Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Συνέντευξη Ανδρέα Φιορεντίνου στην "Κοινή Γνώμη" για τον Τουρισμό

Ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης "Μύκονος-Επόμενη Μέρα" και 
Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου, κ. Ανδρέας Φιορεντίνος, 
παραχώρησε συνέντευξη στην κυκλαδίτικη εφημερίδα "Κοινή Γνώμη" για τον Τουρισμό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάνετε κλικ στις εικόνες για να διαβάσετε την συνέντευξη
σε μεγέθυνση πατώντας Ctrl & +.



Τα σημαντικότερα αποσπάσματα από την συνέντευξη του κ. Φιορεντίνου:


Την σημασία του Τουρισμού για την Ελλαδα αλλα και τα μικρά Κυκλαδονήσια μας ολη την ξέρουμε και όλοι θα συμφωνούσαμε ότι σε πολλές περιπτώσεις , ο τουρισμός , αποτελεί την μοναδική πλουτοπαραγωγική δραστηριότητα.  Η επιδόσεις μιας τουριστικής περιόδου σηματοδοτεί αλλα και θέτει τους στόχους τής αναπτύξεως στο τόπο μας. 

Η συμμετοχή πανελλαδικά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας και την απασχόληση έιναι μείζονος σημασίας.  ¨Εαν πληγεί ο τουρισμός , πλήτονται μαζί του , οι μεταφορές , η εστίαση , η ψυχαγωγία ,η απασχόληση.

Βάση της γνωστής μελέτης ‘’McKinsey’’ , ο τουρισμός μπορεί να στηρίξει το 1/3 της μελλοντικής ανάπτυξης της Ελλάδος για τα επόμενα 10 χρόνια και επίσης μπορεί να δημιουργήσει το 50% των νέων θέσεων εργασίας.  Με περίπου 10 δις ευρώ σε έσοδα και 16 εκ. σε αφίξεις , εξακολουθούμε να υπολειπόμεθα σε  ανταγωνιστικότητα τις κύριες ανταγωνιστίκες μας χώρες.

Υπο αυτό το πρίσμα της κατάστασης , η επανίδρυση του υπουργείου τουρισμού αποτελεί ενα σημαντικό βήμα πρός την σώστη κατεύθυνση υπο προυποθέσεις.

Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σε νομοθετικό σχεδιασμό αλλα και διοικητικό έτσι ώστε οι στόχοι που έχουν τεθεί από την νέα Υπουργό Τουρισμού, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη,  η οποία  ως τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας,  γνωρίζει τα θέματα θα αποτελέσουν το εφαλτήριο της εκπλήρωσης τών τουριστικών στόχων που έχουν τεθεί για το μέλλον.

Η επιτυχία του αυτόνομου υπουργείου τουρισμού, προυποθέτει  οτι ένα μεγάλο φάσμα αλληλοεξαρτωμένων αρμοδιοτήτων πρέπει  να αποτελέσει  παρελθόν .
Είναι αναγκαίο περισσότερο απο ποτέ η εκπόνηση και εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου για την εξομάλυνση της Διεθνούς εικόνας της χώρας. 

Στο πρόσφατο work shop  ( εργαστήρι για τον Ελληνικό  Τουρισμό) FVW- Willkomen Greece,  υπό την αιγίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου,  όλοι η μεγάλοι χονδρέμποροι του τουρισμού συμφώνησαν οτι η χώρα μας διαθέτει αναμφισβήτητα σημαντικό φυσικό τουριστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό.  Αντιθέτως υστερεί διαχρονικά στην στρατηγική προσέγγιση της προώθησης και ανάπτυξης αυτου του αυθεντικού τουριστικού προιόντος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας οργανισμός ο οποίος θα διαχειρίζετε ενα αγαθό κοινό και δημόσιο όπως είναι η προβολή και διαφήμηση της χώρας , και θα εξασφαλίζει,  την συνέχεια της όποιας στρατηγικής επιλεγεί για να εξυπηρετήση θεσμικά μακροχρόνια τα συμφέροντα του συνόλου του Ελληνικού Τουρισμού και κατα επέκταση της Ελληνικής Κοινωνίας.

Δεν νοείτε τουριστική χώρα , χωρίς  συγχρονές και ανταγωνιστικές δομές τουριστικής  εκπαίδευσεως.  Χωρίς φορέα πιστοποίησης ο οποίος θα αναλαμβάνει τελικώς το έργο της πιστοποίησης των σχολών καθώς και των προγραμμάτων των, ετσι ώστε να ανακτήσουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στον τουρισμό που ειναι ο ανθρώπινος παράγοντας.

Πρέπει να διαχωρίσουμε τις διοικητικές προδιαγραφές λειτουργίας ενός ξενοδοχείου  απο τις λειτουργικές .  Η αστεροποίηση των ξενοδοχείων πρέπει να γίνει σε μια άλλη βάση , μέσω ενός συστήματος το οποίο θα είναι αναγνωρίσιμο απο τους πελάτες μας και συγχρόνως  θα εξασφαλίζει ενα επίπεδο υπηρεσιών συγκρίσιμο με άλλες χώρες.  Ενα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να ήταν το Hotel Stars Union.

Θα έπρεπε να επαναπροσδιορισθεί ο ρόλος του ΕΟΤ.  Χρειάζετε ένας σαφής διαχωρισμός των ρόλων του Υπουργείου και του ΕΟΤ.  Ο ΕΟΤ θα έπρεπε πχ. Να διαθέτει πολεοδομική υπηρεσία , θα έπρεπε νε εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι παρανόμων καταλυμάτων , ενδεχομένως και με την συνδρομή των ΔΟΥ.  Επιβάλλεται η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της παράνομης τουριστικής δραστηριότητας σε ολο το φάσμα των τουριστικών υπηρεσιών ( καταλύματα, πλοία, εστιαοτόρια, λεωφορεία, ταξι, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ)

Στόχο πρέπει να αποτελούν μεταξυ όλων των άλλων  ενα σταθέρο φορολογικό περιβάλλον.  Πολλές υγιείς τουριστικές επιχειρήσεις περιμένουν μέσα απο την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών να βοηθηθούν αυτή την δύσκολη συγκυρία.

Η μείωση του ΦΠΑ στο συνολικό πακέτο για τον τουρισμό αλλα και η επαναφορά του συντελεστή για την εστίαση στο 13% θα βελτιώσει τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων και θα προσθέσει θέσεις εργασίας.

Ο Επενδυτικός νόμος πρέπει να εκσυχρονιστεί να συμπεριλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, και να προάγει την βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών .

Η προσέλκυση επενδύσεων σε στρατηγικού ενδιαφέροντος για τον τουρισμό δημόσιες υποδομές,  με την συνεργασία και ιδιωτών πρέπει να αποτελεί θέμα προτεραιότητας για την νέα Υπουργό.  Απαραίτητη κρίνεται η αναβάθμιση λιμανίων , μαρινών και αεροδρομίων.  70% των επισκεπτών μας στην Ελλάδα έρχονται αεροπορικώς.   Σε συνεχή άνοδο βρίσκετε η κρουαζιέρα με ανάγκη  home porting  πέρα του Πειραιά.

Οφείλουμε να είμαστε παρόντες ως χώρα συστηματικά , και οχι ως μεμονομένοι προορισμοί με μεμονομένες πολιτικές,  σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η στήριξη του πολιτιστίκου τουρισμού , μέσα απο νέες αντιλήψεις ανάδειξης και αξιοποίησης των αρχαίων μνήμείων, όπου ουσιαστικά μέσα απο την αρωγή των τοπικών εθελοντικών οργανώσεων θα μπορούσαν να ζωντανέψουν αυτοί οι χώροι και να ξεφύγουν απο την στύγνη δημοσιοπαλληλική νοοτροπία και διαχείρηση που τούς χαρακτηρίζει σήμερα .

Δίπλα μας και σε απόσταση οχι μεγαλυτέρη των 2-3 ωρών βρίσκεται μια μεγάλη δεξαμενή , πλέον των 300 εκ ανθρώπων,  η οποίες χρειάζεται να επανακτηθούν.  Σπουδαία ευκαιρία για την επαναπροσέγγιση αυτών είναι ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής των αερομεταφορών.  Χρειάζονται ανταγωνιστικές χρεώσεις τελών των αεροδρομίων και προσέγγιση των Χαμηλού Κόστους Εταιρίων (LCC)    
Επίσης η συντονισμένη διείσδυση σε νέες δυναμικές αγορές αλλα και  η αναζήτηση νέου προφίλ τουριστών , όπως η Τρίτη Ηλικία, και ο Ιατρικός τουρισμός  πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες του νέου υπουργείου.

Η προσπάθεια εξορθολογισμού των σχέσεων διοίκησης- πολιτείας και επιχειρηματικότητας με τον έναν η τον άλλον τρόπο αποτελούν μονόδρομο για την περαιτέρω πορεία του τόπου.   Είμαι αισιόδοξος ότι η επανίδρυση του Υπουργείου Τουρισμού,  και η   Πολιτική σταθερότητα στην χώρα,  θα είναι αυτές οι συνιστώσες οι οποίες θα  εγγυηθούν  στο εγγύ ς μέλλον μια νέα πορεία για την Ελλαδα.
Πηγή: εφημερίδα Κοινη Γνώμη, 9-7-2012, σελ. 1 και 12.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου