Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Mykonos...the once upon a time n.1 destination!


Ας μην γελιόμαστε....ας αφήσουμε τους κομπασμούς και τις ψευτοπερηφάνειες των πληρωμένων βραβείων κι ας κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα. Δεν είμαστε ο προορισμός που είμασταν. Και δεν μιλάω ούτε για τους δρόμους, ούτε για τα σκουπίδια, ούτε για τα λιμάνια.

Όλο το νησί αυτήν την στιγμή χορεύει στους ρυθμούς 3-4 καταστημάτων. Τα καταστήματα αυτά είναι γνωστό σε όλους ποιά είναι. Όπου θέλουν, όποτε θέλουν μοιράζουν ανενόχλητοι τα φυλλάδιά τους, αφισοκολλούν τις εκδηλώσεις τους, τοποθετούν ταμπέλες στους δρόμους. Λες και όλο το νησί μόνο αυτά τα καταστήματα έχει. Άμα του την βαρέσει του Scarpa, του Veranda, του Galleraki, του Kastro και του Skandinavian να μοιράζουν flyer σαν τρελλοί, τι θα γίνει το νησί μας??? Κι αν ξυπνήσουν και τα εστιατόρια κι αρχίζουν να μοιράζουν flyer κι αυτά, τι θα γίνει??? Και τα υπόλοιπα καταστήματα??


Λοιπόν, με καταλαβαίνετε που το πάω. Δεν έχω κάτι με τα καταστήματα αυτά - μην βιαστείτε να με κατηγορήσετε ότι μιλάω εναντίον των καταστημάτων αυτών. Μιλάω πολύ συγκεκριμένα ενάντια στο πώς αυτές οι επιχειρήσεις πλασάρουν το προϊόν τους με τρόπο που αφενός αποθαρρύνουν ή ακόμα χειρότερα διώχνουν τον πελάτη από την Μύκονο και αφετέρου στο πώς η διανομή φυλλαδίων μπροστά ή πλησίον σε άλλες επιχειρήσεις δυσχεραίνει το εμπόριο. Ας βρεθεί ένας λογικός άνθρωπος, από το κοντινό τους περιβάλλον να τους εξηγήσει ότι έτσι όπως πάνε θα διώξουν και τους εναπομείναντες επισκέπτες που πεισματικά εξακολουθούν να μας επιλέγουν, και μαζί με όλους τους υπολοίπους θα βουλιάξουν κι αυτοί μαζί!!! Είναι αναπόφευκτο!! Δεν γλιτώνει κανείς.

Το νησί δεν μπορεί να ορθοποδήσει όταν κάποιοι επιμένουν να ενεργούν εις βάρος των υπολοίπων και του νησιού γενικότερα.  Δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Πρέπει να μπει εδώ και τώρα μία τελεία σ όλο αυτό και να διαφυλαχθεί η εικόνα και η αισθητική του νησιού.

Ένας μέσος επισκέπτης της Μυκόνου θα δει σήμερα την βόλτα του στα σοκάκια της Χώρας να διακόπτεται κάθε λίγο και λιγάκι (ή ανά μερικά μέτρα αν θέλετε) από στημένους διανομείς φυλλαδίων των εν λόγω καταστημάτων. Στο τέλος η βόλτα στην Χώρα καταλήγει να είναι ένας ελιγμός ανάμεσα από διανομείς flyers, με ενδιάμεσα διαλείμματα στο εστιατόριο που θα φάει κανείς και στο μαγαζί που θα πιεί το ποτό του. Αυτή είναι η απόλαυση του επισκέπτη έτσι όπως την καταντήσανε. Όλη η βόλτα των τουριστών στην Χώρα αναλώνεται στο να αποφεύγουν flyers μέχρι να βρεθεί η γωνιά που θα καθίσει ο καθένας για να απολαύσει ήρεμα το φαγητό ή το ποτό του.

Ο μύθος ότι οι επισκέπτες του νησιού έρχονται εδώ για αυτά τα νυχτερινά καταστήματα, που εν τω μεταξύ χαλάνε φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά το νησί, είναι ώρα να καταρρέυσει. Ναι σύμφωνοι στους περισσότερους μας αρέσει η διασκέδαση, πηγαίνουμε σε κάποια από αυτά τα καταστήματα, αλλά δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να σιωπούμε όταν όλη η Χώρα της Μυκόνου και όλο το νησί λες και διαφεντεύεται από αυτά τα 4-5 μαγαζιά.

