Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Μύκονος-Επόμενη Μέρα: Απολογισμός Πεπραγμένων Δήμου για το 2011





Θέμα:  Απολογισμός Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2011


κ.  Δήμαρχε , κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, φίλες και φίλοι.

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης, και ειδικότερα της μείζονος, είναι διακριτός και θεσμικά κατοχυρωμένος απο τον  ν. 3852/2010.  Σε καμμιά περίπτωση η αντιπολίτευση δεν συνδιοικεί και δεν συναποφασίζει με την δημοτική αρχη. Αντίθετα ο ρόλος της είναι να ελέγχει τις αποφάσεις, πράξεις και παραλήψεις της δημοτικής αρχής μέσα απο τα θεσμοθετημένα όργανα της αυτοδιοίκησης.

Η ημέρα απολογισμού  είναι μιά δημοκρατική διαδικασία, θεσμικά κατοχυρωμένη απο τον ΚΔΚ , με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών μας για τις αποφάσεις της διοίκησης κατα τον προηγούμενο  χρόνο.  Η απλή ανάγνωση των πεπραγμένων σήμερα αναφέρεται ρητά στις αποφάσεις οι οποίες έχουν παρθεί  είτε  ομόφωνα , το οποίο είναι σε ελάχιστες περιπτώσεις , είτε κατά πλειοψηφία και δεν αποτυπώνεται ποιά ήταν η θέση της κάθε παράταξης σε κάθε απόφαση που επάρθη.

Π.χ. Δεν θα αποτυπωθεί σήμερα η παρέμβαση μας για την ακύρωση των λανθασμένων  βεβαιωτικών καταλόγων.  Το βεβαιωθέν αυτό ποσό, ενώ το είχατε προϋπολογίσει ως ‘’έσοδο’’, εκ των υστέρων ήρθατε απο μόνοι σας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους να διαγράψατε πλέον του 60% !

Δεν θα αποτυπωθεί σήμερα: Ότι την αρχή του καλοκαιριού του 2011 , μόνο η δική μας παράταξη, ασκώντας τον θεσμικό της ρόλο, όπως τον περιέγραψα στην πρώτη παράγραφο, ανέδειξε  την λανθασμένη απο πλεύρας πλειοψηφίας εισήγηση περί τροποποιήσεως  της συστατικής πράξεως του Λιμενικού Ταμείου, η οποία θα έθετε παράνομη οποιαδήποτε εκτελεστέα πράξη του άκυρου ΔΣ,  με όλα τα νομικά συνακόλουθα όπως άλλωστε με την απόφαση 61, σας υπέδειξε η Αποκεντρωμένη Διοιήκηση Ν. Αιγαίου. 

Δεν θα αποτυπωθει  σήμερα, η έκκλησή μας για νομική στήριξη σε θέματα που αφορούσαν και δυστυχώς αφορούν και σήμερα,  της νόμιμης εκμίσθωσης  τμημάτων τών παραλιών είτε μέσω της διαδικασίας της απ’ευθείας παραχωρήσεως είτε μέσω πλειοδοτικών δημοπρασιών.  Ακόμα και σήμερα, συμπολίτες μας έχουν στην κατοχή τους πλαστά διπλότυπα  και συμμετέχουν στην δημοπρατήσεις  κατόπιν αναστολών εκτέλεσης τών διοικητικών πράξεων επιβολής τών  αξιώσεων του Δήμου.

Δέν θα αποτυπωθεί μεταξύ των άλλων η έκκλησή από πλευράς της δημοτικής μας παρατάξεως, τον Ιούλιο του 2011,  α) να διορθωθούν άμεσα οι τιμές ανα τετραγωνικό μέτρο στα κτίσματα της Μυκόνου, και β) να επιστραφούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά , δεδομένου ότι με βάση τις αναγραφόμενες στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τιμές , θα υπολογίζονταν , οπως και έγινε ,  το νομοθετηθέν γνωστό ‘’Ειδικό Τέλος Ακινήτων’’.

Δεν θα αποτυπωθεί σήμερα ότι  στις 15.12.2011 , στην παρέμβασή μας επί της συζητήσεως για τον προυπολογισμο του ’12 ,  στην δεύτερη παράγραφο,  σας προτείναμε να συνεργαστούμε και να έρθει ενας άλλος νόμιμος και ευαίσθητος κοινωνικά προϋπολογισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Ενδεικτικά σας αναφέραμε τις κατά την γνώμη μας σημαντικές ελλείψεις.   Δέν εισακουστήκαμε απο εσάς , αντιθέτως  δεχτήκαμε την άρνησή σας , όπως αλλωστέ συνέβει στο μεγαλύτερο μέρος της δημοτικής χρονιάς. Κατά τον έλεγχο νομιμότητος της απόφασης  για τον προϋπολογισμό, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν. Αιγαίου μας κοινοποίησε με αριθμούς  πρωτοκόλλων 465/99 και 1906/447 την άποψή της για τον έλεγχο προϋπολογισμού που έκανε , επισυνάπτοντας και  το έγγραφο που σας έστειλε, όπου αναφέρει ρητώς οτι ο ‘’ Προυπολογισμός του οικονομικού Ετους 2012 του Δήμου σας που μας στείλατε δεν αιτιολογείται και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελεγχθεί”.  Για ακόμη μια φορά σας κρούω τον κώδωνα  του κινδύνου.  Έτσι όπως διαχειρίζεστε τα οικονομικά του Δήμου το μόνο που θα επιτύχετε είναι αφενός ο περαιτέρω διαχειριστικός έλεγχος των οικονομικών του Δήμου πέραν του 2008 και αφετέρου επιπλέον διαταγές πληρωμών εις βάρος των  αποτελεσμάτων του Δήμου.

κ. Δήμαρχε αγαπητοί φίλοι ,  οφείλετε να παρέχετε στην αντιπολίτευση  γραφείο με γραμματειακή υποστήριξη. Μας αγνοήσατε επί μακρόν , και κατόπιν επιπλέον πιέσεων επιδιώξατε να μας εξορίσετε σε χώρο μη φυλασσόμενο,  έτσι ώστε να μην μπορούμε επαρκώς και αξιοπρεπώς να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας.  Σας ζητώ ξάνα να μας βρείτε χώρο.

Είμαστε ο μοναδικός Δήμος όπου ενώ υπάρχει σαφή  σύγκρουση καθηκόντων που ανακύπτει απο την συγκέντρωση στο πρόσωπο του Δημάρχου των ιδιοτήτων αυτού α) ως απολογούμενου για τα ερευνόμενα αδικήματα και β) ως Εκπροσώπου του ζημιωθέντος νομικού προσώπου του Δήμου Μυκόνου , δεν επιδιώκετε την συνεργασία μας για την ομαλή  έκβαση των γνωστών πτυχών τών οικονομικών σκανδάλων σε βάρος του Δήμου.   Στερώντας μας την δυνατότητα να ελέγξουμε τις επιλογές που ακολουθούνται στο βαθμό μάλιστα που αυτές δεσμέυουν τις νομικές δυνατότητες του Δήμου Μυκόνου και ενδεχομένως στερούν την πλήρη και αποτελεσματική προστασία των πάσης φύσεως δικαιωμάτων του. 

Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι ήταν συνειδητή η επιλογή  όλων να παραταχθούν με την μία ή την άλλη πλευρά και είναι επίσης γνωστό ποιοί εργάζονται για ποιους.  Μπορεί να μην συμφωνούμε με τις  επιλογές της διοίκησης, δεν μπορούμε όμως να μην αναγνωρίσουμε ποιοί διαχρονικά προσφέρουν στο Δήμο και ποιοι ακολουθούν μεμονωμένη πολιτική δράση, χωρίς ουσιαστικό για τον τόπο αποτέλεσμα. Επειδή οφείλουμε στην κοινωνία να διατηρήσουμε ζωντανή την φλόγα για καλύτερο μέλλον, μιας και διανύουμε κρίσιμες  εποχές, πρέπει να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία δεν είναι δώρο χωρίς τίμημα, αλλά προσφέρεται μαζί με τις ευθύνες.  

Για την δημοτική παράταξη ‘’Μύκονος Επόμενη-Μέρα’’

Ανδρέας Ν. Φιορεντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου