Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΜΥΚΟΝΟΣ: Τριπλή συμμαχία για την καθαριότητα του νησιου!!!





Οι προσπάθειες που καταβάλλονται απο τον συνεταιρισμό ΜΟΙΚΟΝΟΣ και την ιδιωτική πρωτοβουλία "Πολίτες για μια καθαρή Μύκονο", σε συνδυασμό με την πολυ καλύτερη δουλεια που κάνει πλεον ο Δήμος Μυκόνου, σχηματίζουν μια ευρύτερη συμμαχία, άτυπη μεν αλλα υπαρκτή, με κοινό στόχο την καθαριότητα του νησιου αλλα και την ανατροπή της ντροπιαστικής εικόνας που ζούμε εδω και αρκετούς μήνες.

Η συμμαχία αυτη, αν και δεν ειναι συνειδητή και η κάθε ομαδα λειτουργεί αυτόνομα κι ανεξάρτητα απο την άλλη, ειναι το ισχυρότερο μήνυμα-αίτημα για μια αναθεώρηση του τρόπου που λειτουργούν ο Δήμοι προκειμένου να μπορουν να αντιμετωπίζονται θεσμικα με την ενεργοποίηση των πολιτών τα προβλήματα και οι προκλήσεις της τοπικής κοινωνίας.

Για παράδειγμα, μπορει να φαντάζει αδιανόητο για κάποιους σε μια πολιτικα οργανωμένη κοινωνία με αρμόδια όργανα να βγαίνουν οι πολίτες και να κάνουν την δουλεια του Δήμου, ομως να που στην περίπτωση της Μυκόνου ειναι υπέρ απαραίτητο.

Ακόμα πιο αδιανόητο ομως ειναι, ελεγκτικα όργανα του κράτους να τιμωρούν με πρόστιμο τους πολίτες που ξεπερνώντας την ιδιωτεια τους, ενεργοποιηθηκαν για να βοηθήσουν τον τόπο οπου κατοικούν σε μια δύσκολη περίοδο.

Το κράτος δεν μπορει να στέκεται ως εχθρός απέναντι στο άτομο που επιθυμει έστω για λιγο να γίνει πολίτης, δεν μπορει να τιμωρεί τους πολίτες για την θετικη τους προσφορα στα προβλήματα του τόπου, δεν μπορει πια να ειναι κάτι ξέχωρο απο την κοινωνία, που δεν την αφουγκράζεται, δεν νιώθει τις ανάγκες της και δεν την βοηθάει να τις εκπληρώνει.

Ο ρόλος του κράτους και η λειτουργία του οφείλει να αλλάξει ώστε το κράτος να μην στέκεται εμπόδιο σε αυτές τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επίλυση κρίσιμων τοπικών προβλημάτων. Για να γίνει αυτο θα πρεπει αφενός η αυτοδιοίκηση να πάρει στα χέρια της τις αρμοδιότητες που χρειάζεται για να επιτελέσει το έργο που ειναι απαραίτητο χωρις να εξαρτάται απο την Περιφέρεια και το Κεντρικό κράτος κι αφετέρου θα πρεπει να εφαρμοστεί η ιδέα της "πολυεπιπεδης διακυβέρνησης" με τον διαμοιρασμο αρμοδιοτήτων μεταξυ πολιτείας, πολιτών και φορέων της κοινωνίας, οπου αποδεδειγμένα ο Δημος ή το κράτος δεν μπορούν να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου