Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Τελευταία αποσπεριδα για φέτος στην Στέγη Πολιτισμού


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΣΑΘΑΝΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ& ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
THE PANAYOTIS KOUSATHANAS LIBRARY
MUNICIPAL RESEARCH FOUNDATION ON CULTURE & TRADITION
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή
5.30΄ -  8.30΄ μ.μ.
Τηλέφ. 22890-22646
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤ΄ (2012-2013)
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ & ΕΙΚΟΝΑΣ
(10/55) Παρασκευή, 26 Απριλίου 20138.30΄ μ.μ., στο Πολιτιστικό
Κέντρο στο Ματογιάννι (υπό την αιγίδα της Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ.)
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ «ΣΤΕΓΗΣ»,
κατά τα υπεσχημένα θα κλείσομε την εφετινή εξαιρετικά πετυχημένη ΣΤ΄ Περίοδο των Αποσπερίδων Πολιτισμού με την ξεχωριστή τελευταίαόπου θα γίνει παρουσίαση μιας άγνωστης έως τώρα εικόνας («Κυρία ’Κατοπυλιανή»περ. 1685-1690) του Μυκονιάτηαγιογράφου Χριστόδουλου Καλέργη (περ. 1665-περ. 1745). Η άρτι αποκατασταθείσαεικόνα, οικογενειακό κειμήλιο του δωρητή, θα ανήκει στο εξής στους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της δικής σας «Στέγης». Με την ευκαιρία θα γίνει παρουσίαση του νέου βιβλίουΗ ζωή και το έργο του αγιογράφου Χριστόδουλου Καλλέργη «εκ νήσου Μικόνου» (ΕκδόσειςΜίλητος 2013) του συγγραφέα Γιώργου Ανωμερίτη, γνωστού από την πολιτική και πολιτιστική του πορεία. Το βιβλίο περιέχει βιογραφικά στοιχεία και ντοκουμέντα για τονζωγράφο και την εποχή του, που συλλέχτηκαν μετά από έρευνες στα Γενικά Αρχεία του ΚράτουςΌσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να θαυμάσουν από κοντά«ξανανιωμένη» την εικόνανα μάθουν λεπτομέρειες για τη ζωή του ζωγράφου από τον συγγραφέα του βιβλίου, αλλά και να παρακολουθήσουν τα διάφορα στάδια καθαρισμού, συντήρησης και αποκατάστασης του έξοχου αυτού έργου με μια σειρά φωτογραφιών.Διευκρινίζεται, ότι η «Κυρία ’Κατοπυλιανή» είναι η δεύτερη φορητή εικόνα του Καλέργη που εντοπίζεται σε εικονοστάσι μυκονιάτικης οικογένειας, πιθανόν δε και η μικρότερη διασωθείσατου ζωγράφου. Υπενθυμίζεταιότι ο ίδιος έχει ιστορήσει με μοναδικό τρόπο τον Μεγάλο Αϊ-Νικόλα του Γιαλού (1735-1736) και το Μοναστήρι του Αϊ-Παντελέμονα στο Μαράθι (1725 και 1738).
Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 26 Απριλίου του 2013, στις 8.30΄ το βράδυ, στο φιλόξενο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (Ματογιάννι), θα προλογίσειμε τον δικό του τρόπο ο Παναγιώτης Κουσαθανάς. Με χαρά θα σας περιμένομε για να περάσομε πάλι μαζί μιαν αποκαλυπτική βραδιά πολιτισμού κλείνοντας με ιδανικό τρόπο τις αποσπερίδες μας για εφέτος: Ο νεκραναστημένος Λάζαρος με τον νεκραναστημένο Χριστόδουλο Καλέργη, η γλυκύτατη Βρεφοκρατούσα «Κυρία ’Κατοπυλιανή», η μυκονιάτικηΠαναγιά Τουρλιανή της Ανωμεράς που επιστρέφει στην εστία της, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή· οποίες εαρινές, φωτεινές και αναστάσιμες συμπτώσεις, αισιόδοξες και ενθαρρυντικέςγια τους χαλεπούς καιρούς μαςΚαλώς να ορίσετε, φίλοι!
(Από τη Γραμματεία της Βιβλιοθήκης Παναγιώτη Κουσαθανά - Δημοτικής Στέγης Μελέτης Πολιτισμούκαι Παράδοσης & την Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου