Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ντροπιαστική μαρτυρία επισκεπτών της Μυκόνου για την κατάσταση του νησιού

Ο Norbert Carstens και ο Enzio Prym-Grasser ζουν στο Freiburg της Γερμανίας και επισκέπτονται την Μύκονο εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια δύο φορές μάλιστα, μία στην αρχή και μία στο τέλος της σαιζόν. Όμως, μετά από όσα εζησαν κατά την τελευταία τους επίσκεψη στο νησί μας δεν ξέρω κατά πόσο θα συνεχίσουν να μας επισκέπτονται.

Με επιστολή τους στο ζευγάρι ξενοδόχων Roz και Μιχάλη στους οποίους διαμένουν τα τελευταία χρόνια, περιγράφουν τις εντυπώσεις τους από την πρόσφατη διαμονή τους στο νησί. Παραθέτω εδώ μεταφρασμένα μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Δεξιά η 1η σελίδα της επιστολής.

 Ανεμόμυλοι

"Όπως πάντα η ατμόσφαιρα της Χώρας είναι μοναδική όπως και η αρχιτεκτονική, οι θέες, η ζωντάνια και η ποικιλία των εστιατορίων και των bars. Όμως το κύρος της Μυκόνου ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός βρίσκεται σε κίνδυνο. Το σήμα κατατεθέν της Μυκόνου, η περιοχή των ανεμόμυλων έχει γίνει ένας βρώμικος χώρος στάθμευσης με σκονισμένα απομεινάρια αυτοκινήτων. Ένα όχι και τόσο καλό θέαμα για τους τουρίστες που θέλουν να τραβήξουν φωτογραφίες."


Δημόσιες τουαλέτες

"Η κατάσταση στις δημόσιες τουαλέτες είναι εξωφρενική: σπασμένες πόρτες και καθρέπτες, τα πατώματα βρώμικα και βρεγμένα, χωρίς χαρτί, αποτελούν εφιάλτη ειδικά για τις κυρίες. Πουθενά σε τουριστικό μέρος στην Ευρώπη δεν έχουμε αντικρύσει κάτι παρόμοιο."

Δεξιά η 2η σελίδα της επιστολής.

Σκουπίδια

"Το πρόβλημα των σκουπιδιών στην πόλη και στο νησί γενικότερα είναι ενοχλητικό. Παραδεχόμαστε ότι αδειάζουν τους κάδους απορριμμάτων αλλά ποτέ δεν μαζεύουν σκόρπια σκουπίδια από τον δρόμο ή το πεζοδρόμιο."

Φυλλάδια

"Υπάρχει ένα γεγονός που έχει χειροτερέψει πολύ τελευταία. Κάθε απόγευμα όταν περπατούσαμε για την πόλη, ομάδες νεαρών από τις βαλτικές χώρες μας μοίραζαν φυλλάδια για discos που βρίσκονται έξω από την πόλη, μπαίνοντας στον δρόμο μας. Αν μία τέτοια φτηνή και ενοχλητική ζωηρότητα επικρατήσει, η φήμη της Μυκόνου θα πάρει σύντομα την κάτω βόλτα. Παρεπιπτόντως φυλλάδια μοιράζονταν κάθε μέρα ακόμα και στην παραλία, πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει κανείς!"

Μικροπωλητές

"Η ζωή στην παραλία, εδώ που τα λέμε, δνε ήταν πάντα χαλαρή. Εκεί τριγύρω που καθόμασταν, πλησίαζαν κάθε 15 λεπτά Αφρικανοί μικροπωλητές για να πουλήσουν πιθανότατα πλαστά CD's, ρολόγια, τσάντες και ζώνες. Δεν υπάρχει αστυνομία να τους διώξει μακριά; Όυτως ή άλλως δεν προσέξαμε ιδιαίτερη αστυνομική παρουσία φέτος."

Αεροδρόμιο

"Μα τι συνέβη στο αεροδρόμιο; Οι περισσότερες οθόνες ενημέρωσης ήταν εκτός λειτουργίας. Η πόρτα εισόδου για τις αναχωρήσεις ήταν χαλασμένη. Οι τουαλέτες ανδρών ήταν τελείως κλειστές. Έπρεπε να πάμε στις γυναικείες τουαλέτες: οι κλειδαριές ήταν σπασμένες ενώ δεν δούλευαν ούτε οι στεγνωτήρες χεριών. Καθόλου πολιτισμένα. Οι συνεπιβάτες μας ήταν επίσης πολύ ενοχλημένοι από την κατάσταση. Τι είδους διευθυντής είναι αυτός που επιτρέπει αυτά τα πράγματα σε ένα τουριστικό μέρος όπως η Μύκονος; Έχουμε την αίσθηση ότι το τοπικό σας Συμβούλιο έχει πολύ δουλειά μπροστά του."

Μπορούν η Rose και ο Μιχάλης να υποσχεθούν στους πελάτες τους ότι όλα αυτά θα έχουν λυθεί φέτος κι ότι θα μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους στην Μύκονο χωρίς να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους κωμικοτραγικές καταστάσεις;;;;

Γιατί ο κάθε Μυκονιάτης (ή μη) επιχειρηματίας να σκίζεται να παράσχει κάποιες καλές υπηρεσίες στους πελάτες του και μετά να τους χάνει επειδή όλη του η προσπάθεια πηγαίνει χαμένη από την αμέλεια και την αβλεψία του Δήμου σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες;;;

Για πόσο ακόμα θα μας τιμούν όλοι αυτοί οι επισκέπτες που είναι συνηθισμένοι να απολαμβάνουν βασικές πια υπηρεσίες όπως λειτουργικές δημόσιες τουαλέτες και καθαριότητα και που χρειάζονται ποιοτικές στιγμές χαλάρωσης από το επαγγελματικό περιβάλλον και την πολυτάραχη ζωή της πόλης;;;

10 σχόλια:

  1. ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ Ξ Υ Π Ν Η Σ Ο Υ Ν. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ. ΔΕΝ ΖΩ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ . ΝΤΡΑΠΗΚΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ.
    ΞΥΠΝΑΤΕ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ. Η ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι οπως τα λενε ειναι και τρις χειροτερα!!! Μαλιστα την πτωση της μυκονου την ειπαν ευγενικα εγω σας λεω οτι βουλιαξατε!!

    Ελληνας Επισκεπτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα χαλια σας τα μαυρα κατσαπλιαδες Νεο-μυκονιατες!!
    Ναι Νεο-μυκονιατες με Ν κεφαλαιο και μ μικρο!!! γιατι αυτος σας αξιζει απληστοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. FILE MOU AS MIN TA ISOPEDONOUME OLA....TO OTI DEN GINETAI SOSTI DOULEIA APO PLEURAS DIMOU,KATI POU DEN DIAPSEUO,DEN KANEI TO SUNOLO TON MUKONIATON AXRISTOUS KAI APLISTOUS KAI POSO MALLON 'NEOMUKONIATES' OPOS PROANAFERTHIKE....AUTO POU GINETAI STI MUKONO,POU XANALEO OTI EINAI TO XEIROTERO TON TELEUTAION ETON,DEN EINAI TPT ALLO APO TIN PARAKMI POU PAROUSIAZEI TO POLITIKO SUSTIMA SE OLI TI XORA...OPOTE MI KOFEUETE KAI ANALOGISTITE MIPOS TA IDIA GINONTE PANTOU STIN ELLADA?GIATI LOIPON NA DIAFEREI KAI KOSMOPROVLITI MUKONOS?TO THEMO POU PROKIPTEI LOIPON EINAI GIATI TOUS XANAPSIFISAME STIS PROSFATES EKLOGES?KAI THA SAS XANAPO GIATO TO POLITIKO SUSTIMA KAI POSO AUTO EXEI XOSEI VATHIA TIS RIZES TOU ME PELATIAKES SXESEIS TOUS PSUFOFOROUS TOU...KAI ME POSO FOVO EXEI PERIVALEI TIN EKLOGIKI DIADIKASIA...KATI GNOSTO SE OLI TIN ELLADA...GIA AUTO SAS PARAKALO NA MIN GENIKEUOUME GIA TO LAO TIS MUKONOU POU EXEI SUNISFEREI TA PLISTA STIN ANAPTIXI TOU TOPOU KAI TIS ELLADOS EN GENEI.....TAPINA SAS PARAKALO,OS KATOIKOS TOU NISIOU NA ANALOGISTOUME OLOI MAZI TO TI EXOUME KAI EXETE PROSFEREI STO NISI....GIATI OTI EXEI GINEI DEN FTAIEI MONO O NTOPIOS KAI O DIMOS....KAI NA AFISOUME TA PROSVLITIKA KAI PIKROXOLA SXOLIA STIN AKRI KAI AS DOULEPSOUME O KATHENAS SKLIRA STON TOMEA TOU GIA TO KALO TIS XORAS.....
      ME EKTIMISI....ENAS KATOIKOS TIS MUKONOU

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστω για την απαντηση σας τα του δημου Μυκονου δεν τα γνωριζω αλλα γνωριζω την κατασταση που επικρατει την τελευταια δεκαετια ερχομενος στον νησι σας σχεδον καθε Σαββατοκυριακο.Βλεπω συμπεριφορες βασισμενες στην υλη, αυθαιρεσια, ανομια, αναρμοστες συμπεριφορες (ξυλοδαρμοι κτλ), υπερτιμολογιση, και το χειροτερο απ ολα κατα την γνωμη μου ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ.Οσων αφορα για το δημο κακως περιμενετε τα παντα απ αυτον,σε ολη την Ελλαδα εχουν δημιουργηθει εθελοντικες ομαδες πχ atenistas οι οποιες προσπαθουν τουλαχιστον κατι να κανουν! εσεις τι κανετε για το νησακι σας? Την τελευταια δεκαετια τι κανατε για το νησι σας?.
      Καιρος λοιπον να κανετε καποια ερωτηματα στον εαυτο σας και αφηστε εμας τους πιστους πελατες σας(γιατι δεν μας θελετε πια σαν επισκεπτες) να σας κρινουμε για τα κακως κειμενα.Οσο για το Νεο-Μυκονιατες ειναι ενα προσωνυμιο στο οποιο εσεις το επιλεξατε συγγνωμη αν σας θιγει! απαρνηθηκατε τα παντα! την καταγωγη, σας τα ηθη και τα εθιμα σας, εχετε μεινει μονοι σας εμας μας κανατε περα τουλαχιστον ελπιζω να συζητατε ακομα μεταξυ σας αν και πολυ αμφιβαλλω!!

      Διαγραφή
  4. Σύγουρα φταίει ο δήμος γιατι πραγματικά δεν καθαρίζει κανείς. Αλλα φταίνε και οι κάτοικοι και τα μαγαζιά της χώρας που βγαίνουν και πετάνε τα σκουπίδια τους στην γωνία. Τα σκορπίζουν οι γάτες και ο δυνατός άνεμος και δεν βρίσκεις πού να πατίσεις και που να σταθείς. Τα σκουπίδια πρέπει να τα βγάζουμε αργά το βράδυ ώστε να μήν μένουν πολλές ώρες εκτεθημένα και οποσδήποτε μόνο στους κάδους απορρημάτων όπου υπάρχουν._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρότι συμφωνώ με όλα σας δηλώνω πως δεν καταλαβαίνω το θράσσος και την έπαρση των γραφόντων.
    Ταξιδεύω, δε μου αρέσει, δεν ξαναπηγαίνω. Αν κάνω κέφι (ή είναι δουλειά μου) γράφω όσα θέλω στον τόπο μου. Αν έχω δικαίωμα κι έχω υποστεί παρανομία μηνύω.
    Ωστόσο, ποτέ και σε καμιά περίπτωση δεν είχα την αλλαζονία να πω στον Άγγλο, το Γερμανό, τον Αμερικανό πώς θα φτιάξει τον τόπο του.
    Λόγω των σκανδάλων έχει γίνει συνήθεια τα τελευταία χρόνια, όλοι οι Έλληνες, εντός και εκτός Ελλάδος, να υφιστάμεθα υποδείξεις από τον κάθε άσχετο.
    Κουράστηκα.
    Και κάτι άλλο:
    περί φρασεολογίας (για όποιον το πιάσει) έχει σημασία αν είναι 'από χώρες της βαλτικής' ο άνθρωπος που μοιράζει φυλλάδια; Αν ήταν Ελβετός θα τους ενοχλούσε λιγότερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνω απολυτα οτι το νησι μας εχει φθασει στα ορια του ανεκτου και πιθανον παταει και τη διαχωριστικη γραμμη ! ολοι ξερουμε τι φταιει και τι πρεπει να γινει, κανεις ομως δεν κανει τιποτα για να καλυτερευσει την εικονα! Και δεν μιλω για δημαρχαιους, τοπικους και κρατικους λειτουργους και γενικως για τα προσωπα της εξουσιας {που οντως ειναι επικινδυνα ανεγκεφαλοι) μιλω για μας που δεν καταλαβαινουμε οτι το νησακι αυτο ειναι η ζωη μας ! μιλω για μας που ανερυθριαστα μολυνουμε τον τοπο μας με χιλιαδες ασχημιες ! μιλω για μας που το μονο που κανουμε ειναι να εχουμε την επιχειρηση μας καθαρη και βρωμιζουμε του γειτονα! μιλω για μας που το μονο ενδιαφερον ειναι η εισπραξη ορισμενων ευρω και τιποτα αλλο!μιλω για μας τελος που θα βαλουμε την ταφοπλακα στο τοπο που μας δινει, απλοχερα μεχρι τωρα , τα προς το ζειν (και κατι παραπανω )! ΑΛΛΑ ΩΣ ΠΟΤΕ ???????????????????? . ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΕΝΑΡΔΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Tη Μύκονο δεν την έχω επισκεφτεί. Ήξερα ανέκαθεν πως επρόκειτο για ένα πανέμορφο νησί και ένα από τους προσφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της ωραίας μας χώρας. Αν αυτά που αναφέρουν αυτοί οι ξένοι τουρίστες-και δεν νομίζω πως είναι σκόπιμα δυσφημιστικά ή υπερβολικά-δακρύζω από λύπη και σκύβω από ντροπή. Και όμως σ΄αυτό το νησί έχουν βίλλες και παλάτια που ανήκουν σε κάποια μεγάλα ονόματα της πατρίδας μας, αυτοί άραγε τί λένε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή