Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Η υπόθεση "Ρηνεια" με μια άλλη ματιά



Γραφει η Αννα Λοιζου

Το νησί της Ρήνειας ή Μεγάλης Δήλου από τα αρχαία χρόνια ήταν η νεκρόπολη της Δήλου. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Στα νότια του νησιού υπήρχε η πόλη των Ρηναέων και σημαντικά ιερά και σε όλο το νησί υπήρχαν διάσπαρτες αγροικίες. Οι εύφορες κοιλάδες της καλύπτονταν από αγροκτήματα. Στις πλαγιές των λόφων, ανάμεσα στα καταπράσινα αμπέλια και τις χρυσές θάλασσες των δημητριακών, έβοσκαν κοπάδια αιγοπρόβατα και βοοειδή.
Σήμερα, τα  μέλη του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού μισθωτών γαιών νήσου Ρήνειας, (που ιδρύθηκε το 1950) καλλιεργούν τις 80 "παρτίδες" που ενοικιάζουν από το Δήμο Μυκόνου, με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που καλλιεργούσαν από παλιά και είναι οι αυτοδιορισμένοι "φύλακες" του νησιού.  Η ανανέωση της αναγκαστικής μίσθωσης γίνεται ανά δεκαετία. Από την ενοικίαση για καλλιέργειες και βοσκή έχουν εξαιρεθεί οι δυο αρχαιολογικές περιοχές της Ρήνειας:
1. H περιοχή της Αγίας Τριάδας, όπου σώζονται λείψανα της Ελληνιστικής πόλης και το Ιερό του Ηρακλή.
2. Η ανατολική πλευρά απέναντι από τη Δήλο, όπου τάφοι, βωμοί, σαρκοφάγοι και επιτύμβια αγάλματα είναι διάσπαρτα.
 Τα αρχαία ερείπια λεηλατήθηκαν για αιώνες ή χρησιμοποιήθηκαν σαν έρμα από τα περαστικά ιστιοφόρα. Ταφικά μνημεία από τη Ρήνεια βρίσκονται στην Πάρο, την Ύδρα, την Αθήνα, την Αίγινα, την Κέρκυρα αλλά και στη Βενετία, το Λονδίνο, την Οξφόρδη, την Ιρλανδία, το Παρίσι, τη Βιέννη, τη Νορβηγία, την Οδησσό, την Πετρούπολη, την Κοπεγχάγη...
            Πολύ φασαρία προκάλεσε στο Πανελλήνιο, το πρόσφατο "ρεπορτάζ" του Αλφα! Και είναι απορίας άξιον πως η συνεντευξιαζόμενη αρχαιολόγος δεν είχε την παραμικρή ιδέα για την αρχαιολογική και αγροτική ιδιαιτερότητα της Ρήνειας, όπως άλλωστε και ο δήμαρχος Μυκόνου, που όπως πάντα δεν ξέρει τίποτε, αλλά  "θα πρέπει επιτέλους η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, να κινητοποιηθούν για να διαφυλάξομε και τη Δήλο και τη Ρήνεια"!! Μεγαλειώδης δήλωση και αντάξια της θέσης του σαν δήμαρχος των Μυκονιατών!!!
Εν κατακλείδι, είναι γνωστοί σε όλους μας οι "συνήθεις ύποπτοι" που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παρανομήσουν, τόσο στη Μύκονο, όσο και στη Ρήνεια, αλλά που δεν τους αγγίζει ούτε η αστυνομία, ούτε ο νόμος, ούτε η δημοτική αρχή, ούτε βέβαια τα δικά τους παράνομα εμφανίστηκαν στο ρεπορτάζ! Είναι όμως άδικο να μπερδεύονται οι αμνοί με τα ερίφια. Είναι άδικο να διασύρονται οι λίγες οικογένειες της Ρήνειας, που συντηρούν και φροντίζουν τα σπιτάκια τους, που πληρώνουν ενοίκιο για τα ζωντανά και τις καλλιέργειές τους, άνθρωποι που έχουν γεννηθεί εκεί, που γερνάνε εκεί, που πονάνε και φροντίζουν το νησί. Και που αφήνουν ένα αξιοπρεπές ετήσιο εισόδημα στον Δήμο Μυκόνου.
Αυτό είναι το ένα σκέλος της υπόθεσης. Το άλλο έχει να κάνει με τη φασαρία που έχει προκληθεί από το συγκεκριμένο "ρεπορτάζ".
Τι συμβαίνει και ξαφνικά ανακάλυψαν τα ΜΜΕ τη Ρήνεια; Τον Αύγουστο του 2010 που υπήρξε άλλο ένα αφιέρωμα του ΣΚΑΙ, είχε εντελώς διαφορετικό ύφος και πνεύμα. Τι έγινε τώρα ξαφνικά; Μήπως κρατικοδίαιτοι δημοσιογράφοι πληρώθηκαν για να προσφέρουν το άλλοθι που χρειάζονται οι αρμόδιοι, για να βάλουν και τη Ρήνεια στις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ; Γιατί κάπως έτσι βάζουν στις λίστες του ξεπουλήματος, κάθε κρατικό περιουσιακό στοιχείο που θέλουν να "εκποιήσουν". Απαξιώνοντάς το σκόπιμα,  δηλώνοντας ότι είναι ασύμφορη η διαχείρισή του, ή ότι αδυνατούν να το διαχειριστούν κλπ. Έτσι κανείς δεν θα διαμαρτυρηθεί όταν έρθει η ώρα της πώλησης (ή του ξεπουλήματος). Αντίθετα θα χαρούνε  κιόλας που θα το πάρει ιδιώτης "κι επιτέλους θα δούμε προκοπή"!!
Ας ετοιμαστούμε λοιπόν για το καταρχήν ξεπούλημα του αεροδρομίου Μυκόνου, του ξενοδοχείου Λητώ, του Κάβου του Καφέ κι όπου νά 'ναι έρχεται και η σειρά του λιμανιού του Τούρλου, γιατί όχι και της Ρήνειας!
 Ποιός θα τους εμποδίσει άλλωστε;

Δείτε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ για την Ρηνεια το 2010 εδώ http://girismata.skai.gr/default.asp?pid=2&rid=48



4 σχόλια:

  1. Μωρέ γειά στο στόμα σου... Κοντά στο νου κι η γνώση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ginetai na poulhsoun arxaiologiko xwro?
    y.g. symfwnw me osa lete,alla kai ta xamospita pou eginan vilakia enw ta arxaia skorpistikan sa petres?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ....όπως άλλωστε και ο δήμαρχος Μυκόνου, που όπως πάντα δεν ξέρει τίποτε....
    ...Μήπως κρατικοδίαιτοι δημοσιογράφοι πληρώθηκαν για να προσφέρουν το άλλοθι που χρειάζονται οι αρμόδιοι, για να βάλουν και τη Ρήνεια στις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ;
    Αυτά κράτησα από το κείμενο της κ. Λοίζου.
    Που ήταν ο Δήμαρχος προχτές με τον Σκατιά στην Αθήνα;
    Τα πάρε δώσε με το υπουργείο τι υποκρύπτουν:
    Ποιός πιστεύει ότι δεν είναι στο κόλπο ;
    Άν είχε αγωνία για την Δήλο , δεν θα το έπαιζε Πόντιος Πιλάτος .
    Το παιγνίδι εχει τελειώσει..
    Το πόσο φοβάμαι δεν περιγράφεται, όταν τον ακούω να διαλαλεί το περίφημο ..Η ΜΥΚΟΝΟΣ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ!
    Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. βασικα αυτος δεν είναι Πόντιος Πιλάτος,είναι ΜΕΓΑΣ ΠΟΝΤΙΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή