Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Εργολάβος Αποκομιδής Σκουπιδιών στην Μύκονο

Mπορεί μία ΛΑΘΟΣ ΛΥΣΗ να δώσει ΣΩΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

 

Πρόσφατα, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Μυκόνου, αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει διαγωνισμός σχετικά με την ανάδειξη εργολάβου αποκομιδής απορριμμάτων Μυκόνου.


Σύντομο ιστορικό.


Ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Αντιδήμαρχος επι της καθαριότητας έκαναν μία σύντομη περιγραφή του προβλήματος και της αδυναμίας του Δήμου να χειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Μύκονο.


Πρότειναν στην συνέχεια να βρεθεί εργολάβος να αναλάβει αυτή την δραστηριότητα, για το υπόλοιπο του χρόνου της Δημοτικής αρχής. Είπαν ότι το έργο στοιχίζει 1.000.000 τον χρόνο, και ότι ο Δήμος θα γλυτώσει και χρήματα από την δράση αυτή.


Ακούστηκαν στη συνέχεια οι γνώμες κάποιων συμβούλων όπου υπήρχαν και διαφορετικές τοποθετήσεις, οι οποίες ήταν διαφορετικές σε πολλά σημεία από το κείμενο της απόφασης που φαίνεται ως ομόφωνη.


Τα σχόλια μου σχετικά με αυτό το θέμα είναι τα παρακάτω:


  1. Αφού η διακήρυξη ήταν έτοιμη πρωτύτερα, γιατί δεν δόθηκε στους Συμβούλους για να την μελετήσουν;
  2. Ως πότε οι Σύμβουλοι θα ψηφίζουν χωρίς να ξέρουν τι ψήφισαν;
  3. Εκτός από τον υπογράφοντα, οι υπόλοιποι σύμβουλοι πώς νοιώθουν για την υποβάθμιση αυτή;
  4. Είναι λογικό προτού κάνουμε τον διαγωνισμό να είχαμε αναθεωρήσει τον κανονισμό καθαριότητας. Γίνεται να έχουμε εργολάβο και να μην έχουμε επικαιροποιημένο κανονισμό καθαριότητας;
  5. Στο Συμβούλιο εγκρίναμε 1.000.000 € τον χρόνο, στην προκήρυξη είναι 1.100.000 €. Τυχαίο;
Το σημείο που θεωρούμε μεμπτό και μελανό είναι το γεγονός ότι ενώ η διακήρυξη ήταν έτοιμη, δεν δόθηκε στους συμβούλους να καταλάβουν για το ΤΙ & ΠΩΣ  συζητούν, αλλά έμειναν σε μία αόριστη και γενική κουβέντα. Μακάρι τουλάχιστον οι συμμετέχοντες στην Οικονομική επιτροπή, (ξέρετε, αυτοί που σύνταξαν τους όρους διακήρυξης) να έχουν περισσότερη τύχη από το Συμβούλιο και να κάνουν μία κάποια ανάγνωση των όρων.

Αυτό δυστυχώς αποτελεί συνήθης πρακτική στα τελευταία συμβούλια. Ο Πρόεδρος έχει υποχρέωση να ενημερώνει τους Συμβούλους με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και όχι με μέρος αυτών.




Το ίδιο έγινε και με τον Σύμβουλο τουρισμού, όπου η διακήρυξη είναι για γέλια και το αποτέλεσμα προδιαγραμμένο, το ίδιο έγινε και με την μελέτη για την ανακύκλωση του ΠΑΚΟΕ, το ίδιο έγινε και σε τόσες άλλες περιπτώσεις. Ψηφίζουν οι σύμβουλοι χωρίς να ξέρουν τι και γιατί.


Αυτή η πρακτική μας οδήγησε στην λάθος τακτική να υπερψηφίζει η συμπολίτευση, να καταψηφίζει η αντιπολίτευση αλλά επι της ουσίας, να μην σκέπτεται κανείς, εκτός από τα «εξωτερικά συμβουλοκοράκια» που μας δίνουν την μασημένη τροφή για να περάσει από τα συμβούλια -αφού συμβάλουν και οι εσωτερικοί παπαγάλοι-  και να είναι νομιμοφανείς.


Εύχομαι λοιπόν να τελειώσει αυτή η πρακτική, από τα καινούργια δημοτικά συμβούλια, ειδικά εφόσον συνεχίσω να είμαι και εγώ,  να υπάρχουν στην διάθεση των συμβούλων οι φάκελοι με πλήρη στοιχεία, αντίτυπα όπου χρειάζεται και ενημέρωση. Σε διαφορετική περίπτωση, ανεξαρτήτως του θέματος, καλώ όλους τους σκεπτόμενους Δημοτικούς Συμβούλους να αντισταθούν στην υποβάθμιση του ρόλου τους σε απλές κουκλίτσες που σηκώνουν ή κατεβάζουν το χέρι προχωρώντας στην καταψήφιση οποιουδήποτε θέματος.


Το θέμα της καθαριότητας του νησιού είναι μεγάλης σημασίας.

Η προτεινόμενη λύση ΕΚΤΙΜΩ ότι δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και θα μας στοιχίσει και πανάκριβα. (οι παρακάτω σκέψεις είναι προσωπικές)

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για τις σκέψεις του κ. Σικινιώτη επισκεφτείτε τον σύνδεσμο http://justmykonos.blogspot.com/2012/01/blog-post.html)

.........................................

Το συμπέρασμα όμως είναι ότι αυτή η καλή ευκαιρία που είχε το νησί μας να καθαρίσει, την χάνουμε λόγω ενός κακοσχεδιασμένου διαγωνισμού αλλά και έλλειψης οράματος. Το θέμα ξέφυγε από τους αιρετούς, δεν ήμασταν ικανοί να θέσουμε πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Μακάρι ο Πολίτης της Μυκόνου να μπορέσει να πιέσει για μία καθαρότερη Μύκονο, σεβόμενος το Δημόσιο χρήμα.

Λευτέρης Σικινιώτης

Πηγή: http://justmykonos.blogspot.com/2012/01/blog-post.html
Για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο πατήστε εδώ 

Σχόλιο Mykonensis: Οι Σύμβουλοι της πλειοψηφίας διαμαρτύρεστε ότι η παράταξή σας δεν σας ενημερώνει για τα θέματα που έρχονται προς ψήφιση, διαφωνείτε και πάλι με αφορμή τον διαγωνισμό, αλλά δεν είδα κανέναν κ. Σικινιώτη να ψηφίζει όχι. Πάλι εγκρίνατε πρόταση που είναι αβέβαιο κατά πόσο εξυπηρετεί τον Δήμο και νομιμοποιήσατε έτσι ξανά την λήψη (πιθανότατα) λανθασμένων αποφάσεων από την Δημοτική Αρχή. Συνεχίστε να ψηφίζετε "ναι" και η παράταξή σας θα συνεχίσει να σας κρατάει βυθισμένους στο σκοτάδι κι όλοι μαζί θα συνεχίσετε να παίρνετε αποφάσεις που είναι ενάντια στο συμφέρον του Δήμου. Η απόφαση ήταν ομόφωνη από όσους παρευρέθησαν, αφού η αντιπολίτευση (εκτός του κ. Λάμπρου Παναγιωτακόπουλου) απουσίαζε από την συνεδρίαση του Δ.Σ. και συνεπώς δεν ψήφισε. Προφανώς βρήκε τρόπο να αντιδράσει σε αυτήν την έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης που επικαλείται το ανωτέρω άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου