Η τουριστική περίοδος φτάνει προς το τέλος της σιγά σιγά και ένα απο τα καίρια ζητήματα που μας απασχόλησαν κι αυτό το καλοκαίρι ήταν τα σκουπίδια και η καθαριότητα της Μυκόνου. Η δημοτική υπηρεσία καθαρισμού, παρότι μας κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, απεδείχθη ξανά ανεπαρκής, αφού δεν δικαίωσε για πολλοστή φορά τα χρήματα που ξοδεύονται για αυτήν. Η Δήμαρχος κατέβαλε προσπάθειες φτάνοντας σε σημείο να επιστρατεύσει και τον σύζυγό της. Τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο όταν ορισμένοι άνθρωποι που νοιάζονται για την Μύκονο συγκέντρωσαν χρήματα και χρηματοδότησαν τον καθαρισμό του νησιού, ενώ στην συνέχεια στελεχώθηκε καλύτερα και η δημοτική υπηρεσία καθαρισμού.
Το mykonospress.gr ήρθε σε επικοινωνία με την εμπνεύστρια της πρωτοβουλίας “Πολίτες για μια καθαρή Μύκονο”, η οποία μας εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στην υλοποίηση του εγχειρήματος καθαρισμού του νησιού, μας μίλησε για το σχέδιο δράσης, τους ανθρώπους που χρηματοδότησαν από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τον Μυκονιάτη που ανέλαβε την οργάνωση των δράσεων καθαρισμού, του ντόπιους που έβαλαν εθελοντική εργασία, τις προκλήσεις, τα προβλήματα που αντιμετώπισε και τα συμπεράσματα που έβγαλε, ενώ τέλος μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην χαλάσουμε από μόνοι μας την φήμη του νησιού μας ως προορισμού υψηλού επιπέδου.
Ας δούμε αναλυτικά τι μας είπε
Για την αποκαρδιωτικη εικόνα που συνάντησαν
“Με το που φτάσαμε στη Μύκονο στις αρχές τού καλοκαιριού, μας περίμενε μία πολύ διαφορετική όψη του νήσιου. Κάθε γωνία, κάθε θάμνος και κάθε τοίχος ήταν γεμάτα με στοίβες σκουπιδιών. Η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη, το θέαμα σιχαμερό, ενώ παραμόνευε ο επικείμενος κίνδυνος για τεράστια εξάπλωση ασθενειών. Το νησί δεν ήταν καθόλου όπως το είχαμε συνηθίσει άλλες χρονιές, ένα όμορφο, καθαρό, περιποιημένο, λευκό τοπίο. Έμοιαζε με εγκαταλελειμμένο και παρατημένο χωριό εν τω μέσω κάποιου ..πολέμου.”
Η τραγική εικόνα του νησιού πρώτο θέμα στα ΜΜΕ του πλανήτη
“Μέσα σε λίγες μέρες, blogs και ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να γράφουν ότι η Μύκονος γινόταν πια ένας τεράστιος σκουπιδότοπος. Στη συνέχεια, οι εφημερίδες (Π.χ. Η “The Guardian”) στο εξωτερικό άρχισαν να δημοσιεύουν άρθρα και φωτογραφίες, όπως εκείνη που απεικόνιζε τους τέσσερις διάσημους μύλους μόλις μετά βίας να διακρίνονται πίσω από βουνά από μαύρες πλαστικές σακούλες σκουπιδιών που ήταν ξεσκισμένες από γάτες και με τροφές να στάζουν από μέσα. Ήταν φανερό πια ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει και ότι η ζημιά που γινόταν στη φήμη τής Μυκόνου ως πολυτελούς προορισμού θα ήταν ανεξέλεγκτη.”
Οι πρώτες συζητήσεις και η απόφαση για δράση
“Κάθε συζήτηση που γινόταν εκείνες τις μέρες αφορούσε τα σκουπίδια στο νησί. Δεν είχε σημασία αν ήσουν ντόπιος, τουρίστας ή ιδιοκτήτης εξοχικής κατοικίας, όλοι είχαν σιχαθεί την κατάσταση που τους περιέβαλε, τη μυρωδιά και το θέαμα που αντίκριζαν σε κάθε γωνιά. Μετά από κάποιες μέρες που βίωσα την κατάσταση, συνειδητοποίησα ότι το να συζητάμε το θέμα των σκουπιδιών μεταξύ μας δε θα οδηγούσε πουθενά. Έπρεπε να αναλάβουμε δράση. Ήταν φανερό ότι ο δήμος δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί αυτήν την υπέρογκη ποσότητα σκουπιδιών που πολλαπλασιαζόταν καθημερινά.”
Οι πρώτες επαφές και η οργάνωση του εγχειρήματος
“Ρώτησα αρκετούς καλοκαιρινούς επισκέπτες αν θα ήταν διατεθειμένοι να βοηθήσουν με τον καθαρισμό τού νησιού. Όλοι ανεξαιρέτως είπαν ναι, αμέσως! Συγκεντρώσαμε χρηματικά ποσά από ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών οι οποίοι κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν Έλληνες. Συγκεντρώσαμε ποσά από ντόπιους, από τουρίστες που μπορεί να μην ξαναεπισκεφθούν το νησί, από ανθρώπους που διάβασαν για εμάς στο Facebook και βρίσκονται ακόμα και στην Αυστραλία ή τον Καναδά. Ο κόσμος νοιάζεται για τη Μύκονο, ο κόσμος νοιάζεται για την ευρύτερη εικόνα – το δύσκολο εδώ είναι να κάνουμε τον τοπικό δήμο να νοιαστεί για τη Μύκονο! Αυτή είναι η μελλοντική πρόκληση, καθώς γνωρίζουμε ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι στο παρελθόν.
Οι φωτογραφίες είναι από τις δράσεις των εθελοντών της πρωτοβουλίας πολιτών για μια καθαρή Μύκονο.
Συνεχίζεται….