Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν σήμερα η Μύκονος Απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς!

Aναδημοσίευση απο http://www.mykonospress.gr/?p=5641

Σαν σήμερα Σεπτέμβρη του 1944 η Μύκονος απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς Κατακτητές. Ο Γερμανικός στρατός με αρχηγό του τον Αδόλφο Χίτλερ προσπαθώντας να επιβάλει την κυριαρχία του σε ολόκληρο το Αιγαίο, είχε κάνει απόβαση και στην Μύκονο. Οι Κάτοικοι της Μυκόνου προσπαθώντας να… αποφύγουν τον θάνατο που θα έφερνε η Γερμανική μπότα, απομακρύνθηκαν από την Χώρα και έτρεξαν στα γύρω χωριά να προστατευτούν. Οι Γερμανοί Αναζητώντας ένα σημείο που θα τους δίνει την δυνατότητα ελέγχου αέρα και θάλασσας ανακάλυψαν το εκκλησάκι του Αγίου Λαζάρου στην ομώνυμη περιοχή (στον δρόμο προς τον Πλατύ γιαλό). Κάθε χρόνο η οικογένεια Κουσαθανά (Μαθιός και Ελευθερία) μετά την θεία λειτουργία πανηγυρίζουν την σημερινή ημέρα, με πολύ αγάπη και φιλοξενία.


3 Άγιος Λάζαρος Μύκονος 4 Άγιος Λάζαρος Μύκονος 5 Άγιος Λάζαρος Μύκονος 6 Άγιος Λάζαρος Μύκονος

7 Άγιος Λάζαρος Μύκονος 8 Άγιος Λάζαρος Μύκονος 9 Άγιος Λάζαρος Μύκονος
Οι Γερμανοί στρατιώτες πετούσαν τις εικόνες στα γύρω χωράφια. Από την έκρηξη και τις τότε κακουχίες διασώθηκαν ορισμένες εικόνες.Μια από αυτές είναι τοποθετημένη σε βιτρίνα στο ξωκλήσι του Αγίου Λαζάρου, με εξωτερική επιγραφή την εξής φράση: “Έργα και ημέραι Κατακτητών”

10 Άγιος Λάζαρος
Οι δολοφονημένοι από τους Γερμανούς Μυκονιάτες, των οποίων τα ονόματα μνημονεύονται κάθε χρόνο.
11 Άγιος Λάζαρος 12 Άγιος Λάζαρος Μύκονος 13 Άγιος Λάζαρος Μύκονος

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι: 25 Σεπτεμβρίου 1944 – Τμήμα 25 Ιερολοχιτών, υπό τον Ταγματάρχη Παύλο Δημόπουλο, ενεργεί επιδρομή κατά της νήσου Μυκόνου, όπου ανατινάσσει αποθήκες πυρομαχικών και σκοτώνει 6 Γερμανούς. Την επομένη οι εναπομείναντες Γερμανοί εγκατέλειψαν τη νήσο οριστικά.
Ευχαριστούμε τον Πατέρα Βασίλειο και την οικογένεια Κουσαθανά.

http://www.mykonospress.gr/?p=5641

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου