Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Η ΚΑσσάΝΔΡΑ ΦΤΑίΕΙ ΠΟΥ δεν ΤΗΝ ΠίστεΨΑΝ ΟΙ ΤΡώΕΣ και ΜΠήΚΕ Ο ΔούΡΕΙΟΣ ίΠΠΟΣ στην ΤΡΟίΑ ;

Αμάν αυτοί οι Γαλάτες της ΚΕΠΟΜ, πήρανε φόρα και νομίζουν πως τρέχουν. Τι έγινε λοιπόν τώρα; Από τις φαντασιώσεις περάσανε στη δράση. Η τελευταία ενασχόλησή τους αφορά μια ανακάλυψη. Για όλα φταίει ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Φιορεντίνος. Για την τρύπα του όζοντος,την εξαφάνιση του γυπαετού στην Κρήτη καθώς και για όλες τις παρανομίες, τις παρατυπίες και τις ελλείψεις της διοίκησης του Δήμου. Στο κεντρικό θέμα του πρωτοσέλιδου του εντύπου της με τίτλο "Tι συμβαίνει τελικά με το Λιμενικό Ταμείο" εξαπολύουν μύδρους απόδοσης ευθυνών στην παράταξη του κ. Φιορεντίνου γιατί κατέφυγε στα αρμόδια όργανα για να αποτραπεί η αυθαιρεσία, η παρατυπία και η παρανομία και να αποκατασταθεί η νομιμότητα για την σύνθεση του Δ.Σ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Περιμένοντας την ανασκευή του συγκεκριμένου άρθρου και τον επαναπροσδιορισμό του εχθρού τους, το μόνο που εισπράξαμε είναι η χειρότερη και σκληρότερη εκδοχή των ισχυρισμών σε απάντηση στην ανάρτηση του mykonensis. blogspot.com ….
 ο tempora!!!! o mores!!!!
 Τώρα που τα κάστανα είναι στην φωτιά σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αισθάνεται κανείς την ανάγκη περισσότερο από ποτέ, να γράψει, να μιλήσει, να κρίνει, να κατακρίνει και μοιραίως να κριθεί και να κατακριθεί. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η πολιτική πρακτική και διαδικασία που προτείνει η ΚΕΠΟΜ να τηρούνται ενάντια στις αυθαιρεσίες και παρανομίες του Δήμου είναι αυτές: 1) Η σύγκληση έκτακτων Δημοτικών Συμβουλίων με σκοπό να ανατραπούν οι αποφάσεις -φυσικά κατά πλειοψηφία- που πάρθηκαν στο προηγούμενο τακτικό Δ.Σ και 2) Η "εκλογίκευση και όχληση" του Δημάρχου, και όχι η προσφυγή στα αρμόδια όργανα του κράτους για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Δηλαδή ΑΝ, λέμε, ΑΝ -γιατί δεν είναι καπνός απ' τα σκουπίδια- είχε αντιληφθεί η ΚΕΠΟΜ την προσπάθεια αλλοίωσης της σύνθεσης, με προέκταση και τις αποφάσεις του Δ.Σ του Λ.Τ, θα κλεινόντουσαν στο γραφείο του δημάρχου και θα προσπαθούσανε την επίκληση της λογικής του Δημάρχου; Η καμαρίλα δεν περιλαμβάνεται από τα λίγα που ξέρουμε στους θεσμούς, τα όργανα και τις διαδικασίες στο δημοκρατικό μοντέλο διοίκησης. Γιατί αν είναι έτσι, τότε να πάρουμε κι ένα θυμιατό και να υμνούμε εν χορώ τον «μεγάλο» μας δήμαρχο.
 χαρακτηρισμοί, κρίση και κριτική
 "Βρώμικη ιστορία, ρεβανσισμός, ανεπάρκεια, κακά δείγματα γραφής, διελκυστίνδα και ταύτιση με τις αρχές του δημάρχου" είναι μερικές από τις απαξιωτικές λέξεις που χρησιμοποίησε η ΚΕΠΟΜ στο σχετικό δημοσίευμα. Συκοφαντικοί και απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί, θλιβεροί υπαινιγμοί, εναντίον μιας ολόκληρης δημοτικής παράταξης που αγωνίζεται στα Δημοτικά Συμβούλια, στο Τοπικά Συμβούλια, στην Οικονομική Επιτροπή, στη Σχολική Επιτροπή, στην κοινωνία και εντός και εκτός του νησιού. Οι ιδεοληπτικές παρέες δεν εκλαϊκεύουν τα ζητήματα με το να λοιδορούν, και να συκοφαντούν. Τα ζητήματα χρήζουν νηφάλιας, ψύχραιμης, κατηρτισμένης κι έλλογης αντιμετώπισης. Η μόνη "υπηρεσία" τους, ενσυνείδητη κι ασυνείδητη, είναι ο πολλαπλασιασμός του μηδενός.
το πραγματικό, το φαντασιακό
 Μπορεί η ΚΕΠΟΜ ν' αναζητά από άλλους ευθύνες, αλλά οι δικές της είναι τεράστιες και αποδεικνύεται ανήμπορη να τις αναλάβει. Δυστυχώς δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς την στάση τους στην τελευταία προεκλογική περίοδο. Το περιβόητο ραντεβού με τον κ.Φιορεντίνο για κοινή κάθοδο στις δημοτικές εκλογές, υπό όρους βέβαια. Ποντάροντας στη λήθη του χρόνου και στην ανοχή που απολαμβάνει, η ΚΕΠΟΜ προσπαθεί να ανασυρθεί από το περιθώριο και με απύθμενο θράσος να μετατραπεί σε τιμητή (γνωστή είναι η απουσία τους κατά την προηγούμενη θητεία τους στο Δ.Σ κατά την οποία το μόνο που έχει μείνει είναι η ψήφιση του περιβόητου χωροταξικού από τον εκπρόσωπό τους). Φανατισμένοι στην αρράγιστη πεποίθησή τους ότι ο κόσμος όλος πρέπει να υποταχθεί στο εγώ τους, στα θελήματα και αιτήματά τους. Έτσι ξεπρόβαλε στο μπαλκόνι ο πολιτικός τους Μωυσής, έτοιμος να ανοίξει την Ερυθρά Θάλασσα και να μας οδηγήσει με ασφάλεια στο στρουμφοχωριό της ευδαιμονίας, και της εξουσίας. Έτσι από τη μια μεριά υπήρχε μια δημοτική παράταξη, που καλώς ή κακώς συγκέντρωσε το 49,9% η οποία 4 χρόνια μέσα σε μεταλλαγμένες εκτρωματικά πολιτικές συνθήκες αγωνίστηκε, ή τουλάχιστον προσπάθησε αλλά έσπασε το δεκαετές καθεστώς στις δημοτικές εκλογές του μοναδικού υποψηφίου. Από την άλλη υπήρχε μια ομάδα ανθρώπων διότι δεν ήταν καν ακόμα δημοτική κίνηση που ξυπνώντας από ραστώνη 10 ετών ανεβήκανε στο άτι ,πήρανε και το σπαθί και αποφασίσανε πως επικεφαλής ενός κοινού συνδυασμού καθόδου στις εκλογές θα είναι κάποιος που επιλέξανε και δεν μένει καν μόνιμα εδώ. Το ίδιο προτείνανε και σε μεμονωμένους ανθρώπους νυν δημοτικούς συμβούλους που μόλις συντάχθηκαν με τον κ. Φιορεντίνο τους απαξιώσατε. Ποιός λοιπόν έπρεπε να ακολουθήσει ποιόν. Τουλάχιστον για την πρώτη τετραετία με μόνο σκοπό την αλλαγή της δημοτικής ηγεσίας. Αλλά και όταν σας απευθύνθηκε δημόσια πρόσκληση για τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής, διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόσωπα αν δεν έχουμε μια σύγκλιση αρχών, φυσικά και δεν ανταποκρίθηκε κανείς.
 το δίλημμα της προεκλογικής περιόδου
 Και περάσανε όλα αυτά και ο καθείς πήρε τον δρόμο του προς τις εκλογές. Παρόμοια σκηνικά βιώσαμε και διανύοντας την προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Είναι ποτέ δυνατόν σε χρόνο που έχει διατεθεί για την ανάδειξη των θέσεών της η ΚΕΠΟΜ σε ραδιοφωνική εκπομπή να επιλέγει μόνο να κατακρίνει την παράταξη του κ.Φιορεντίνου; Ήταν πιο ουσιαστικό αυτό από την δημοσιοποίηση των θέσεων της ή του τέλματος και του δημοτικού εφιαλτικού αδιεξόδου που βίωνε το νησί; Μεσουρανούντος ενός οικονομικού σκανδάλου στον Δήμο Μυκόνου, με το οποίο ασχολήθηκαν όλα τα ΜΜΕ πανελλαδικά καθώς και πλήθος παρανομιών και όργιο αυθαιρεσιών και παρατυπιών από τους διοικούντες τον Δήμο ήταν πιο σημαντική η αναφορά τους στην λάθος εκτύπωση των ψηφοδελτίων της Επόμενης Μέρας; Άραγε πληροφορηθήκανε ποτέ ότι και τα ψηφοδέλτια της ΚΕΠΟΜ ήταν ελλειπή; η πολιτική είναι ένα πεδίο όπου ο αμαρτήσας δεν μπορεί να ζητήσει άφεση! Και καλά όλα αυτά και πάμε στην δεύτερη Κυριακή. Και εκεί θαυμάζει κανείς το μεγαλείο της πολιτικής σωφροσύνης και υπευθυνότητας. Τότε εκφράστηκε και η δυσθεώρητη ηδυπάθεια κάποιων μελών της ΚΕΠΟΜ για την χορτοφαγία. Απολαύσαμε την προτροπή βασικών μελών της ΚΕΠΟΜ, φυσικά όχι όλων, την δεύτερη Κυριακή να μην προσέλθουν οι ψηφοφόροι της στις κάλπες, αλλά "να πάνε για χόρτα"! Ευτυχώς η έκκληση δεν είχε καθολική αποδοχή αλλά ελάχιστη. Ελάχιστη ήταν και η διαφορά όμως στο εκλογικό αποτέλεσμα, 70 ψήφοι όλοι και όλοι. Αν μετρηθούμε θα τους βρούμε μεταξύ μας. Πρόκειται για απλά νοητικά σφάλματα; Για πολιτική επιλογή; Ή είναι περίπλοκες αγκυλώσεις σε σχήματα και ιδεοληψίες, που με την παραμικρή αφορμή αναβιώνουν;
 καλύτερα να ανάβεις ένα λυχνάρι παρά να τα βάζεις με το σκοτάδι!
 Επειδή πολλά ειπώθηκαν στο σχετικό πρωτοσέλιδο της ΚΕΠΟΜ για τον τρόπο που η Επόμενη Μέρα ασκεί τα καθήκοντά της ως αντιπολίτευση επισημαίνουμε τα παρακάτω: Ο ρόλος της αντιπολίτευσης - και ειδικότερα - της μείζονος - είναι διακριτός και θεσμικά κατοχυρωμένος από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Σε καμία περίπτωση η αντιπολίτευση δεν συνδιοικεί και δεν συναποφασίζει με τη δημοτική αρχή. Αντίθετα, ο ρόλος της είναι να ελέγχει τις αποφάσεις, πράξεις και παραλήψεις της δημοτικής αρχής μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα της αυτοδιοίκησης.
"Μωραίνει Κύριος" στην άποψη πως ο κ. Φιορεντίνος απορρίπτει τις απόπειρες συναίνεσης και συνεργασίας με την ΚΕΠΟΜ. Από την έναρξη ακόμα της δημοτικής περιόδου έγινε προσπάθεια προσέγγισης από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων της Επόμενης Μέρας και του κ. Φιορεντίνου προσωπικά. Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε στην εκπρόσωπο της ΚΕΠΟΜ αρχικά η Γενική Γραμματεία του Δήμου, θέση την οποία αρνήθηκε λόγω υποχρεώσεων. Στη συνέχεια, η θέση του μέλους της Οικονομικής Επιτροπής, την οποία επίσης αρνήθηκε λόγω πιθανού φοβικού συνδρόμου που δημιουργήθηκε ίσως από την διερεύνηση των Οικονομικών Υπηρεσιών από Ελεγκτικές και Εισαγγελικές Αρχές. Τελικά τοποθετήθηκε μετά από πρόταση και ψηφοφορία των Δημοτικών Συμβούλων της Επόμενης Μέρας τόσο η κ.Νάζου μέλος στην πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή, όσο και η κ. Καμμή αναπληρωματικό μέλος στην δευτεροβάθμια. Κάτι που διαρκώς ξεχνάμε είναι ότι η δημοκρατία δεν είναι δώρο χωρίς τίμημα. Προσφέρεται μαζί με τις ευθύνες.
λαϊκή βάση ή βάση λογικής;
Η πιο αυτονόητη ερώτηση: Υπάρχει κανείς που να μην θέλει για τον εαυτό του, τα παιδιά του και για το νησί του καθαριότητα κα ανακύκλωση; Ουδείς!. Θα αστοχούσαμε αν προβάλλαμε στην πρώτη γραμμή τα επιμέρους προβλήματα διαχείρισης και δεν αναδεικνύαμε τη χρεωκοπία του συστήματος στο σύνολό του. Και οι συντελεστές του εγκλήματος αυτού είναι συγκεκριμένοι, επώνυμοι. Όμως με ποιόν τρόπο, μέσα, μοντέλο, χρηματοδότηση; Όσο και να φαίνεται παράδοξο η διαχείριση των απορριμμάτων είναι περισσότερο πρόβλημα... ιδεολογικό και πολιτικό, παρά πρακτικό. Απόλυτα συμφωνούμε στον στόχο, τον σκοπό, την επιδίωξη ενός προγράμματος ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων για το νησί. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο στη νησιωτική ιδιαιτερότητα. Υπάρχει και έχει κατατεθεί ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, βασισμένο τόσο στην ασφάλεια της επιστημοσύνης των μελετών, όσο και στη σιγουριά εφαρμογής του σε άλλους τόπους. Είναι αδιανόητο πώς ο μέγας ολιγίσκος δήμαρχος και η παρέα του αδυνατούν με τόσα εκατομμύρια ευρώ να δώσουν λύση στο μέγιστο αυτό πρόβλημα. Ωραίες είναι οι ασκήσεις επί χάρτου και τα μικρά αμφίβολα βήματα, αποτελεσματικότερες είναι όμως οι μεγάλες συγκρούσεις, η μεταρρύθμιση του δημοτικού καθεστώτος και η ανατροπή του.
άφαντοι και άφωνοι
Σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε κρινόμαστε όλοι. Δεν κρίνεται μόνο η δημοτική αρχή. Η ανέξοδη ρητορεία ορισμένων, η εύκολη κριτική και οι εντυπωσιακές κορώνες δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στην περίοδο αυτή. Για να κάνει κανείς αντιπολίτευση πρέπει να έχει διαφορετική γνώμη και άποψη. Χρειάζεται μελέτη, στρατηγική ανάλυση, ειδική επιστημονική συνδρομή και συντεταγμένη επιτελική δουλειά. Πρέπει κανείς να αναλογιστεί ποιοι ήταν παρόντες τα τελευταία χρόνια στα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου. Ποιοι έτρεξαν, ποιοί πίεσαν, ποιοί μελέτησαν αποφάσεις, νομοθεσίες, προεδρικά διατάγματα, εγκυκλίους. Διερωτάται κανείς ποιά ήταν η θέση της ΚΕΠΟΜ για τον Ισολογισμό, την κύρια οικονομική κατάσταση του Δήμου; Ποιά ήταν η τοποθέτησή της στους 500 περίπου κωδικούς που απαρτίζουν τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής διοίκησης και διαχείρισης του Δήμου, τον Προϋπολογισμό; Οι παρεμβάσεις τους για το πολυσυζητημένο οικονομικό σκάνδαλο των χρυσοκάνθαρων του Δήμου; Για τις περιβόητες αναθέσεις των παραλιών; Για την ακύρωση των λανθασμένων βεβαιωτικών καταλόγων; Για την διόρθωση τιμών ζώνης της ΔΕΗ; Ακόμα και για τον παράνομο κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου;
Οι αοριστολογίες και γενικότητες δεν ωφελούν ούτε επιβάλλουν τη νομιμότητα. Τα σποραδικά τεχνάσματα, που έχουν μόνο ως στόχο να συγκινήσουν το θυμικό των πολιτών, είναι περιττά διότι επί της ουσίας το πρόβλημα του συστήματος ήταν και παραμένει η αδυναμία του να διαχειρισθεί στοιχειωδώς τα προβλήματα της καθημερινότητος. Μάλλον θα πρέπει η ΚΕΠΟΜ να επανεξετάσει την παρεμβατική της παρουσία.
χρεωκοπημένα ψευτοδιλήμματα
Τέλος, το επιχείρημα της κομματικής τοποθέτησης του Α. Φιορεντίνου, ως ανασχετικό παράγοντα στερείται κάθε σοβαρότητας. Απουσιάζει εντελώς το πραγματικό διακύβευμα που είναι να αλλάξουμε το παρωχημένο ανίκανο και παρασιτικό μοντέλο διοίκησης του νησιού ή να διατηρηθεί όπως έχει κι ότι αυτό συνεπάγεται; Αντί αυτού προβάλλονται συγκυριακά πλασματικά διλήμματα σκοπιμότητας. Το νησί και η εποχή απαιτεί ριζικές ανατροπές και όχι ψευτοδιλήμματα. Οι ψεύτικες αντιθέσεις και τα παραπλανητικά διλήμματα δεν οδηγούν πουθενά. Τα καθημερινά μας προβλήματα δεν έχουν κομματικό χρώμα, είναι τα ίδια για όλους, ανεξάρτητα από κομματική και ιδεολογική τοποθέτηση. Κανένα κόμμα δεν είπε την άποψή του για την τοπική αυτοδιοίκηση, εκτός του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, και εξειδικευμένα για κάθε δήμο. Κανένα κόμμα δεν έχει αναφερθεί ειδικά στο δήμο Μυκόνου και στον τρόπο που θα επιλύσει τα προβλήματά του. Θέλουμε υποψήφιους με πολιτικές θέσεις και άποψη, αξιακό περίγραμμα, ικανότητες διοίκησης, πρόγραμμα και ικανά στελέχη, που θα αφήσουν την κομματική τους ταυτοτητα στον προθάλαμο του Δημαρχείου. Εξάλλου δεν θα κριθούν γι' αυτό που λένε πως είναι, αλλά γι' αυτά που έκαναν ή αυτά που με πρόγραμμα υπόσχoνται να κάνουν.
ο γέγονε, γέγονε
Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ο λόγος αυτός επιδιώκει να εκφράσει την αλήθεια κάποιων γεγονότων και να ελεγχθεί κατά πόσον το επιτυγχάνει. Θα ευχόμουν ειλικρινά οι εκτιμήσεις και κρίσεις μου να είναι λαθεμένες. Tις καταθέτω σαν πρόκληση προβληματισμού. Aν κάτι το βλέπω στραβά, ας το δείξει κάποιος. Θα 'ναι ανακούφιση.
Ότι έγινε, έγινε, όμως ως εδώ!
Πρέπει τώρα όλοι μας να αντιληφθούμε ότι έχουμε περάσει σε μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Η εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που διανύουμε σηματοδοτεί το πέρασμα στη δημοκρατία της συναίνεσης. Οι συγκρούσεις, η πόλωση, η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, οι ευκαιριακές σκοπιμότητες και η δημιουργία αντικειμενικών ψευδαισθήσεων και εντυπώσεων δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Λύση είναι η αναγνώριση και η αντιμετώπιση της πραγματικότητας καθώς και η συνειδητοποίηση της κρισιμότητας για τη Μύκονο από την αντιπολίτευση.
Πιστεύω ότι σ' αυτό το χώρο δεν πρέπει να υπάρχουν αντίπαλοι παρά μόνο διαφορετικές προσεγγίσεις και εναλλακτικές διαδρομές, πλειοδοσία στη διατύπωση λύσεων στα πραγματικά προβλήματα για την επίτευξη του στόχου που είναι η ανατροπή του σαθρού τοπικού κατεστημένου της δημοτικής αρχής του νησιού. Βρισκόμαστε μπροστά σε μη συμβατικές καταστάσεις, σε μια κρίση τεραστίων διαστάσεων και όλα ξεκινούν και εξαρτώνται από την καθαρή, ειλικρινή και έντιμη συνεργασία αντιπολίτευσης. Μόνο έτσι θα ανατείλει η ομοφωνία της αποδοκιμασίας. Η προσφορά του καθενός τελικά θα κριθεί από την συνολική του στάση.
 Τέλος προοδευτικοί δεν είναι αυτοί που καταγγέλλουν το παρόν ενώ προτείνουν ένα ακόμα πιo οπισθοδρομικό μέλλον.  
                                                                                        
Αντι για Α.Μ.
 Ντίνα Σαμψούνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου