Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Έκθεση εικαστικών 16/9 -10/10 με τίτλο: «De gustibus et coloribus».

De Gustibus et Coloribus
Μέρες γεύσεων και χρωμάτων στη Μύκονο


Έκθεση εικαστικών με τίτλο: «De gustibus et coloribus», που θα διαρκέσει από τις 16 Σεπτεμβρίου ως τις 10 Οκτωβρίου 2011, διοργανώνει η Scala Gallery.

Συμμετέχουν οι δημιουργοί: Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Μηλιώνης, Γιώργος Τσεριώνης, Μανούσος Χαλκιαδάκης, Ελένη Θεοφυλάκτου, Μάκης Μωράκης, Δημήτρης Κουκάς, Μερκούρης Δημόπουλος, Γιώτα Βόγκλη, Richard James North, Kristina Ristic, Monika Derpapas, Ειρήνη Συριανού, Katelijne Leemans, Νίκος Μπένος – Πάλμερ, Deyan Semkov, Άρτεμις Σιδερίδου, Βανέσσα Ζουγανέλη.

 

Εγκαίνια Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Μαμαλάκη
Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο παλιός φίλος της Μυκόνου Ηλίας Μαμαλάκης, καλεσμένος της γκαλερί θα παρουσιάσει από τις 23 ως τις 26 Σεπτεμβρίου τη φωτογραφική του δουλειά με εικόνες πιάτων από τα ταξίδια του και το «Μανιφέστο της πείνας». Πρόκειται για μια σειρά 300 φωτογραφιών γαστρονομικού ενδιαφέροντος που εστιάζουν όχι στην αρχή αλλά στο τέλος του γεύματος. Τα έσοδα θα διατεθούν μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας και της Υπηρεσίας: Βοήθεια στο Σπίτι. Είναι μια αφορμή να τιμήσουμε όπως λέει ο ίδιος ο Ηλίας Μαμαλάκης:
«…όλους αυτούς που τρώνε όταν πεινάνε
Που αφήνουν το πιάτο τους καθαρό
Που βάζουν στο πιάτο την ποσότητα που θα φάνε και όχι παραπάνω
Όσους και ό,τι υπηρέτησε με συνέπεια
το φαγάκι της επιβίωσης
την νοστιμιά της καθημερινότητας
την χαρά της ζωής
Το μέτρο
Τους άρτους και το κρασί του Xριστού
Τον μεσαίο δρόμο του Βούδα
Την φιλία του Ράμα με τον Χαρουμάν
Τον καλό Σαμαρείτη των Εβραίων
Την αγάπη του Προφήτη για τις μυρωδιές και τα θηλυκά»

Εγκαίνια Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Λέσχη Γαστρονομίας
Με αυτή την αφορμή οι φίλοι του καλού φαγητού στη Μύκονο ενεργοποιούνται προς την κατεύθυνση δημιουργίας τοπικής Λέσχης Γαστρονομίας.


Από τη μια οι εικαστικοί συμβάλουν με τα έργα τους στην ενεργοποίηση των πιο φίνων, ευγενών, αισθητικών και γευστικών επιθυμιών. Από την άλλη φίλοι της μαγειρικής και του καλού φαγητού, γνωστοί σεφ, επαγγελματίες της γεύσης και παραγωγοί, συντάσσονται με σκοπό να αναδείξουν τον πολιτισμό της γεύσης όπως διαμορφώνεται σήμερα στο νησί.

Στη διάρκεια της έκθεσης, θα παρουσιαστούν επιλεγμένα μυκονιάτικα κρασιά και προϊόντα, ενώ η Scala Gallery θα γίνει χώρος διαλόγου, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης των δυνάμεων του νησιού για την ανάδειξη της γαστρονομίας σε παράγοντα ανάπτυξης και πολιτισμού.


Στόχος είναι η ανάδειξη της Μυκόνου σε γαστρονομικό προορισμό στο πλαίσιο των Κυκλάδων. Η συλλογικότητα και η κοινή δράση, συμβάλουν στην ευζωία των κατοίκων, γεγονός που αντανακλά στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών και στους επισκέπτες. Το μήνυμα που έρχεται από τη Μύκονο και για το οποίο μας είχε από καιρού υποψιάσει ο συγγραφέας Δημήτρης Ρουσουνέλος, είναι ότι κανένα νησί, δεν μπορεί από μόνο του να γίνει αυτάρκης και σοβαρός γαστρονομικός προορισμός. Πρόσκληση και πρόκληση ταυτόχρονα, για συμβολή στην διαμόρφωση των Κυκλάδων σε Γαστρονομικό Προορισμό. Τα κυκλαδίτικα πιάτα, σύγχρονα και παραδοσιακά, πρέπει να αναδεικνύουν τις γεύσεις και να σηματοδοτούν με τον τρόπο τους τα νησιά σαν εκείνους τους προορισμούς που είναι δεμένοι με ένα κοινό γευστικό παρανομαστή.


Παράλληλες δράσεις στη Μύκονο
- Παρουσίαση του βιβλίου «Τα πανηγύρια του Αιγαίου» του Γιώργου Πίττα το Σάββατο 8 Οκτωβρίου (ΚΔΕΠΠΑΜ), ομιλία του Δημήτρη Ρουσουνέλου με αντικείμενο την «Γαστρονομία του Μυκονιάτικου Πανηγυριού»  κι έκθεση μεγάλων φωτογραφικών πάνελ από τις σελίδες του βιβλίου.
-Τις ίδιες ημέρες διοργανώνεται ομαδική έκθεση φωτογραφίας στη Scala Gallery με θέμα το πανηγύρι, τα παραδοσιακά όργανα (σαμπούνα - τουμπάκι) και τους οργανοπαίκτες της Μυκόνου. Συμμετέχουν οι φωτογράφοι Καίτη Φούσκη, Βιβή Χανιώτη, Γιάννης Καρνεσιώτης και ο συγγραφέας Γιώργος Πίττας.
-Η Μύκονος καθώς θα φεύγει ο Σεπτέμβρης γίνεται πάλι νησί, ένας τόπος αναψυχής, ένα σημείο συνάντησης ξεχωριστό. Δύο τουλάχιστον εστιατόρια διοργανώνουν γαστρονομικές βραδιές, το Bill &Coo και το Salle e Pepe.

Το νησί ήταν μέχρι σήμερα ένας εξωστρεφής γαστρονομικός προορισμός. Όπως υπονοεί κι ο τίτλος της έκθεσης: «Περί γεύσεων και χρωμάτων δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διαφωνία». Ο καθένας πορεύεται και απολαμβάνει όσα του χαρίζουν οι αισθήσεις του, σύμφωνα με την όρεξη και το προσωπικό του γούστο. Η στροφή όμως προς τον ελληνικό μαγειρικό πολιτισμό και ιδιαίτερα εκείνο των νησιών, είναι στις μέρες μας μια αναγκαιότητα. Μακάρι να γίνει και πραγματικότητα.

Διάρκεια: 16/09- 9/10/2011,  ωράριο λειτουργίας: 11.00-14.00 και 18.00-22.00
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα 20.30
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας Ηλία Μαμαλάκη: Σάββατο 24 Σεπτ. ώρα 20.00

Scala Gallery, Ματογιάννι 48, Μύκονος,
πληροφορίες Πολύκαρπος Νικολόπουλος Τηλ./ fax 2289026992,
και Ρουσουνέλος Δημήτρης 6944393323

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου