Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Μύκονο


Τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της διαφαινομενης λειψυδρίας που θα πλήξει το νησι αν δεν προβει ο Δημος άμεσα σε μια σειρα απο μέτρα, κατέθεσε πρόσφατα μεσω επιστολής του στο Δ.Σ. του Δήμου Μυκόνου ο επι κεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Μύκονος-Επόμενη Μερα κ. Ανδρέας Φιορεντινος. Ας δούμε τι προτείνει.

Μύκονος 21.02.2014                      
  
Προς: Δημοτικό Συμβούλιο


Θέμα: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗ ν.ΜΥΚΟΝΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ
        ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014


Αγαπητοί συνάδελφοι:

Στά πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου, αλλά καί τής  αναγκαιότητος αντιμετωπίσης  του φαινομένου της λειψυδρίας , σας παραθέτω τις κάτωθι απόψεις/προτάσεις:  

1.

Βασικός στόχος είναι να κηρυχτεί το νησί σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες προμηθειών και αναθέσεων κατασκευών, (π.χ. προμήθεια νέας αφαλάτωσης, εργασίες τοποθέτησης δικτύων κτλ)
2.

Αντικατάσταση μεμβρανών στις μονάδες αφαλάτωσης που κατασκευάστηκαν από την Culligan το 2000.  Η απλή αντικατάσταση των μεμβρανών είναι λύση άμεση καθώς παραμένει όλος ο εξοπλισμός ως έχει. Η κάθε μια συστοιχία της παλιάς αυτής μονάδας είναι δυναμικότητας 600m3./ημέρα, =1.800m3. ημερήσια .παραγωγή και οι τρεις μαζί.
3.

Επισκευή και πλήρη λειτουργία και των τριών (3) νέων μονάδων αφαλάτωσης, δυναμικότητας 1.500m3. η κάθε μία.  Στο σύνολο τους οι μονάδες θα παράγουν 1.500 Χ 3 = 4.500m3
4.

Προμήθεια μιας (1) επιπλέον συστοιχίας μονάδας αφαλάτωσης ίδιας τεχνολογίας με τις τρεις πρόσφατες που τοποθετήθηκαν στην Αφαλάτωση πρόσφατα. Για την συμπληρωματική αυτή νέα μονάδα υπάρχει προβλεπόμενος χώρος εντός του κτιρίου της αφαλάτωσης και θα προσθέσει 1.500m3 επιπλέον στη γραμμή παραγωγής. 
5.

Λειτουργία των εξωτερικών γραμμών διανομής νερού από το εργοστάσιο αφαλάτωσης προς τα κεντρικά δίκτυα ύδρευσης του Ορνού, Χώρας Μυκόνου και περιφερειακού. Εντός του εργοστασίου αφαλάτωσης έχει κατασκευαστεί αντλητικό συγκρότημα με διατάξεις τροφοδοσίας αγωγών ύδρευσης με διαφορετική πίεση λειτουργίας, δηλαδή μπορεί να λειτουργεί η αντλία καθαρού νερού διανομής και να διοχετεύει ταυτόχρονα το δίκτυο του Ορνου με 5bar πίεση και το δίκτυο του περιφερειακού με 12bar.
6.

Αντλιοστάσιο για τροφοδοσία νερού με καράβι. Δοκιμαστική λειτουργία, πιέσεις αγωγών διανομής και  καθαρισμός μικρής δεξαμενής  που βρίσκεται στο παλιό λιμάνι, πίσω από το μικρό περίπτερο. Το αντλιοστάσιο αυτό είχε την δυνατότητα να τροφοδοτεί ταυτόχρονα με νερό το δίκτυο της Χώρας της Μυκόνου με μια ανεξάρτητη γραμμή και μια δεύτερη γραμμή να τροφοδοτεί τις κεντρικές
δεξαμενές στην περιοχή της Shell. Με μικρή εξωτερική και εσωτερική επέμβαση από το αντλιοστάσιο αυτό, (τοποθέτηση νέου αγωγού επί του δικτύου διανομής
και εκσκαφή του δρόμου πίσω από το μικρό κτίριο του λιμενοφύλακα στο παλιό λιμάνι) θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με νερό και το δίκτυο της Ταγκού αλλά μόνο επί του δρόμου της παραλίας.
7.

Ένωση του δικτύου νερού από την Άνω Μερά με το δίκτυο του Μαραθιού.  Το δίκτυο της Ανω Μεράς είναι σταματημένο ακριβώς στην είσοδο του δρόμου προς τα ΧΥΤΑ και το δίκτυο της Χώρας Μυκόνου είναι σταματημένο στο Φλώρα Μαρκετ στο Βόθωνα. Το μήκος σύνδεσης είναι 1500 μ. και με βανοστάσιο θα μπορεί να γίνεται μερική τροφοδοσία της περιοχής του Βόθωνα, του Μαραθιού και του Πανόρμου.
8.

ΑΜΕΣΗ ενημέρωση των ξενοδόχων ότι ο Δήμος θα τους υποστηρίξει κατά την διαδικασία τοποθέτησης ιδιωτικών αφαλατώσεων, ιδιαίτερα κατά την διαδικασία της άδειας άντλησης θαλασσινού νερού για τίς πισίνες.  Επίσης θα πρέπει να γίνει κοινοποίηση σε όλα τα βυτία να πείσουν τούς ιδιοκτήτες ακινήτων να γεμίσουν τίς πισίνες τους με θαλασσινό νερό, το οποίο θα μπορούσαν να τροφοδοτούντε απο τίς εγκαταστάσεις του Κόρφου. Επισημαίνω οτι το  νησί  έχει  2000 πισίνες με μέσο όρο 80m3 = 160000m3, που αντιστοιχεί δηλαδή με τήν ίσηκατανάλωση νερού τής πόλεως Μυκόνου για τούς μήνες Ιουλίο/Αύγουστο
9.

Ενημέρωση όλων των ιδιωτικών επιχειρηματιών μεταφοράς νερού για την περιορισμένη πώληση νερού στα οχήματα τους καθώς και για το σημείο αποκλειστικής τροφοδοσίας τους, (από Άνω Μερά μόνο)
10.

Συντήρηση και προμήθεια 100% εφεδρικών αντλιών μεταφοράς νερού από τις δεξαμενές νερού στην περιοχή της Shell προς το δίκτυο του περιφερειακού και τις δεξαμενές ύδρευσης του Ταχυδιυλιστηρίου της Αγ.Σοφίας. Επίσης θα πρέπει να τοποθετηθεί σύστημα αυτοματισμού απομακρυσμένης λειτουργίας του αντλιοστασίου καθώς η 24ώρη λειτουργία αυτού του κόμβου είναι μεγάλης σημασίας καθώς θα τροφοδοτεί όλο το τόξο των δικτύων ύδρευσης του περιφερειακού.  

Είναι επιτακτική ανάγκη λήψης έκτακτων συγκεκριμένων μέτρων για τήν αντιμετώπιση τής μείζονος σημασίας τής έλλειψης ύδατος.

Για την δημοτική παράταξη ‘’Μύκονος Επόμενη-Μέρα’’
Ανδρέας Ν. Φιορεντινος



1 σχόλιο:

  1. θα ειναι ευχης εργο η υλοποιηση της προτασης του κυριου Φιορεντινου η οποια μου μοιαζει ως η πλεον εφικτη και πραγματοποιησιμη! και πρεπει να ξεκινησουν ΧΘΕΣ! Ας μη μεινει και αυτη η προταση (οπως τοσες αλλες του ιδιου για διαφορα θεματα ) στο συρταρι ! διοτι δυστυχως ο ρολος της αντιπολιτευσης ειναι μεχρι εκει ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ! ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΔΕΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΜΥΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ , ευχαριστω !!!!!!!!!!!!!!! Φ.Π.ΜΕΝΑΡΔΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή