Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Εταιρία Λαϊκής Βάσης για την διαχείριση των απορριμμάτων



Εταιρία Λαϊκής Βάσης για τη διαχείρηση των απορριμμάτων στην πηγή

Μπορούμε να μετατρέψουμε όλοι μαζί τη ζημιά για τον τόπο σε κέρδος;
Κι αν μπορούμε, το ερώτημα είναι: το θέλουμε;

Την Κυριακή 13 Μαΐου 2012, στις 7.00 το απόγευμα, στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο καλεσμένος της Κ.Ε.Πο.Μ είναι ο Σταύρος ΑργυρόπουλοςΓεωπόνος από την Σπάρτη ο οποίος έχει ιδρύσει στην Λακωνία, Εταιρία Λαϊκής Βάσης με σκοπό την διαχείριση των απορριμμάτων στους Δήμους της περιοχής του. Θα παρουσιάσει και θα αναλύσει στους πολίτες της Μυκόνου σε ανοικτή εκδήλωση, την εναλλακτική πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων με θέμα:

Σκουπίδια: μπορούμε αλλιώς!
Πρόταση και διάλογος για ίδρυση εταιρίας λαϊκής βάσης
με σκοπό τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή.

Η διαχείριση βασίζεται στην ανακύκλωση – κομποστοποίηση και διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή – δηλαδή στο σπίτι μας, στο κάθε νοικοκυριό της πόλης. Σκοπός της εταιρίας αυτής είναι η ενημέρωση των πολιτών για τον σωστό τρόπο ανακύκλωσης και την σωστή διαλογή. Ανοίγεις ένα πακέτο ρύζι, χρησιμοποιείς το περιεχόμενο και πετάς τη συσκευασία στα σκουπίδια. Όμως έχεις πληρώσει και για την συσκευασία, με λίγα λόγια πετάς τα λεφτά σου. Αυτή ήταν και η αρχική σκέψη η οποία γέννησε την εταιρία διαχείρισης απορριμμάτων.

“Τα σύμμεικτα απορρίμματα είναι σκουπίδια, τα διαχωρισμένα είναι προϊόντα”.

Δεδομένου λοιπόν ότι όλα τα ανακυκλώσιμα αποφέρουν χρήματα, όλοι οι δημότες που θα δεχτούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή θα πληρώνονται για την διάθεση των απορριμμάτων τους στην εταιρία. Η εταιρία με την σειρά της πουλά τα ανακυκλώσιμα υλικά κατά είδος σε ενδιαφερόμενους πελάτες και έτσι προσβλέπει στο κέρδος το οποίο θα μοιράζεται αναλογικά στους μετόχους της εταιρίας. Το κέρδος αυτό ανάλογα με απόφαση του Δ.Σ. μπορεί να διατίθεται για κοινωφελείς σκοπούς, καλύπτοντας ελλείψεις του Δήμου.

Η ιδέα της Εταιρίας Λαϊκής Βάσης βασίζεται στην απλή αλήθεια ότι για να πείσεις τους πολίτες να διαχωρίσουν με μεγάλη συνέπεια τα απορρίμματα τους, πρέπει να τους κάνεις συμμέτοχους, να κερδίζουν δηλαδή από αυτό. Στην προσπάθεια αυτή μετοχές μπορούν να αγοράσουν όλοι οι κάτοικοι και δεν αποκλείεται η συμμετοχή του Δήμου, με την προϋπόθεση ότι την πλειοψηφία των μετόχων θα κατέχουν πάντα οι πολίτες. Τα κέρδη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των απορριμμάτων, κάθε χρόνο μετά από γενική συνέλευση του Δ.Σ. θα αποφασίζονται για ποιο σκοπό (κοινωφελή) θα διατίθενται.

Η διαχείριση των απορριμμάτων έχει κόστος, έχει όμως και οικονομικό όφελος, το οποίο η σκέψη είναι να το εισπράττουν οι ίδιοι (οι πολίτες) οι παραγωγοί των προϊόντων. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο καθένας, να αναλάβει να διαχωρίζει στην πηγή σωστά τα απορρίμματα. Αυτό σημαίνει ότι θα εργάζεται με ένα τρόπο στο σπίτι του, αλλά και θα αμείβεται γι αυτό.
2
Αντιμετωπίζουμε καθημερινά –και τον τελευταίο καιρό προκλητικά την αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων από τον Δήμο στον τόπο μας. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κ.Ε.Πο.Μ έχει αναλάβει αρκετές δράσεις και πρωτοβουλίες και στο παρελθόν. Να υπενθυμίσουμε:

Τη Διασυλλογική Δράση για το Περιβάλλον στην οποία συμμετείχαμε είκοσι σύλλογοι και φορείς του νησιού. Πλην της διαδικασίας συλλογής υπογραφών και ενημέρωσης των συμπολιτών μας η διασυλλογική δράση διοργάνωσε την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011, στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων στην Μύκονο. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο αντιδήμαρχος Σύρου, κ.Νίκος Αλμπανόπουλος, υπεύθυνος για την καθαριότητα και την ανακύκλωση.
http://kepom.wordpress.com/2011/06/15/mykonos_perivallo/

Τη διοργάνωση στις 4 Μαρτίου 2012 στη φιλόξενη Στέγη Μελέτης και Πολιτισμού του Παναγιώτη Κουσαθανά, μιας πρώτης ενημερωτικής συνάντησης, για πρόγραμμα Ανακύκλωσης και Διαχείρισης απορριμμάτων στην πηγή, βασισμένο στην πρόταση του γεωπόνου κ. Σταύρου Αργυρόπουλου. Η πρόταση περιελάμβανε τη
δημιουργία Εταιρίας Λαϊκής Βάσης από τους πολίτες και φορείς της Μυκόνου. Στη συνάντηση αναλύθηκε και αναπτύχθηκε λεπτομερώς πώς ο πολίτης γίνεται συμμέτοχος και άρα συνυπεύθυνος.
http://kepom.wordpress.com/2012/03/09/eteria_laikis_vasis/

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου στο πλαίσιο της διαρκούς παρουσίας και των προτάσεων που κάνει για την πορεία της Μυκόνου, είδε στην πρόταση ένα φως στην άκρη του δυσώδους τούνελ της κακοδιαχείρισης των απορριμμάτων. Θέτουμε την συγκεκριμένη πρόταση υπ’ όψιν των συμπολιτών μας και των φορέων του νησιού. Κάποιοι φορείς θα παρέμβουν με προτάσεις πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Όλοι πάντως είναι
προσκεκλημένοι στην ενημερωτική εκδήλωση. Πρέπει να γίνουμε συμμέτοχοι στη λύση του προβλήματος, άρα και συνυπεύθυνοι, ώστε να καταφέρουμε τον άμεσο περιορισμό του όγκου των σκουπιδιών. Για να πετύχει πρέπει να το θέλουμε. Κυρίως όμως πρέπει να θέλουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση στη διαχείριση του μέλλοντος του νησιού μας.

Την Κυριακή 13 Μαΐου στο Γρυπάρειο, ώρα 7.00 μμ, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου:
• Μας καλεί σε ανοικτό διάλογο και όχι σε εξαγγελίες.
• Μας καλεί, σε δήλωση συνυπευθυνότητας.
• Μας καλεί τέλος, να βρούμε μαζί τον τρόπο που θα πάμε λίγο παραπέρα, λύνοντας προβλήματα που ο τεχνολογικός πολιτισμός και η ανάπτυξη του τόπου συσσωρεύει.


ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ
Για τη Μύκονο που αγαπάμε, τη Μύκονο που αξίζει πάντα το καλύτερο.


­



Letter-footer.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου