προοηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε το έργο στις 2/11/2010.

Στην ιστοσελίδα του Προγράμματος "Διαύγεια" μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή PDF την απόφαση που αποδεικνύει την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο «Έργα Εξωράϊσης και ανάπλασης- προστασίας παραλίας Αγίου Γεωργίου στη νήσο Μύκονο του Νομού Κυκλάδων, από την εταιρεία ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΙΝΑ Α.ΞΕ.Τ.Ε.Ε, μπροστά από την ξενοδοχειακή μονάδα της ίδιας εταιρείας».

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

To Θέμα της εβδομάδας: Η ιδιωτικοποιημένη παραλία στο Santa Marina στον Ορνό

Πριν ενάμιση χρόνο, τον Ιούνιο του 2010 το Δ.Σ. του Δήμου Μυκόνου απάντησε αρνητικά στην αίτηση του ιδιοκτήτη του Santa Marina για παραχώρηση άδειας κατασκευής λιμενοβραχίονα και μόλου στην παραλία του Αγίου Γεωργίου.

Η παραλία του Αγίου Γεωργίου είναι μία πανέμορφη αμμώδης παραλία μήκους περίπου 100 μέτρων στην πίσω πλευρά του λόφου όπου είναι χτισμένο το εν λόγω ξενοδοχείο, την οποία έχει ιδιωτικοποιήσει ο επιχειρηματίας αποκλείοντας παράλληλα την πρόσβαση του κόσμου τόσο σε αυτήν όσο και στο ομώνυμο ξωκλήσι.

Σήμερα το Mykonensis παρουσιάζει πλούσιο φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό από την παραλία του Αγίου Γεωργίου, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό το μέγεθος της ιδιωτικοποίησης, της καταστροφής και της αυθαιρεσίας που έχει προκαλέσει στην παραλία ο επιχειρηματίας. Ο στόχος της ανάδειξης αυτού του θέματος δεν είναι να ζημιωθεί ο επιχειρηματίας ο οποίος ούτως ή άλλως με αυτά που έχει κάνει δείχνει ότι είναι αλώβητος, αλλά να ενημερωθεί με αποδεικτικά στοιχεία ο κάθε Μυκονιάτης που δεν γνωρίζει για την κατάσταση της παραλίας μήπως και διεκδικήσει το δίκιο του, που είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα όλων των παραλιών του νησιού και η απαγόρευση των παρεμβάσεων σε αυτές.

Απαγόρευση εισόδου

Η παράκτια είσοδος στην παραλία του Αγίου Γεωργίου είναι καλυμμένη με ξύλα και μεταλλικές επιφάνειες, στέλνωντας μήνυμα απαγόρευσης εισόδου σε τυχόν επισκέπτες.  


Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Εργολάβος Αποκομιδής Σκουπιδιών στην Μύκονο

Mπορεί μία ΛΑΘΟΣ ΛΥΣΗ να δώσει ΣΩΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

 

Πρόσφατα, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Μυκόνου, αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει διαγωνισμός σχετικά με την ανάδειξη εργολάβου αποκομιδής απορριμμάτων Μυκόνου.


Σύντομο ιστορικό.


Ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Αντιδήμαρχος επι της καθαριότητας έκαναν μία σύντομη περιγραφή του προβλήματος και της αδυναμίας του Δήμου να χειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Μύκονο.


Πρότειναν στην συνέχεια να βρεθεί εργολάβος να αναλάβει αυτή την δραστηριότητα, για το υπόλοιπο του χρόνου της Δημοτικής αρχής. Είπαν ότι το έργο στοιχίζει 1.000.000 τον χρόνο, και ότι ο Δήμος θα γλυτώσει και χρήματα από την δράση αυτή.


Ακούστηκαν στη συνέχεια οι γνώμες κάποιων συμβούλων όπου υπήρχαν και διαφορετικές τοποθετήσεις, οι οποίες ήταν διαφορετικές σε πολλά σημεία από το κείμενο της απόφασης που φαίνεται ως ομόφωνη.


Τα σχόλια μου σχετικά με αυτό το θέμα είναι τα παρακάτω:


  1. Αφού η διακήρυξη ήταν έτοιμη πρωτύτερα, γιατί δεν δόθηκε στους Συμβούλους για να την μελετήσουν;
  2. Ως πότε οι Σύμβουλοι θα ψηφίζουν χωρίς να ξέρουν τι ψήφισαν;
  3. Εκτός από τον υπογράφοντα, οι υπόλοιποι σύμβουλοι πώς νοιώθουν για την υποβάθμιση αυτή;
  4. Είναι λογικό προτού κάνουμε τον διαγωνισμό να είχαμε αναθεωρήσει τον κανονισμό καθαριότητας. Γίνεται να έχουμε εργολάβο και να μην έχουμε επικαιροποιημένο κανονισμό καθαριότητας;
  5. Στο Συμβούλιο εγκρίναμε 1.000.000 € τον χρόνο, στην προκήρυξη είναι 1.100.000 €. Τυχαίο;
Το σημείο που θεωρούμε μεμπτό και μελανό είναι το γεγονός ότι ενώ η διακήρυξη ήταν έτοιμη, δεν δόθηκε στους συμβούλους να καταλάβουν για το ΤΙ & ΠΩΣ  συζητούν, αλλά έμειναν σε μία αόριστη και γενική κουβέντα. Μακάρι τουλάχιστον οι συμμετέχοντες στην Οικονομική επιτροπή, (ξέρετε, αυτοί που σύνταξαν τους όρους διακήρυξης) να έχουν περισσότερη τύχη από το Συμβούλιο και να κάνουν μία κάποια ανάγνωση των όρων.

Αυτό δυστυχώς αποτελεί συνήθης πρακτική στα τελευταία συμβούλια. Ο Πρόεδρος έχει υποχρέωση να ενημερώνει τους Συμβούλους με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και όχι με μέρος αυτών.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Χειμερινό Ωράριο Λειτουργίας Βιβλιοθήκης Π.Κ.

Χειμερινό Ωράριο Λειτουργίας Βιβλιοθήκης Π.Κ. - Δημοτικής Στέγης Μελέτης Πολιτισμού & Παράδοσης‏

 
ΤΡΙΤΗ & ΠΕΜΠΤΗ: 10.30 π.μ. – 14.00 μ.μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ: 18.00 μ.μ. – 21.00 μ.μ.
(Από τη Γραμματεία)