Ας το καταλάβουμε επιτέλους. Δεν υπάρχει τουρισμός της Μυκόνου που έρχεται αποκλειστικά για κανένα κατάστημα, ξενοδοχείο, μπαρ κτλ. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να έρχονται στην Μύκονο για να απολαύσουν τον ήλιο και την θάλασσα, τον καλό καιρό, τις παραλίες μας, τα μνημεία μας, τον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας, την κατά κοινή παραδοχή υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών, και στο ενδιάμεσο όλων αυτών, θα επιλέξουν που θα κοιμηθούν, που θα βγουν, τι μέρη θα επισκεπτούν, που θα φάνε και που θα πιούνε. Κάποιοι έχουν τις προτιμήσεις τους. Υπάρχει ως έναν βαθμό customer loyalty στην Μύκονο. Άλλος θέλει να κομάται στο Belvedere, άλλος να τρώει στο Katrine κι άλλος να τα πίνει στο Galleraki. Αλλά επ'ουδενί δεν επιλέγει κανείς να έρθει Μύκονο για τις επιχειρήσεις της Μυκόνου κι όχι για την ίδια Μύκονο - όποιος το πιστεύει αυτό τα έχει χάσει!!!

Εξ άλλου, τα party animals που ακολουθούν πιστά τις περιοδείες των διασημότερων Dj's δεν αποτελούν παρά μία τόσο δα μικρή σταγονίτσα στον ωκεανό των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί. Από που κι ως που αυτές οι λιγοστές επιχειρήσεις, που τους αντιστοιχεί συνολικά ένα απειροελάχιστο ποσοστό του συνολικού τουρισμού της Μυκόνου, διαφεντεύουν την εικόνα και την αισθητική που θα αντικρύσουν όλοι οι υπόλοιποι??? Ρωτήσανε εμάς τους ντόπιους, ρωτήσανε τους πελάτες της δικής μου και της δικής σου επιχείρησης αν τους αρέσει κάθε 100 μέτρα να μας σταματάνε για να μας μοιράσουν flyer, αν τους αρέσει σε κάθε στροφή και σε κάθε ταμπέλα να βλέπουν τις αφίσες και τις ταμπέλες τους???

Το χειρότερο στην όλη υπόθεση όμως είναι ότι πλέον όλα αυτά δεν γίνονται απλά με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής, όπως νομίζαμε τόσα χρόνια. Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι "δεν είδα, δεν ξέρω", όπως έκανε μέχρι σήμερα, αφού αυτοί που τα κάνουνε αποτελούν την σημερινή Δημοτική Αρχή, την στηρίξανε και την χρηματοδοτήσανε.

Σήμερα φεύγουμε από το μοντέλο της Δημοτικής Αρχής που έκανε τα στραβά μάτια και περνάμε σε μία Δημοτική Αρχή που γίνεται επιβεβαιωμένα αρωγός και υποστηρικτής όλων αυτών που μπαχαλιάζουν το νησί. Άμα ρωτήσεις κανέναν από αυτούς τους διανομείς γιατί κολλάνε αφίσες και μοιράζουν flyers όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, θα σου πούνε ότι το αφεντικό τους έχει άδεια από τον Δήμαρχο να μοιράζει όπου θέλει flyer και να κολλάει όπου θέλει αφίσες. Αυτή ήταν και η απάντηση ενός αλλοδαπού για το αφεντικό του Ν.Δ. όταν ρωτήθηκε ποιός του έδωσε άδεια να κολλάει αφίσες σε κολόνα της ΔΕΗ στον Άγιο Στέφανο και αναγκάστηκε να πάρει τον μάνατζέρ του για να ρωτήσει!!! 

Από πότε ο Δήμαρχος παραχωρεί ειδικές άδειες για την μπουρδελοποίηση του νησιού??? Ποιοί είναι αυτοί που θα τους παραχωρηθεί και ειδική άδεια να πηδήξουν το νησί και ποιός είναι ο Δήμαρχος που θα διανοηθεί να παίξει με το όνομα του νησιού για να εξυπηρετήσει μία χούφτα επιχειρηματιών θυσιάζοντας την γενικότερη εικόνα της Μυκόνου??? Από πότε ο Δήμαρχος δέχεται να γίνεται συνένοχος σε αυτήν την άθλια εικόνα του νησιού μας??? Από πότε ένας ηθικός και τίμιος Δήμαρχος, όπως φαντάζομαι θα θέλει κι ο δικός μας Δήμαρχος να τον θεωρούν, δέχεται να εξευτελίζεται το όνομα και το αξίωμά του χάρην συγγενικών σχέσεων???

Αν θέλει ο Δήμαρχος να σώσει τα προσχήματα, να βγει τώρα να απαγορεύσει ο ίδιος την διανομή flyers και την αφισοκόλληση και να μοιράσει καμπάνες σε όλους αυτούς που ξεφτιλίζουν το νησί σπιλώνοντας και το όνομά του! Κι αν ήθελε ο Δήμαρχος πραγματικά να προστατεύσει το νησί, αντί να βάζει το χεράκι του και να δίνει τις ευλογίες του για να γίνεται μπάχαλο, τότε θα μπορούσε να βρει λύσεις που και αυτά τα 4-5 καταστήματα θα ικανοποιούσε και η Χώρα δεν θα χαλούσε. 

Μία προσωρινή λύση για φέτος θα μπορούσε να είναι ο ορισμός ζωνών διαφημιστικής δραστηριότητας νυχτερινών καταστημάτων. Ας πάρει πρωτοβουλία ο Δήμαρχος κι ας δημιουργήσει Αποκλειστικές Ζώνες Διανομής Φυλλαδίων και Αφισοκόλλησης σε σημεία που δεν υπάρχει εμπορική δραστηριότητα, όπως π.χ. τα δύο λιμάνια, το αεροδρόμιο ή την διασταύρωση της Φάμπρικας, ας τοποθετήσει εκεί μέσα ένα διαφημιστικό περίπτερο ή 2-3 stand προβολής όπως αυτά που είχανε μπει προεκλογικά το 2006 στους δύο κόμβους και στον Γιαλό για να κολλάει ο καθένας εκεί την αφίσα του κι ας περιοριστούν όλοι αυτοί που μοιράζουν flyers εκεί, ώστε να τελειώνουμε με αυτό το θέμα γιατί δεν πάει άλλο!! 

Κι από χειμώνα ας αναζητηθεί μία πιο σωστή λύση.


8 σχόλια:

  1. Όποιος και να ήταν ο Δήμαρχος δυστηχώς την ίδια ελευθερία θα είχαν αυτοί οι 3-4 ιδιωκτήτες νυχτερινών κέντρων για την διαφήμιση των μαγαζιών τους μέσο του flyer και των αφισοκολήσεων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε όχι δα!!! Αυτή η νοοτροπία του στυλ "έλα μωρέ όλοι ίδιοι είναι" στοιχίζει στην Μύκονο την σημερινή άθλια εικόνα της. Κι αυτοί που την επικαλούνται είτε απείχαν από τις εκλογές στερώντας από τον τόπο την ευκαιρία να αλλάξει επιτέλους σελίδα, είτε βρήκαν έτσι δικαιολογία να αλαφρύνουν την συνείδησή τους και να κοιτάξουν το προσωπικό τους συμφέρον κυνηγώντας κάποια εξυπηρέτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλοι ίδιοι είναι έλεος πιά με τις κομματικές παροπίδες σας δηλαδή!!Πόσο κουτόχορτο ακόμη θα φάτε???ΟΛΟΙ να αρμέξουν θέλουν και σίγουρα όχι τα πρόβατα που βρίσκονται στα χωράφια..αλλα αυτά που βρίσκονται σε σπίτια και επιχειρήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε μου δεν ξερω για κομματικες παροπιδες και ενα σωρο αλλα , το μονο που ξερω σιγουρα ειναι οτι την 10ετια 1995-2005 φτιαχθηκε μια μυκονος στα μετρα και σταθμα των "ΜΑΥΡΟΧΡΗΜΑΤΩΝ" δημιουργωντας μια πολη σε ενα μικρο νησι, χωρις υποδομες χωρις service με καταστηματα πανακριβα που πουλουσαν φυκια για μεταξωτες κορδελλες και τα συναφη! Το αποτελεσμα ειναι πως διωξαμε τον ποιοτικο τουρισμο ανοιγοντας την αγκαλια μας στην εικονικη πραγματικοτητα που μας προσεφεραν απλοχερα ατομα που θελαν να ξεπλυνουν το μαυρο χρημα !και δωσε αερηδες τρελλους και ενοικια λες και βρισκομαστε στο μονακο και στησιμο των δηθεν εξω απο το Βεγγερα και ενα σωρο αλλα! αυτα πληρωνουμε τωρα και φυσικα για να αλλαξει αυτη η κακη νοοτροπια θα πεσουν πολλα χαστουκια οπως επισης θα χρειαστει νεα δημοτικη αρχη! ας μη ξεχνας φιλε ανωνυμε οτι αυτα τα ατομα που επελεξε το 50% για να διαχειριστουν τα κοινα , εχουν μπολιαστει με την νοοτροπια της ρεμουλας του αυταρχισμου και γενικως καταστασεων που βλεπουμε στο νησι μας τα τελευταια χρονια ( 21 δυστυχως)! Φ.ΜΕΝΑΡΔΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Μύκονος τα τελευταία χρόνια καλώς ή κακώς έχει ακολουθήσει αυτόν τον τουρισμό.
    Ο τουρισμός του party animal, κυριαρχεί στο νησί τουλάχιστον 2 δεκαετίες.
    Καλώς ή κακώς ξανα λέω, τέτοιος κόσμος έρχεται στο νησί.
    Το ότι αυτοί είναι "μια σταγόνα στον ωκεανό των τουριστών" νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πώ ότι είναι μια τεράστια μπούρδα απο μέρος σου...
    Θα έπρεπε και εσύ ο ίδιος όντας (συν)ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, να μην αναφέρεις καν αυτό το θέμα.

    Ξέρεις πόσα καταστήματα ζούνε αποκλειστικά απο αυτόν τον τουρισμό.

    Φυσικά και η Μύκονος δεν είναι αποκλειστικά νησί χαβαλέ και διασκέδασης, αλλά για αυτό σίγουρα δεν φταίει η εκάστοτε αρχή.

    Σε αυτό το θέμα δεν θέλω να πάρω μέρος καθώς είμαι απλά κάτοικος Μυκόνου επι εικοσαετίας αλλά η καταγωγή μου είναι απο Αθήνα και δεν ψηφίζω εδώ.

    Απλά ήθελα να πώ, ότι δεν είναι κακό να υπάρχει αυτός ο τουρισμός στο νησί καθώς υπάρχουν πολλοί που δουλεύουν απο τα μαγαζιά που αυτοί επισκέπτονται και δίνουν δουλειά σε όλους εμάς που είμαστε "δεμένοι" με τέτοιου είδους καταστήματα.

    Όσο για τα flyers, εμένα προσωπικά δεν με ενοχλούν γιατί είναι και αυτά ένας τρόπος διαφήμισης και αν σας ενοχλεί αυτό, τότε θα έπρεπε να σας ενοχλούν και πολλές άλλες διαφημίσεις οι οποίες είναι προσβολή για τη νοημοσύνη μας και την αισθητική μας, αλλά δεν ακούμε κουβέντα.

    Αυτά είχα να πώ φίλτατε, μαζί με μια συμβουλοί:
    Μην ξεχνάς ότι και οι άνθρωποι αλλάζουν εκτός απο τους καιρούς.

    Και έτσι όπως άλλαξαν οι τουρίστες, δεν άλλαξε η πολιτική σκηνή στο νησί, εκτός απο πρόσωπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τασο,κουραγιο και ευχαριστουμε για οσα κανεις για το νησι.οι επικοινωνιολογοι τους προσπαθουν να μας μπερδεψουν.ακου "δε με ενοχλουν τα flyers".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν είμαι επικοινωνιολόγος κανενός, απλά δημοσιοποιώ τη γνώμη μου.

    Αλλά αν δεν θέλετε κύριε μου εσείς να μιλάμε δημόσια τότε να σβήνωνται τα σχόλια που δεν σας αρέσουν.

    Με τέτοιους αναγνώστες το blog χάνει τη φήμη του.

    Άκου: "Κουράγιο..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ela mazepse ta file mou pou gemizoun ta magazia mas apo dauta!! kai enoxloun tous pelates akoma kai otan trwne!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή