Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Το θέμα της εβδομάδας: Αεριοποίηση στην Μύκονο



Κίνηση Συλλόγων Μυκόνου για το Περιβάλλον 

Πριν περίπου μισό χρόνο, τον Ιούνιο του 2011, ξεκίνησε μία συντονισμένη πρωτοβουλία από Συλλόγους, Σωματεία και Φορείς του νησιού, οι οποίοι θέλησαν να δράσουν για να αντιμετωπιστεί το διογκούμενο και δυσεπίλυτο πρόβλημα της καθαριότητας στο νησί.

Διάφοροι παράγοντες οδήγησαν σε αποτυχία την πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα προς επίλυση του προβλήματος. Μία κίνηση ωστόσο που θα θυμούνται όλοι όσοι συμμετείχαν στην πρωτοβουλία είναι η πρόσκληση και ομιλία του Αντιδημάρχου Ερμουπόλεως κ. Νίκου Αλμπανόπουλου στο Γρυπάρειο. Η λογική της πρόκλησης τότε ήταν να μας εξηγήσει ο Αντιδήμαρχος με ποιόν τρόπο κατάφερε η Σύρος να κάνει τόσο επιτυχημένη ανακύκλωση και να δούμε κατά πόσο θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε κι εμείς το μοντέλο τους.

Αυτό που κατά εμένα έδειξε το παράδειγμα της Σύρου, είναι ότι όταν υπάρχει ένας κατάλληλος συνδυασμός ανθρώπων στην εξουσία (Αλμπανόπουλος) με το σωστό μέρος (Σύρος), τους κατάλληλους δημότες και την κατάλληλη διάθεση, τότε μπορεί να γίνουν πολλά και σημαντικά βήματα προόδου. Όμως στην Μύκονο έχουμε αυτόν τον σωστό συνδυασμό στοιχείων; Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον δύο χρόνια για να το διαπιστώσουμε μέχρι τις επόμενες εκλογές. Ακόμα κι έτσι όμως, είναι για την Μύκονο η ανακύκλωση η κατάλληλη λύση;



Ανακύκλωση

Η ανακύκλωση είναι μία λύση που μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε έναν τόπο όπως η Μύκονος με την τουριστική ιδιαιτερότητά της;;; Μπορούμε να βάλουμε σε καλούπι τον Ιταλό Ναπολιτάνο να κάνει διαχωρισμό των απορριμμάτων όταν έχει μάθει να μην πετάει καν τα σκουπίδια στον κάδο; Ή όταν έχει μάθει επί σειρά ετών ότι στην Μύκονο κάνεις ότι θέλεις χωρίς να σε νοιάζει τίποτα; Ακόμα μπορεί ο ΚεντρικοΕυρωπαίος και ο ΒόρειοΕυρωπαίος που αναζητούν απεγνωσμένα ξεγνοιασιά και διέξοδο από τον ελεγχόμενο και καταπιεστικό τρόπο ζωής των Ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, να μπουν στην δική μας λογική της ανακύκλωσης;;

Η Μύκονος είναι ο προορισμός της χαλάρωσης, της ξεγνοιασιάς. Οποιαδήποτε πρακτική που ανατρέπει αυτό το επιτυχημένο μοντέλο, χωρίς στρατηγική και σχέδιο, αποτελεί μεγάλο ρίσκο που θα μπορούσε να ενέχει σημαντικό κόστος για τον τουρισμό στο νησί. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι αποκλείουμε την ανακύκλωση. Κάθε άλλο. Όλοι μας στα σπίτια μας πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε διαχωρισμό των σκουπιδιών και να τα τοποθετούμε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η ανακύκλωση είναι απαραίτητη και την εφαρμόζουμε, ωστόσο από μόνη της δεν αποτελεί πανάκεια σε έναν τόπο όπως η Μύκονος, εκτός ίσως κατά την χειμερινή περίοδο που η σωστή εφραμογή της είναι ευκολότερη.

Κομποστοποίηση

Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και για την κομποστοποίηση με την ιδιαιτερότητα ότι το 70%-80% της κομποστοποιημένης μάζας θα πάει στην συνέχεια στο ΧΥΤΑ. Έτσι και το κέρδος είναι ελάχιστο και ο ΧΥΤΑ γεμίζει με γρήορους ρυθμούς, ενώ είναι γνωστό ήδη ότι σε πολύ λίγο θα πρέπει να αναζητούμε νέο ΧΥΤΑ αν δεν βρούμε μία άλλη λύση.

Η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση λοιπόν θα πρέπει να απορριφθούν, όχι απόλυτα, αλλά ως βασικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθαριότητας στο νησί μας. Η τεχνολογία αιχμής για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της καθαριότητας δεν μπορεί να είναι ούτε η ανακύκλωση ούτε η κομποστοποίηση, ούτε φυσικά ο ΧΥΤΑ ο οποίος σε λίγα χρόνια θα έχει γεμίσει και θα θέλουμε καινούργιο.

Αν όμως ούτε η ανακύκλωση, ούτε η κομποστοποίηση είναι οι κατάλληλες λύσεις για το νησί μας, τότε τι;;

Αεριοποίηση

Σε συνάντηση που είχαμε πριν λίγο καιρό με την κ. Μαρία Λοϊζίδου, η οποία κατέχει την Έδρα Περιβάλλοντος στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, συζήτησαμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για το παρόν και το μέλλον της υπόθεσης "καθαριότητα" στο νησί μας.

Η κ. Λοϊζίδου, διαπρεπής επιστήμονας στον κλάδο της, πιστεύει ακράδαντα ότι η Μύκονος πρέπει να τολμήσει και να προχωρήσει σε μία καινοτόμο λύση που θα την καθιστά νησί μοντέλο από άποψη διαχείρισης των απορριμμάτων. Η λύση αυτή, κατά την κ. Λοϊζίδου είναι η τεχνολογία της Αεριοποίησης. Η αεριοποίηση είναι μία καινοτόμος και πρωτοποριακή μέθοδος για την διαχείριση των απορριμμάτων η οποία λειτουργεί με μία εσωτερική καύση που διασπά το σκουπίδι σε αέριο αφήνοντας ένα πολύ μικρό ποσοστό μάζας στην θέση του. 

Συγκεκριμένα, "Η αεριοποίηση είναι μια μορφή θερμικής επεξεργασίας που πραγματοποιείται με υποστοιχειομετρική αναλογία οξυγόνου (μικρότερη ποσότητα οξυγόνου από αυτήν που χρειάζεται για πλήρη οξείδωση) σε θερμοκρασίες άνω των 700 °C και έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή αερίου σύνθεσης (syngas) καθώς και μικρού στερεού υπολείμματος. Το αέριο σύνθεσης αποτελείται κυρίως από μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο με μικρότερες ποσότητες μεθανίου, διοξειδίου του άνθρακα, αζώτου και λοιπόν υδρογονανθράκων. Το αέριο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο με θερμογόνο ικανότητα σχεδόν την μισή από αυτήν του φυσικού αερίου."

Όπως μας είπε η κ. Λοϊζίδου, οι εκπομπές αερίων από την διάσπαση των απορριμμάτων είναι πολύ χαμηλές και ακίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, σε αντίθεση με τα δηλητηριώδη αέρια που εκλύονται από την καύση των σκουπιδιών. Το άλλο σημαντικο όφελος από αυτήν την τεχνολογία είναι ότι το σκουπίδι διασπάται κι εξαφανίζεται αφήνοντας ένα ελάχιστο υπόλλειμμα της τάξεως του 7% της μάζας του. Μέσα από αυτήν την διαδικασία παράγεται ενέργεια 1,5 MWATT η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί.

Η κ. Λοϊζίδου μας είπε κατ' επανάληψη πως είναι πεπεισμένη ότι με την δημιουργία μονάδας Αεριοποίησης στην Μύκονο και την σωστή αξιοποίησή της, το νησί θα έχει λύσει το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων για τα επόμενα 100 χρόνια. Μάλιστα με τις επαφές που είχε ο πρώην Δήμαρχος κ. Βερώνης με την κ. Λοϊζίδου και τους υπεύθυνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον όπως ο κ. Κρεμλής και ο Jacques Poncet, είχε από κοινού αποφασιστεί το 2008 να δημιουργηθεί μία μονάδα Αεριοποίησης στην Μύκονο με 100% χρηματοδότηση από την Ε.Ε. η οποία θα ήταν πρωτοποριακή για όλη την Ευρώπη. Η αποχώρηση όμως του κ. Βερώνη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην στασιμότητα του έργου, αφού υπό την νέα δημοτική αρχή με επι κεφαλής τον κ. Μέγα, προσωπικες σκοπιμότητες καθυστέρησαν την αγορά οικοπέδου που θα μπορούσε να στηθεί η εγκατάσταση αεριοποίησης. Έτσι σήμερα δεν υπάρχει οικόπεδο για να εκγατασταθεί μονάδα αεριοποίησης στο νησί, η συμφωνία έχει παγώσει και το έργο κινδυνεύει να χαθεί. Παρ' όλα αυτά η κ. Λοϊζίδου μας ενημέρωσε ότι ακόμα και τώρα, αν βρεθεί το οικόπεδο το θέμα θα μπορεί να προχωρήσει, αφού παραμένει δεδομένη η επιθυμία τόσο της ίδιας, όσο και των υπόλοιπων παραγόντων από την ΕΕ να αποτελέσει η Μύκονος ένα κέντρο για την επίδειξη της αεριοποίησης σε όλη την Ευρώπη. Αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι ακόμα τίποτα δεν έχει χαθεί κι ότι με την αγορά του κατάλληλου οικοπέδου το έργο θα γίνει πραγματικότητα.   


Συνδυασμός Ανακύκλωσης-ΧΥΤΑ-Αεριοποίησης

Εν κατακλείδι, η καλύτερη λύση για την Μύκονο, που εγγυάται την μέγιστη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι με αιχμή την Αεριοποίηση των αποβλήτων να εφαρμοστεί η Ανακύκλωση (περισσότερο εφικτό τον Χειμώνα) και μόνο ότι δεν μπορεί να ανακυκλωθεί και να αεριποιηθεί να πηγαίνει στον ΧΥΤΑ για να εξασφαλιστεί και η πολυετής βιωσιμότητα του.  


Κλείνοντας, ελπίζουμε να ξεπεραστούν σύντομα τα εμπόδια με την αγορά του οικοπέδου ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση της μονάδας Αεριοποίησης. Η κ. Λοϊζίδου μας είπε ότι από την στιγμή που θα βρεθεί οικόπεδο, μέσα σε έξι μήνες θα έχει ξεκινήσει και η εγκατάσταση. 

Σε αυτό το σημείο νομίζω ότι οι Σύλλογοι, οι Φορείς και γενικά οι Μυκονιάτες που αντιλαμβάνονται την σημασία μίας τέτοιας τεχνολογίας στο νησί μας, αν θέλουν να κάνουν κάτι ουσιαστικό για την καθαριότητα, θα πρέπει να πιέσουν ασφυκτικά τον Δήμο να προχωρήσει άμεσα στην αγορά κατάλληλου οικοπέδου για να γίνει το έργο της Αεριοποίησης πραγματικότητα στο νησί μας. 

ΣΗΜ. Οι φωτογραφίες είναι από το www.e-mykonos.gr

2 σχόλια:

  1. Να μας πει παρακαλώ η κα Λοιζίδου πόσα στρέμματα χρειάζεται για να τα δώσει ο Νίκουλας-πόσο θα στοιχίσει-τι ρεύμα θα καταναλώνει-πόσους τόνους σκουπίδια χρειάζεται να επεξεργαστεί ημερησίως-επίσης να μας πει τι κάνει η Λοιζίδου με τον Τσουκάτο αγκαζέ όταν έρχονται στη Μύκονο.Όταν παρουσιαζετε τέτοιες απόψεις να τις στηρίζετε με νούμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνω απολυτως με τον παραπανω ....Απο μελετες εχουμε χορτασει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή