Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ψήφισμα Μυκονιατών για το κλείσιμο της ΔΟΥ Μυκόνου



ΨΗΦΙΣΜΑ

            Εμείς οι κάτοικοι της Μυκόνου είμαστε αντίθετοι με το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Μυκόνου.         
           
            Με την προτεινόμενη κατάργησή της και την υπαγωγή της στην Δ.Ο.Υ. Σύρου, θα δημιουργηθεί στους Μυκονιάτες ένα επιπλέον κόστος στον ήδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό, τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο εφόσον θα επιβαρύνονται με ακτοπλοϊκή μετακίνηση αλλά και με διανυκτερεύσεις λόγω της υποτυπώδους χειμερινής διασύνδεσης των νησιών. Για μία απλή υπόθεση θα ταλαιπωρούμαστε τουλάχιστον 2 ημέρες και ειδικά για περιπτώσεις που απαιτείται η φυσική παρουσία του φορολογούμενου ή του λογιστή στις  Δ.Ο.Υ.. Το ίδιο ισχύει για όλα τα νησιά, των οποίων οι Δ.Ο.Υ. θα μεταστεγαστούν σε άλλες εφορίες.

            Θεωρούμε τουλάχιστον παράλογο το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Ενοποιήσεων των Δ.Ο.Υ., η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της:

-        τη νησιωτικότητα, ιδιαιτερότητα κατοχυρωμένη συνταγματικά (άρθρο 101),
-        το γεγονός ότι η Δ.Ο.Υ. Μυκόνου είναι μεταξύ των πιο παραγωγικών Δ.Ο.Υ. στην Ελλάδα ( μεταξύ των δέκα πρώτων) την ίδια στιγμή που διατηρούνται κάποιες άλλες οι οποίες δεν παρουσιάζουν θετική απόδοση για την οικονομία μας.
-        το γεγονός ότι η Μύκονος είναι πρώτη σε έσοδα στις Κυκλάδες αν βασιστούμε στο κριτήριο “έσοδα ανά συναλλασσόμενο” και ότι τα ακαθάριστα έσοδα (τζίρος) που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις του νησιού ανήλθαν στο 1 δις ευρώ ή αλλιώς στο 0,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

            Το πόρισμα της Επιτροπής δικαιολογεί την απόφαση της κατάργησης των Δ.Ο.Υ. με γνώμονα το “συμμάζεμα” των κρατικών εξόδων. Αποδεικνύεται όμως ότι τελικά το κέρδος για το Ελληνικό Δημόσιο είναι από ελάχιστο έως ανύπαρκτο (προκύπτει μόλις 2.900,00 ευρώ μηνιαίο όφελος από κάθε μετακίνηση Δ.Ο.Υ.).

            Συνεπώς προτείνουμε την επανεξέταση της περίπτωσης της Δ.Ο.Υ. Μυκόνου αλλά και των υπολοίπων Δ.Ο.Υ. στις νησιωτικές περιοχές που κάθε μία από αυτές αποτελεί ιδιαίτερη οικονομική και κοινωνική περίπτωση. Με την ζημία που εκτιμούμε ότι θα προκληθεί στο ελληνικό δημόσιο με την αναποτελεσματικότητα της είσπραξης φόρων και διεκπεραίωσης φορολογικών υποθέσεων, η πρόταση της Επιτροπής για κατάργηση-σκούπα των νησιωτικών Δ.Ο.Υ. μόνο σκανδαλωδώς άστοχη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου