Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

To Θέμα της εβδομάδας: Η ιδιωτικοποιημένη παραλία στο Santa Marina στον Ορνό

Πριν ενάμιση χρόνο, τον Ιούνιο του 2010 το Δ.Σ. του Δήμου Μυκόνου απάντησε αρνητικά στην αίτηση του ιδιοκτήτη του Santa Marina για παραχώρηση άδειας κατασκευής λιμενοβραχίονα και μόλου στην παραλία του Αγίου Γεωργίου.

Η παραλία του Αγίου Γεωργίου είναι μία πανέμορφη αμμώδης παραλία μήκους περίπου 100 μέτρων στην πίσω πλευρά του λόφου όπου είναι χτισμένο το εν λόγω ξενοδοχείο, την οποία έχει ιδιωτικοποιήσει ο επιχειρηματίας αποκλείοντας παράλληλα την πρόσβαση του κόσμου τόσο σε αυτήν όσο και στο ομώνυμο ξωκλήσι.

Σήμερα το Mykonensis παρουσιάζει πλούσιο φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό από την παραλία του Αγίου Γεωργίου, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό το μέγεθος της ιδιωτικοποίησης, της καταστροφής και της αυθαιρεσίας που έχει προκαλέσει στην παραλία ο επιχειρηματίας. Ο στόχος της ανάδειξης αυτού του θέματος δεν είναι να ζημιωθεί ο επιχειρηματίας ο οποίος ούτως ή άλλως με αυτά που έχει κάνει δείχνει ότι είναι αλώβητος, αλλά να ενημερωθεί με αποδεικτικά στοιχεία ο κάθε Μυκονιάτης που δεν γνωρίζει για την κατάσταση της παραλίας μήπως και διεκδικήσει το δίκιο του, που είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα όλων των παραλιών του νησιού και η απαγόρευση των παρεμβάσεων σε αυτές.

Απαγόρευση εισόδου

Η παράκτια είσοδος στην παραλία του Αγίου Γεωργίου είναι καλυμμένη με ξύλα και μεταλλικές επιφάνειες, στέλνωντας μήνυμα απαγόρευσης εισόδου σε τυχόν επισκέπτες.  






Το μόλο
 
Εδώ βλέπουμε το μόλο που έχει κατασκευαστεί στην παραλία του Αγίου Γεωργίου. Παρατηρείστε τα χουλάκια που φαίνονται στις δύο πρώτες φωτογραφίες, τα οποία πρέπει να κάλυπταν ολόκληρη την παραλία όπως θα φανεί κι αργότερα.





Η εξέδρα

Σε αυτές τις φωτογραφίες βλέπουμε την πλωτή εξέδρα που έχει στηθεί και τον μεταλλικό διάδρομο που οδηγεί σε αυτήν. Παρατηρείστε την ομορφιά της παραλίας, όπως φαίνεται καλύτερα στην πρώτη φωτογραφία.




   
Τα χουλάκια

Εδώ βλέπουμε το χτίσιμο που έχει γίνει πάνω στην παραλία, χρησιμοποιώντας κυρίως χουλάκια, τα οποία αν κρίνουμε από τις παραπάνω φωτογραφίες μάλλον πρέπει να προέρχονται από την παραλία (ας μας το επιβεβαιώσει κάποιος αναγνώστης αν ξέρει).Παράλληλα βλέπουμε και τις ξύλινες κατασκευές που έχουν στηθεί κατά μήκος της παραλίας.




Ξύλινες εξέδρες και πέργολες

Εδώ βλέπουμε τις εξέδρες και τις πέργολες που έχουν κατασκευαστεί πάνω στην παραλία, προφανώς για να κάνουν τα πάρτυ τους με όλες τις ανέσεις τους. Εμείς μαζί τους είμαστε, περιμένουμε να μας καλέσουν κι εμάς που δεν έχουμε δικές μας παραλίες να το γιορτάσουμε μαζί. 






Τα καταγάλανα νερά της παραλίας του Αγίου Γεωργίου στην αποκλειστική διάθεση των πελατών του Santa Marina.


Τέτοια φαινόμενα όταν συμβαίνουν δείχνουν την συνολική αποτυχία του Κράτους, του Δήμου και των πολιτών-δημοτών να αντισταθούν στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών και να τα προστατεύσουν από εκείνους που τα θέλουν για πάρτη τους κι έχουν την δύναμη να το πετύχουν.


Όταν αντιμετωπίζεις αυθαιρεσία, καταπάτηση και παρανομία δεν διαμαρτύρεσαι στον Δήμαρχο, αλλά διεκδικείς και παίρνεις το δίκιο σου. Στην προκειμένη αν αυτό που θέλουμε είναι ελεύθερη πρόσβαση τότε το απαιτούμε και το προκαλούμε οι ίδιοι, δεν παρακαλάμε ούτε διαμαρτυρόμαστε.




19 σχόλια:

  1. SIGNOMI ALLA NOMIZO STIN MYKONO KAMIA PARALIA DEN EINAI ELEY8ERI... PAS STIN ELIA OI KSAPLOSTRES EINAI PANTU... STIN PARAGA.. STON ORNO STIS VILES DIPLA STO ST JOHN, STO SUPER... TROPIKANA KAI ALLOU PADU TA IDIA...GIA NA KOLIMPISUME MAS PIANUN TON KOLO.. AN 8ELOUME ELEY8ERES PARALIES EBROS LOIPON NA PAME NA TIS DIEKDIKISUME OLES OXI MONO TON AGIO GEORGIO... APLA SE AYTO TON TOPO VASILEVEI H LAMOGIA OPOTE MENUME STA LOGIA ... STIN PRAKSI MIDEN...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. tin epomeni fora pu tha vrethis mykono,an then menis mykonos,pigene ston panormo i ston agio sosti.i televtees paralies pu apeminan elevtheres,ke prospathume na tis kratisume me nixia ke me dontia.

      Διαγραφή
  2. Αυτό που θέλουμε είναι ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες της Μυκόνου και επαρκή ελεύθερο χώρο από ξαπλώστρες και ομπρέλες για να ακουμπάμε. Είναι τυχαίο ότι ο Άγιος Σώστης από παραλία των 2-3 ατόμων το 2002 έχει γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού όπου καθημερινά Ιούλιο-Αύγουστο, γίνεται το αδιαχώρητο και η ουρά των παρκαρισμένων αυτοκινήτων φτάνει μέχρι και μισό χιλιόμετρο μήκος?? Ο κόσμος που θέλει ελεύθερες παραλίες είναι όσος κι αυτοί που θέλουν την άνεση της ξαπλώστρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ola ine mia paranomia ta misa ktiria xoris adia i paralia ola ta erga ston egialo paranoma .Vevea ola me to azimioto Dhmarxoi symvouloi nikoulas ikatzides Proistamenos Deh eforiakoi limenarxides astynomoi eisagelois dikoigoroi vouleftes poleodomoi ypourgoi oloi glipsane kokalaki !!!kinos ta pirane i etsi i allios o santa marina kala kani kai leh sas gamao olous tous mykoniates yiati etsi goustaro kai epidi mas aresi to pidigma kathomaste!!!!!!!Vevea tin kyria efthini exi h Dhmarxia kai to mafioziko synafi tis pou yia liga psoroevro ta ligouria xepouliounte ntroph sas re .Iparxoun re 20 mykoniates me arxidia na pane na ta gremisoun ola outos i allos dimosios xoros ine den ine aftodikia tin vromia tha katharisoun tou karioli tou Papageorgiou tou vromikou .Pantos ton Lefterh ton psilo to kinigagane yia 50 pontous ntouvari oreos ise re Mega vlepate ton kounoupa kai oxi ton elefanta.Mono kakena adinamo xerete kai ekviazete alla tha erth i sirasas kai tha logodotisete stin dikeosinh oloi sas xeftilismenoi mas ntropiazete san Mykoniates.

    Alisopriono.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήεθε η ώρα.. Την Κυριακή πάμε εκεί με σκοπό να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη πρόσβαση.

      Διαγραφή
  4. Σωστά τα λέτε φίλοι μου ουτε μια παραλία δεν είναι ελεύθερη!! πού στο Σουπερ που έχουν κανει τα παντα μεχρι και τον δρομο τον εχουν φερει απο τα χαλαρα για να καταληγει ο επισκεπτης στα μαγαζια τους? Στο παρανταις που εχουν κλεισει με ταμπλαδες την παραλια για να μπαινεις παλι απ τα μαγαζια τους!! και υστερα κυνηγανε το Λευτερη οπως ειπε ο φιλος απο πανω!! Αλλα μην φοβαστε η παρακμη του νησιου εχει ξεκινησει!! και θα δουμε μετα ποιος θα αντεξει!! και τοτε να σας δω ... ωχου ηντα παθαμε!! και τετοια απληστοι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. file 8:36 na yiasi to stoma sou polla ine me tis paralies alla opos les sto vomo tou kerdous akoma kai to ximona serviroun alkoool sta 12 xrona avrio tha ine kai ta pedia tous alla mono euro na vlepoun oi axeistoi kai meta opos les ox ox ox inta epatha o kapseros ase pou tha anixoun kai tous logariasmous olon tous exoun koustoumakia etima .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το θέμα σας είναι πολύ ενδιαφέρον αλλά δυστυχώς είναι πια πολύ αργά. Πάνε πολλά χρόνια που ήρθαν τα άγρια και έδιωξαν τα ήμερα και κανείς δεν αντιδρούσε γιατί όλοι κονομάγανε!! Ακόμα και σήμερα ο μέσος Μυκονιάτης δεν έχει κατανοήσει ότι ξεπουλήθηκε και ξεπούλησε τον τόπο του κι αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ. Εμείς που δεν ζούμε στο νησί τα βλέπουμε αλλά δεν μπορούμε να αντιδράσουμε.Οσοι Μυκονιάτες έχουν ακόμα συνείδηση για το τί θα αφήσουν στα παιδιά τους ας πάνε να τα "πετάξουν" να ανοίξουν οι παραλίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η παραλια του αη Γιωρη του Τραχηλη ηταν ολη χουλακια,πριν εμφανιστει ο Παπαγεωργιου το 1981. Η σημερινη αμμος η ειναι κουβαλητη η ηταν απο κατω απ τα εξαφανισμενα σημερα χουλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eυχαριστώ τον αναγνώστη που επιβεβαίωσε ότι η παραλία ήταν γεμάτη χουλάκια, γεγονός που αποδεικνύει ότι είχαμε ένα δεύτερο μνημείο φυσικού κάλλους σαν τα Χουλάκια και μας το ρήμαξε για να χτίσει αυτά που δείχνουν οι φωτογραφίες. Το 1981 δεν είχα γεννηθεί ακόμα και στις μεγάλες καταστροφές του νησιού ήμουν πολύ μικρός, όμως δεν παύω να πιστεύω ότι όλες αυτές οι αδικίες πρέπει να τιμωρηθούν και να επανορθωθούν από εμάς τους ίδιους. Οι μεγαλύτεροι θα πείτε ότι είναι πολύ αργά πια. Το ελάχιστο χρέος που έχουμε να κάνουμε μικροί και μεγάλοι είναι να εξασφαλίσουμε ελεύθερη είσοδο σε όσες περισσότερες παραλίες του νησιού γίνεται. Ακόμα και 2-3 παραλίες να ελευθερώσουμε θα έχουμε επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο για εμάς, τους επόμενους που έρχονται και τους επισκέπτες του νησιού, το οποίο θα μας δώσει πρώτα από όλα την ψυχολογική τόνωση ότι δεν χάθηκαν όλα πια σε αυτόν τον τόπο. Στο κάτω κάτω από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε το ξεκαθάρισμα στον τόπο μας, ας ξεκινήσουμε από τις παραλίες όπου θα ωφεληθούμε και όλοι μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλε 9:55 εδω 8:36 Μην φοβασαι ολο αυτο ειναι σχεδιο τους για να κρατανε την νεολαια αποχαυνωμενη και χωρις μελλον!!(για την κονομα φυσικα) και καλα να ηταν μονο το αλκοολ ...!!
    Οταν θα ξυπνησει η Μυκονιατικη κοινωνια και δεν θα εχει το μυαλο της μονο για δουλειες τοτε θα καταλαβει την πραγματικη ζημια που επαθε!!! Καιρος λοιπον να σταματησει αυτο το και καλα οποιος εχει λεφτα ειναι και σπουδαιος!! Καιρος λοιπον να μαζευτουν οι κυριοι των παραλιων και οχι μονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πολυ καλο αρθρο. σχεδον ομοιοπαθεις και εγω. εχω ριζες απο σκοπελο. εκει βεβαια το κακο με το κλεισιμο των παραλιων ειναι μικροτερο αλλα 2 με 3 παραλιες ηδη δεν ειναι προσβασιμες. με λιγα λογια και εκει βαδιζουν στα χναρια της μυκονου χωρις κανεις να εχει αντιδρασει. ο τροπος ιδιος με αυτον που περιγραφεται στα σχολια. ολοι αρπαξαν και εκει απο δημαρχο μεχρι λιμενικο παρατρεχαμενους κλπ. ποτε θα κανουμε κατι επιτελους ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε, 12:50, καλό θα είναι οι συμπατριώτες σου στην Σκόπελο να ενημερωθούν για το κακό παράδειγμα της Μυκόνου και να λάβουν τα μέτρα τους πριν να είναι αργά. Εδώ στην Μύκονο, ο μόνος τρόπος για να διορθωθούν τα πράγματα πλέον είναι να πάρουμε εμείς οι ίδιοι την κατάσταση στα χέρια μας με ότι κι αν συνεπάγεται αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ε λοιπόν το καλοκαιράκι που "α θέλει ο Θεός" έρχεται, όλοι τα κουβαδάκια μας και πάμε να κάνουμε μπάνιο στον άη Γιώρη τραχηλή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελάτε από Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου στον Αι Γιωρη τον Τραχηλή για μπάνιο...την Κυριακή ευελπιστούμε ότι θα έχουμε πετύχει τον σκοπό μας, να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία..

      Διαγραφή
  13. oti ine na kanete na to kanete noris ke ego mazi sas ime apo arhes maiou as kanoume tis epidromes mas ke sigoura tha iparhi apotelesma aloste aftos o anthropos den iparhi pia. opote ta mesa ke ta exo den boroun na prosferoun ke pola . kali epitihia ke kala bania ston ai giorgi!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα και καλό μήνα.. Λοιπόν? Κατάφερε κανείς να παει στον Άη Γιώργη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πάω στον Άι Γιώργη θα είναι για να γκρεμίσω το ξύλινο φράγμα που έχουν φτιάξει για να απαγορεύουν την είσοδο στην παραλία...

      Διαγραφή