Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Μηχανορραφίες του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Μυκόνο

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε όσα καταγγέλει (διαβάστε το κείμενο εδώ) ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Σαλάχας για τον Πρόεδρο, Δημήτρη Σκαγιά και αφορούν την πρόφατη ψήφιση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.


Να σημειώσουμε εδώ ότι ο εκάστοτε κανονισμός οφείλει να εναρμονίζεται και να μην ακυρώνει την νομοθεσία του Κράτους, δηλαδή με άλλα λόγια σε μία σύγκρουση ανάμεσα σε νόμο του Κράτους και κανονισμό του Δήμου, υπερισχύει ο νόμος του Κράτους. Αυτή η αρχή καταλύθηκε στην ψήφιση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις μεθοδεύσεις του Προέδρου του, Δημήτρη Σκαγιά.

Το κείμενο του κ.Σαλάχα, περιγράφει και αναδεικνύει αυτήν ακριβώς την μεθόδευση. Συγκεκριμένα, η μεθόδευση αυτή εστιάζει σε δύο κρίσιμα σημεία.

Μεθόδευση 1η 

Η παράταξη του κ. Μέγα έχει εκλέξει αντιπροσώπους των Μυκονιατών οι οποίοι κατά την ανάληψη των καθηκόνων τους φέρονται να έχουν οφειλές προς τον Δήμο. Αυτό απαγορεύεται ρητά από τον νόμο 3852/2010 (Νόμος Καλλικράτη), όπου αναφέρεται ξεκάθαρα στην παράγραφο 1: ‘’ Δεν μπορούν να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων εκείνοι που είναι , από οποιαδήποτε αιτία, οφειλέτες του δήμου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου του δήμου, καθώς και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης του (ΔΕΥΑ) και των δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεών του.’’


Αντί λοιπόν η παράταξη του κ. Μέγα να φροντίσει τα εκλεγμένα μέλη της να είναι νόμιμα και να μην έχουν οφειλές προς τον Δήμο, έρχεται ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Σκαγιάς και φέρνει νέο κανονισμό προς ψήφιση, στον οποίο το άρθρο αυτό έχει διαγραφεί πλήρως. Έτσι έχουμε το εξής παράδοξο, να έχουμε παράνομη σύνθεση Δημοτικού Συμβουλίου, αφού υπάρχουν ακόμα εκλεγμένα μέλη που, όπως ακούγεται, έχουν οφειλές στον Δήμο, η οποία όμως να επιτρέπεται από τον νέο κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ. που υπερψήφισε η πλειοψηφία!

Μα καλά αυτή είναι η διαφάνεια και η τιμιότητα που ευαγγελίζεται ο συνδυασμός "Ενωμένη Μύκονος"? Αντί να κάτσουν να συμμορφώσουν όλους τους εκλεγμένους τους ώστε να είναι εντάξει με τις οφειλές τους προς τον Δήμο, ο Δήμαρχος με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. μεθοδεύουν την απαλλαγή τους, διαγράφοντας το επίμαχο άρθρο από τον νέο κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου??

Τι είδους Δήμαρχος δίνει εντολή σε κάτι τέτοιο? Ποιος Δήμαρχος θέλει τα εκλεγμένα μέλη του παράνομα και οφειλέτες του Δήμου??? Ποιος Δήμαρχος ζητά να βρεθεί τρόπος να γίνει νόμιμη η παρουσιά των οφειλετών του Δήμου που εκλέχτηκαν με τον συνδυασμό του αντί να τους επιβάλλει την αποπληρωμή των οφειλών?? Πώς ένας Δήμαρχος που διατάσσει αυτή την μεθόδευση είναι άξιος εμπιστοσύνης?? Πώς ένας Δήμαρχος που προστατεύει τους οφειλέτες του Δήμου και τους παρέχει κάλυψη, καλείται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δήμου μας??? Ακόμα κι αν, κατά τον προσφιλή του τρόπο, ο Δήμαρχος ισχυριστεί "δεν ήξερα", αυτό δεν τον απενοχοποιεί των ευθυνών του και τον καθιστά εκτός από ανίκανο και επικίνδυνο!

Σίγουρα ένας Δήμαρχος ταγμένος στην νομιμότητα δεν θα προέβαινε σε μία τέτοια ενέργεια! Εξάλλου, ένας τίμιος Δήμαρχος εξ αρχής δεν θα επέτρεπε την στελέχωση του συνδυασμού του από οφειλέτες του Δήμου.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος κ. Σκαγιάς, τι είχε στο μυαλό του?? Είναι τυχαίο που παρέβλεψε ολόκληρο άρθρο από την "συρραφή" του νέου κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου? Είναι υπεράνω του νόμου, άραγε ο κ. Σκαγιάς?? Γιατί δεν χρησιμοποιουν τον νόμο για να επιφέρουν την νομιμότητα αλλά τον χρησιμοποιούν για να νομιμοποιήσουν την παρανομία μέσα στον ίδιο τον Δήμο??

Μεθόδευση 2η

Αυτό όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στην παραποίηση ενός άλλου άρθρου του Καλλικράτη, στο οποίο πραγματικά αποκαλύπτεται όλη η προσπάθεια του κ. Μέγα, του κ. Σκαγιά και γενικά της συμπολίτευσης, ώστε να εμποδίσει την μείζονα αντιπολίτευση να κάνει το εργο της και να ασκήσει τον έλεγχο που προβλέπεται από την θεσμική της θέση και τον ρόλο που επιλέχτηκε από τους Μυκονιάτες να επιτελέσει.

Το άρθρο 69 του 3852/2010 που στην παράγραφο 3 λέει ότι: ‘’ Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να ζητά από τον Δήμαρχο, την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής πληροφορίες και συγκεκριμένα στοιχεία που είναι χρήσιμα για την άσκηση των καθηκόντων του. Ο Δήμαρχος οφείλει να παρέχει τις πληροφορίες εντός μηνός.Ο κ. Σκαγιάς λοιπόν πήρε αυτό το άρθρο και αφού δεν μπόρεσε να το διαγράψει πλήρως, το παραποίησε στον κανονισμό λειτουργίας που ψηφίσε ο συνδυασμός του (άρθρο 11 παρ9) και το ‘’εκδημοκράτισε’’ κάνοντάς το: ‘’ Οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να ζητούν δια του Προέδρου, από τον Δήμαρχο, την Οικονομική Επιτροπή και τους Αντιδημάρχους, πληροφορίες και συγκεκριμένα στοιχεία, που είναι χρήσιμα για την άσκηση των καθηκόντων τους. Οι παραπάνω οφείλουν να παρέχουν τις πληροφορίες και τα στοιχεία εντός μηνός. Επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να καταθέτουν γραπτές ερωτήσεις δια του προέδρου, προς τον Δήμαρχο και τα αρμόδια όργανα του δήμου, οι οποίες απαντώνται εγγράφως εντός μηνός.’’!

Άραγε η παραποίηση στο παραπάνω άρθρο, οφείλεται μόνο σε μία προσπάθεια να δυσχεράνουν το έργο της αντιπολίτευσης?? Με άλλα λόγια, προκειται απλά και μόνο για έναν πόλεμο νεύρων, μία απόπειρα να δείξουν ποιός είναι ο ισχυρός της υπόθεσης, ή μήπως κρύβονται κι άλλες παραποιήσεις και παρατυπίες, πιθανόν μεγαλύτερης κλίμακας πίσω από αυτόν τον νέο κανονισμό, τις οποίες θέλουν να καλύψουν?? 
 
Όπως κι αν έχει, είναι πράγματι απίστευτο το πόση πανουργία, μεθόδευση και παραποίηση υπάρχει πίσω από όλο αυτόν τον σχεδιασμό του νέου κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ.!



Κάποιος που είναι νόμιμος και τίμιος δεν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες! Κάποιος που είναι έντιμος και δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, δεν ενεργεί σαν να θέλει να κρύψει την ανεντιμότητά του, ούτε διαγράφει και παραποιεί τον νόμο κατά το δοκούν, ώστε να έρθει στα μέτρα του!

Αυτά που καταγγέλει ο κ.Σαλάχας, δεν συμβαίνουν επειδή ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι έντιμοι, σέβονται τον νόμο και είναι υπέρ της διαφάνειας. Τώρα αρχίζει και φαίνεται ξεκάθαρα, για όποιον είχε αμφιβολίες, ότι η αναφορά στην εντιμότητα και την διαφάνεια ήταν ένα παραμύθι κι ότι ούτε οι ίδιοι που τα έλεγαν δεν πιστεύουν ούτε λέξη από όσα διεκύρητταν για τους εαυτούς τους!

Αυτός που είναι έντιμος και σέβεται, είναι έντιμος πρώτα απέναντι στον εαυτό του τον οποίο σέβεται πάνω από όλα και όλους! Αλλά αφού αυτοί που τόσο καιρό διοικούν την Μύκονο, δεν σέβονται και δεν τιμούν ούτε τους ίδιους τους εαυτούς τους, πώς περιμένουμε να σέβονται και να τιμούν τους Μυκονιάτες και την Μύκονο? Πόσω δε μάλλον περιμένουμε από αυτούς τους ανθρώπους να προστατεύσουν το νησί μας και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των Μυκονιατών?

Φυσικά δεν πέφτω κι από τα σύννεφα, ούτε αποτελεί έκπληξη ότι αυτά συμβαίνουν στον Δήμο μας. Έκπληξη συνεχίζει να προκαλεί ότι εμείς οι Μυκονιάτες και η κοινωνία μας είμαστε τελικά σε τόσο προχωρημένο στάδιο σήψης, που καταφέραμε και εκλέξαμε αυτούς που εκλέξαμε.  

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Η απόλυτα κορυφαία στιγμή στο καράβι για Μύκονο!

Θα σου έχει τύχει κι εσένα...

Παίρνεις το καράβι από Πειραιά για Μύκονο...ταξίδι 6 ώρες και κάτι ψιλά...έχεις βρει την θέση σου κι έχεις βολευτεί...αν είσαι ξενυχτισμένος ή κουρασμένος, ξαπλώνεις κιόλας να ξεκουραστείς....

....και ξαφνικά την ώρα που πιάνεις Σύρο και είσαι μέσα στην απόλυτη χαλάρωση, εκεί που παγματικά έχεις αρχίσει να απολαμβάνεις το ταξίδι, εκεί που έχεις ηρεμήσει από τα πάντα και έχεις αποσυρθεί στην εσωτερική σου γαλήνη.....

ακούς αυτό.....


Εκεί τι κάνεις?

1. Αγοράζεις όλα τα λουκούμια για αντάλλαγμα λίγη ησύχια?

2. Παίρνεις μία ντουντούκα και τους ξεφωνίζεις??

3. Τους πλακώνεις στα γιαούρτια??

4. Ζητάς από την εταιρεία να σου επιστραφούν τα χρήματα του εισιτηρίου??


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση του Α. Φιορεντίνου με Αστυνομικές και Εισαγγελικές αρχές στην Σύρο

Σκοπός της συνάντησης, όπως διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου του συνδυασμού "Μύκονος Επόμενη Μέρα",  ήταν να δώσει "το στίγμα της αντίληψης του συνδυασμού για το  Δήμο για απόλυτη διαφάνεια και διασφάλιση του δημοσίου χρήματος" και  "να ενημερωθεί τόσο για την πορεία των ερευνών σε σχέση με το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο που έχει διαδραματιστεί στον Δήμο Μυκόνου όσο και για θέματα ασφάλειας και τάξης του νησιού".

Καταλήγοντας, στο Δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι "Όλες οι συναντήσεις ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, παραγωγικές ελπιδοφόρες και εκατέρωθεν χρήσιμες διότι καταδεικνύουν ένα πλαίσιο Δημοκρατικής επικοινωνίας και πολιτικού ήθους."

Σε περίπτωση που προκύψει οποιαδήποτε εξέλιξη όσον αφορά το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο στον Δήμο μας, θα αναμένουμε με αγωνία ενημέρωση από την πλευρά του συνδυασμού "Μύκονος Επόμενη Μέρα".

Αποκριάτικο Γλέντι σήμερα 18 Φεβρουαρίου από τις Ανωμερίτισσες!


Αχρήματες συναλλαγές ως αντίδοτο της οικονομικής κρίσης

Μπορούμε να παρακάμψουμε ένα μέρος των χρηματικών συναλλαγών μας έναντι αχρήματων ανταλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών, μειώνοντας την εξάρτηση μας στο χρήμα για να επιβιώσουμε??


Πώς λειτουργεί ένα σύστημα αχρήματων συναλλαγών? Στην βάση αυτού του συστήματος, υπάρχει η απλούστερη μορφή ανταλλαγής προϊόντων χωρίς την μεσολάβηση χρήματος. Παράδειγμα, παράγω ένα προϊόν, π.χ. ντομάτες και ανταλλάσσω ένα μέρος τους με ένα μέρος του προϊόντος που παράγεις εσύ, π.χ. αγγούρια ή μαρούλια. Αυτή είναι η απλούστερη μορφή ανταλλαγής.

 

Ένα δεύτερο επίπεδο στο οποίο μπορεί να εφαρμοστεί ένα σύστημα αχρήματων ανταλλαγών, είναι η ανταλλαγή υπηρεσιών, κατόπιν συμφωνίας των μερών που την πραγματοποιούν. Παράδειγμα, ανταλλάσσω την δεξιότητά μου στην δημιουργία ιστοσελίδων την οποία προσφέρω, με την τοποθέτηση πάγκων και γραφείου στον επαγγελματικό μου χώρο την οποία ζητώ, χωρίς να μεσολαβήσει ούτε ένα ευρώ.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν αντηχεί ευχάριστα στα αυτιά των εκάστοτε κυβερνώντων, διότι μειώνει την δυνατότητα του κράτους να παρεμβαίνει, να ρυθμίζει και να επωφελείται από αυτήν την δραστηριότητα. Όμως η αχρήματη συναλλαγή απελευθερώνει τον άνθρωπο από την ανάγκη χρήματος για να ικανοποιεί τις βασικές του ανάγκες, την στιγμή μάλιστα που το κράτος και οι κυβερνήσεις έχουν καταληστεύσει το δημόσιο χρήμα και η απάντησή τους στην κρίση είναι να κάνουν το χρήμα ακόμα πιο δυσεύρετο, μειώνοντας μισθούς και συντάξεις και αυξάνοντας την φορολογία.

Πώς το κράτος περιμένει να ανακάμψει η οικονομία, όταν αντί να αυξάνει την αγοραστική μας δύναμη, μας την μειώνει ακόμα περισσότερο? Πώς θα μεγαλώσουν τα έσοδα του κράτους όταν τα έσοδα του από τα κέρδη των επιχειήσεων μειώνονται, αφού το χρήμα που ξοδεύεται ολοένα και λιγοστεύει από τις παρανοϊκές πολιτικές της κυβέρνησης? Εξ άλλου το είπε και ο καθηγητής οικονομικών του πρωθυπουργού, Richard D. Wolff, ο οποίος αποδεικνύει ότι "η οικονομία μιας χώρας μπορεί να σωθεί χωρίς να πειραχτεί σημαντικά το 99% του πληθυσμού, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε περικοπή σε κοινωνικά προγράμματα, αλλά μόνο με το να φορολογηθεί το 1% των πάμπλουτων (που φοροδιαφεύγουν) και μόνο με 10% και μόνο οι μετοχές τους, χωρίς να πειραχτούν οι βίλες, τα κότερά τους ή οποιαδήποτε άλλη περιουσία τους".

Όταν λοιπόν το κράτος σου δεν κάνει τα αυτονόητα για να σε βοηθήσει,  φταις εσύ που παίρνεις πρωτοβουλίες για να βοηθήσεις τον εαυτό σου?

Μετά από την σύντομη αυτή παρένθεση, υπάρχει κι ένα τρίτο επίπεδο στο οποίο βρίσκει εφαρμογή το σύστημα αχρήματων ανταλλαγών κι αυτό είναι όταν συνδυάζονται τα δύο πρώτα - δηλαδή όταν σε μία ανταλλαγή συμμετέχουν προϊόντα και αγαθά μαζί με υπηρεσίες. Αυτό το επίπεδο είναι και το πιο πολύπλοκο, λόγω της δυσκολίας προσδιορισμού της αντιστοίχισης της αξίας ενός προϊόντος με μία υπηρεσία και το αντίστροφο. Σε αυτήν την περίπτωση, σωστή αξία ενός προϊόντος ή μίας υπηρσείας θεωρείται αυτή στην οποία συμφωνούν τα δύο μέρη που πραγματοποιούν την συναλλαγή. Έτσι, π.χ. κάποιος μπορεί να προσφέρει την ξυλουργική του εργασία σε έναν παραγωγό, κι εκείνος για αντάλλαγμα να του δώσει προϊόντα της παραγωγής του, έναντι χρημάτων. Εκεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχημένα η συναλλαγή θα πρέπει τα δύο μέρη να συμφωνήσουν από κοινού πως μεταφράζεται η αξία της υπηρεσίας σε προϊόντα και αντίστροφα.

Θα ήταν λάθος να δούμε τέτοιου είδους συναλλαγές σαν απλά μία αντίδραση σε ένα σύστημα που εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο μόχθο. Κάθε άλλο, οι αχρήματες συναλλαγές έχουν πολλαπλά οφέλη τόσο στο άτομο όσο και στην κοινωνία την ίδια. Ας κάνουμε μία απόπειρα να απαριθμήσουμε τα πιθανά οφέλη της αχρήματης ανταλλαγής προϊόντνω και υπηρεσιών.

Το πρώτο και πιο βασικό προτέρημα της αχρήματης συναλλαγής είναι ότι παύουμε να είμαστε δέσμιοι του συστήματος για να ικανοποιούμε βασικές ανάγκες για την επιβίωσή μας. Πλέον, ακόμα και η δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης, δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να τραφεί και να επιβιώσει ένας χαμηλά αμειβόμενος, ένας άνεργος. Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι να υπάρχει ένα δίκτυο συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν και να καταναλώσουν τόσο αγαθά όσο και υπηρεσίες για τις οποίες υπάρχει προσφορά και ζήτηση.
 
Το δεύτερο προτέρημα συνδέεται άμεσα με το πρώτο. Επειδή με τις αχρήματες συναλλαγές, μειώνεται η εξάρτηση μας στο σύστημα για να επιβιώσουμε, ταυτόχρονα αυξάνεται η αυτονομία μας και η αυτάρκειά μας τουλάχιστον σε επίπεδο διατροφής και κάλυψης των αναγκαίων για την επιβίωση. Όταν δούμε ότι δεν έχουμε τόσο ανάγκη από ένα σύστημα που μας εκμεταλλεύεται και μας εξαθλιώνει κι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας τομές και να βασιστούμε μέχρι ένα σημείο σε αυτές, τότε αρχίζουμε πραγματικά να σπάμε τους κρίκους της εξάρτησής μας σε ένα σύστημα που ποτέ δεν είχε στόχο να ενδυναμώνει τον άνθρωπο και να τον καθιστά κυρίαρχο της ζωής του αλλά να τον απομυζεί και να τον εκμεταλλεύεται.

Ένα τρίτο προτέρημα αυτού του εναλλακτικού οικονομικού μοντέλου είναι ότι φέρνει σε επαφή τους ανθρώπους, δημιουργεί δεσμούς, καλλιεργεί την συνεργασία, την αλληλοϋποστήριξη, την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων που συμμετέχουν σε τέτοια εναλλακτικά σχήματα, χτίζοντας κοινότητες ανθρώπων βασισμένες σε υψηλές αξίες και ιδανικά που στόχο έχουν την αρμονική συμβίωση κι όχι τον ακραίο ανταγωνισμό.

Μόνο για αυτό το τρίτο προτέρημα, αξίζει να αναλογιστούμε ποιά θα ήταν τα οφέλη τέτοιων δικτύων συνεργασίας και αλληλεγγύης για την δική μας τοπική κοινωνία, όπου κυρίαρχο ρόλο θα έπαιζαν οι αχρήματες συναλλαγές μεταξύ προϊόντων και υπηρεσιών.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Τοπικοποίηση - Αυτό που χρειάζεται κάθε τοπική κοινωνία σήμερα?

Οι κρίσεις είναι ευκαιρίες για νέες προτάσεις και ιδέες όσον αφορά την οργάνωση και διαχείριση των ανθρωπίνων κοινωνιών με γνώμονα μία ποιοτικότερη και καλύτερη ζωή. Μία τέτοια πρόταση είναι η τοπικοποίηση, ιδέα που εισήγαγε ο μαθηματικός Γιώργος Κολέμπας.



Γράφει στην εισαγωγή του ιστολογίου του ο κ. Κολέμπας,

"Τα κόμματα εξουσίας και η κυβέρνηση μας πήραν τα μέτρα. Ας πάρουμε και εμείς τα δικά μας μέτρα!
Ας μη θεωρούμε φτώχεια την έλλειψη του συμβατικού χρήματος, το να μη μπορούμε να αγοράζουμε τα προϊόντα των εταιρειών!
Ας μη δεχθούμε σαν ανεργία την έλλειψη μισθωτών θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις των εργοδοτών!
Ας απορρίψουμε την "ανάπτυξή τους" και το καταστροφικό μέλλον που ετοιμάζουν για τις μελλοντικές γενιές και τη φύση!
Ας αρνηθούμε τη θέση που έχει σήμερα η χώρα στα πλαίσια του παγκοσμιοποιημένου καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης.
Να συρρικνώσουμε το συγκεντρωτικό κράτος μεταφέροντας δικαιοδοσίες και πόρους προς μια όσο γίνεται πιο αποκεντρωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνία. Ας στραφούμε προς την αποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, οικολογική αμεσοδημοκρατική κοινωνία της ισοκατανομής των πόρων και της εξουσίας!
Ας αρχίσουμε να οργανωνόμαστε σε κοινότητες και δίκτυα συνεργασίας και αλληλεγύης, να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας με αυτοπαραγωγή και αχρήματες ανταλλαγές!"

Μήπως ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε με αυστηρή ματιά το σημερινό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που επικρατεί?

Μήπως έχει αποτυχει παταγωδώς??

Μήπως πρέπει να αναζητήσουμε νέες λύσεις??

Αν ναι, ποιές μπορεί να είναι αυτές??

Η "Τοπικοποίηση" έχει μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις για το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση του συστήματος, κάποιες εκ των οποίων μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα αν το επιθυμούμε!

Επισκεφτείτε την σελίδα http://topikopoiisi.blogspot.com για να ενημερωθείτε σχετικά με το πρόταγμα της τοπικοποίησης!

Πρωτοβουλίες για την Αντιμετώπιση της κρίσης - μερικά παραδείγματα

Η κρίση

Ότι η χώρα μας περνάει κρίση το γνωρίζουμε. Το καλό με τις κρίσεις είναι ότι όταν συμβαίνουν σου δείχνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο πού έχει αποτύχει το σημερινό οικονομικο-πολιτικό σύστημα. Και τότε κάτι καταπληκτικό αρχίζει να συμβαίνει. Οι άνθρωποι παύουν να περιμένουν από τους "ηγέτες" τους να δώσουν λύση στην κρίση κι αρχίζουν δειλά δειλά να παίρνουν οι ίδιοι την κατάσταση στα χέρια τους. Το ανθρώπινο πνεύμα αρχίζει να τίθεται σε εγρήγορση και εφευρίσκει τρόπους για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Σε αυτήν την ανάρτηση θα κάνω μια μικρή παρουσίαση τριών πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν ως αντίδοτο της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.

Λόγω Τιμής 

Ένας ομοιοπαθητικός ιατρός προσφέρει τις γνώσεις του στην ομοιοπαθητική και ζητάει για αντάλλαγμα την επιδιόρθωση και συντήρηση των μουσικών οργάνων του. Παρακάτω μία κυρία προσφέρει πίνακες ζωγραφικής και κοσμήματα για να τα ανταλλάξει με βιολογικά προϊόντα και καλής ποιότητας ελαιόλαδο. Αυτό είναι το "Λόγω Τιμής".

Το Λόγω Τιμής είναι μία υπηρεσία ανταλλαγής ειδών διατροφής, αγαθών και υπηρεσιών. Πώς λειτουργεί? Η ιστοσελίδα έχει δύο στήλες, μάι αριστερά και μία δεξιά, όπου η μία είναι η στήλη της ζήτησης και η άλλη της προσφοράς. Στην στήλη της προσφοράς προσθέτεις το αγαθό ή την υπηρεσία που προσφέρεις και στην στήλη της ζήτησης προσθέτεις το αγαθό ή την υπηρεσία που ζητάς ως αντάλλαγμα για αυτό που προσφέρεις. Η συνεννόηση γίνεται κατ΄ιδίαν μεταξύ των ενδιαφερομένων, με μοναδική προϋπόθεση να εγγραφούν μέλη και....τον λόγο της τιμής τους!

Διαβάζουμε στο "Λόγω Τιμής",
 
"Αγαπητοί φίλοι,
Με μεγάλη μου χαρά σας ανακοινώνω την ίδρυση διαδικτυακού συνδέσμου με σκοπό την άμοιβαία ανταλλαγή προιόντων και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος, υπό την ονομασία "Λόγω Τιμής", http://www.logo-timis.gr.
Ο κάθε άνθρωπος έχει αξία που δεν τιμάται νομισματικά. Η υπέρτατη τιμή ενός ανθρώπου είναι η Τιμή του. Η υπέρτατη έκφραση της Τιμής του είναι ο Λόγος του.
Ο βασικός σκοπός της ίδρυσης του συνδέσμου είναι η αναβάθμιση αυτών των αξιών της Τιμής και του Λόγου του ανθρώπου και η υπηρεσία τους στην ανθρώπινη επιβίωση και εξέλιξη.
Κανείς δεν πρέπει να αρρωστήσει σωματικά, διανοητικά, συναισθηματικά ή πνευματικά εξαιτίας της νομισματικής κρίσης.
Κανείς δεν πρέπει να στερηθεί των βασικών αναγκών επιβίωσης.
Κανείς δεν πρέπει να αισθανθεί μόνος, αβοήθητος και απαξιωμένος.
Αντιθέτως κάθε ένας δύναται να αναβαθμίσει την ζωή του και την υπόστασή του, υπό συνθήκες κρίσης. Νομοτελειακά, η σωστή διαχείριση ενός οξέος περιστατικού, θεραπεύει μία χρόνια προδιάθεση.
Μία από τις μεγαλύτερες αξίες του ανθρώπου είναι ο Λόγος της Τιμής του. Ο σύνδεσμος αυτός συνδέει τους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν σε αυτή την αξία.
Άνθρωποι συναντούνται σε αυτόν τον διαδικτυακό τόπο μέσω των βιογραφικών τους, και ανταλάσσουν αμοιβαία υπηρεσίες και προιόντα, με προσωπική συνεννόηση."

Η προσπάθεια αν και ακόμα σε πειραματικό στάδιο ήδη βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση ! Καλή συνέχια στο "Λόγω Τιμής"! Είναι κάτι πρωτοποριακό και μακάρι να αποτελεσει παράδειγμα και για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες!

Φτιάχνω Μόνος μου

Το "Φτιάχνω μόνος μου" είναι ένα blog που παρέχει πληροφορίες και γνώσεις για μία πιο αυτόνομη ζωή, όσον αφορά κυρίως την καλλιέργεια της τροφής μας αλλά και την κατασκευή λύσεων για μία οικολογική και εναλλακτική διαβίωση με λιγότερη εξάρτηση από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. 




Όπως αναφέρεται και στον υπότιτλο του ιστολογίου, παρέχονται "Πληροφορίες για παρασκευή και συντήρηση τροφών στο σπίτι. Φτιάξτε και συντηρήστε αλεύρι, ψωμί, ζυμαρικά, τυρί, γιαούρτι, κρασί, ξύδι, ελιές κ.α. Βιολογική σπορά, φύτεμα, καλλιέργεια, προστασία φυτών, βοτάνων, δέντρων. Φυσικές θεραπείες, βοτανοθεραπεία, υγεία και διατροφή".


Μερικά από τα θέματα που καταπιάνεται το "Φτιάχνω Μόνος μου", είναι η καλλιέργεια λαχανικών, βοτάνων και δημητριακών, γιατροσόφια, καλλιεργητικές συμβουλές, ημερολόγιο καλλιεργειών, βιολογική προστασία καλλιεργειών, η κατασκευή παραδοσιακού ξυλόφουρνου, δημιουργία σαπουνιού από λάδι ελιάς και η κατασκευή επίπλων από παλέτες!


Ebloko

Το Ebloko, όπως λέει και ο υπότιτλος, είναι το αντίδοτο στην ακρίβεια και την κρίση! Ένας ιστοχώρος όπου οι Έλληνες παραγωγοί, οι Ελληνικές βιοτεχνίες και τα προϊόντα τους έχουν την τιμητική τους!


Στον πρόλογο διαβάζουμε, "Το ebloko είναι ηλεκτρονική λαϊκή αγορά που δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να προμηθευτεί τα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών και κατασκευαστών ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ, και μάλιστα να τα παραλάβει, αν θέλει, στην πόρτα του. Το ebloko είναι και κάτι πολύ περισσότερο: βήμα προβολής όχι μόνο των παραγωγών και των προϊόντων τους (δωρεάν) αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς, του λαϊκού πολιτισμού και της φυσικής ομορφιάς του τόπου.
Το ebloko.gr δεν είναι αντίδραση. ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΣΗ !"

Στην κατηγορία "Ελληνικά Προϊόντα" θα βρει κανείς παραδοσιακά ελληνικά τοπικά προϊόντα, είδη διατροφής, ρούχα και παπούτσια από Ελληνικές βιοτεχνίες, είδη διακόσμησης, καθαριότητας και υγιεινής.

Ειδική μνεία αξίζει στην κατηγορία "Πακέτα ebloko", όπου κανείς μπορεί να αγοράσει μικρές κούτες ελληνικών προϊόντων. Ανάλογα με τις ορέξεις και τις ανάγκες του καθενός, υπάρχουν τα πακέτα λαδιού, ζυμαρικών, οσπρίων, το δυναμωτικό πακέτο και το γλυκό πακέτο, το πακέτο της παρέας, το πακέτο της εβδομάδας και το πακέτο του μήνα.

Ας δούμε τι περιέχουν δύο πακέτα ebloko - το πακέτο του μήνα και το δυναμωτικό πακέτο.

 

Πακέτο του μήνα - 32 ευρώ

Παρθένο ελαιόλαδο, ξύδι, γίγαντες, αλάτι, χυλοπίτες, βανίλια Χίου, φυστίκια, πιπέρι, ρίγανη, τουρσί λαχανικά, σάλτσα ντομάτας, κέτσαπ, μουστάρδα, τραχανάς, αλέυρι, μαρμελάδα φράουλας, γλυκό κουταλιού σύκο.

Δυναμωτικό πακέτο - 35 ευρώ


Μέλι θυμαρίσιο, σταφίδα, αμυγδαλόψιχα, μέλι ανθέων, φιστίκι Αιγίνης, μαρμελάδα φράουλα, φουντούκι ψημένο, ξηρά σύκα, αμύγδαλο ωμό, φιστίκι αράπικο, ηλιόσπορος, γλυκό κουταλιού σταφύλι.

Σχόλιο Mykonensis

Σε αυτήν την ανάρτηση παρουσιάσαμε μερικά παραδείγματα αντιμετώπισης της κρίσης τα οποία καλό θα ήταν να παραδειγματίσουν μικρές κοινωνίες όπως η δική μας εδώ στην Μύκονο.

Οι ντόπιοι παραγωγοί πρέπει όχι απλά να στηριχθούν αλλά και να γίνουν ακόμα περισσότεροι! Τα τοπικά προϊόντα θα στηρίξουν τον ντόπιο πληθυσμό σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης. Ας μάθουμε ποιοι είναι οι ντόπιοι παραγωγοί, ας τους στηρίζουμε οικονομικά αγοράζοντας τα προϊόντα τους!

Από την άλλη, η ανταλλαγή προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών χωρίς την μεσολάβηση χρήματος, είναι μία λύση που συζητείται παντού στον κόσμο με πολλά παραδείγματα έξοχης εφαρμογής και δεν βλέπω τον λόγο να μην το εφαρμόσουμε κι εδώ!

Όπως και να έχει, κάθε κρίση είναι ευκαιρία για νέες λύσεις και νέες προσεγγίσεις στο πώς οργανώνεται η κοινωνία για να ανταπεξέλθει, να επιβιώσει και να βγει - γιατί όχι - ακόμα πιο δυνατή!

Thinking out of the box - όπως λένε και στο χωριό μου!

Το "ebloko", το "Λόγω-Τιμής" και το "Φτιάχνω μόνος μου" είναι τρία παραδείγματα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Κάθε κοινωνία οφείλει να αναζητήσει τους δικούς της ειρηνικούς τρόπους να αντιμετωπίσει - στο μέτρο του δυνατού - την οικονομική κρίση και να προσφέρει στον εαυτό της νέες δυνατότητες για επιβίωση και εξέλιξη.

Το ίδιο νομίζω πρέπει να κάνουμε κι εμείς στην Μύκονο.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Συγχαρητήρια στον συμπατριώτη μας συγγραφέα Παναγιώτη Κουσαθανά

Πολλά και θερμά συγχαρητήρια στον Μυκονιάτη ποιητή, συγγραφέα και δωρητή του Δήμου Μυκόνου, Παναγιώτη Κουσαθανά για την βράβευση του από το Υπουργείο Πολιτισμού με το Κρατικό βραβείο Διηγήματος 2010 για το βιβλίο του
 "Λοξές Ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό" (ΙΝΔΙΚΤΟΣ 2009) . 

 
Σύντομο βιογραφικό του Παναγιώτη Κουσαθανά, από την σελίδα του Εκδοτικού Οίκου ΊΝΔΙΚΤΟΣ. 
 
 

"Ο Παναγιώτης Κουσαθανάς είναι φιλόλογος, ποιητής και πεζογράφος. Γεννήθηκε το 1945 στη Μύκονο όπου και διαμένει. Σπούδασε αγγλική και ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε επί μία εικοσαετία ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει δεκαεννιά βιβλία με ποιήματα, διηγήματα, κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της πατρίδας του και έχει μεταφράσει αγγλόφωνη ποίηση. Το πρώτο βιβλίο του Συρραφή ονείρων (ποιήματα, 1980) έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μαρίας Περ. Ράλλη και τα Παραμιλητά Α΄ και Β΄, Κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου (Ίνδικτος 2002) με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας. Τελευταίο του βιβλίο: Η Ξυλόκατα και άλλες παγίδες (Νεφέλη 2004)."

Επιστολή Μαργάρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Αγαπητοί Φίλοι,
Σας στέλνω την επιστολή που πρόσφατα κατέθεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

Βασίλης Μαργάρας
Περιφερειακός Σύμβουλος Μυκόνου

Θέμα: Προβλήματα Πολεοδομίας Σύρου σχετικά με την αδυναμία προώθησης οικοδομικών αδειών που αφορούν τον Δήμο Μυκόνου
1. Σχετικά με το αντικείμενο του θέματος σας αναφέρω τα παρακάτω:
α. Εδώ και αρκετό καιρό έχει παύσει η εν λόγω Υπηρεσία να προωθεί φακέλους οικοδομικών αδειών που αφορούν την Μύκονο, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τον απόλυτο μαρασμό της οικοδομικής δραστηριότητας με όλες τις αρνητικές συνέπειες κατά κύριο λόγω για την τοπική οικονομία του νησιού και ευρύτερα για την εθνική ανάπτυξη.
β. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου έχει πολλές φορές κατά το παρελθόν προβεί σε διαμαρτυρία για το συγκεκριμένο θέμα. 
γ. Ο τρόπος λειτουργίας της εν λόγω Υπηρεσίας έχει φέρει σε πλήρη αδιέξοδο κάθε Μυκονιάτικη οικογένεια που αναμένει την επίλυση κάποιου οικοδομικού αιτήματος της.
2. Πιστεύω ότι η Περιφέρεια έχει την υποχρέωση να σταθεί αρωγός στο Μυκονιάτη πολίτη και να εκδηλώσει ενέργειες προκειμένου να δοθεί το συντομότερο δυνατό λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Παράλληλα θα σας παρακαλούσα να είχα μια απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα μου:
α. Πότε προβλέπεται να λειτουργήσει το Πολεοδομικό γραφείο Μυκόνου.
β. Ποια θα είναι η τύχη των φακέλων των οικοδομικών αδειών που έχουν ήδη συσσωρευτεί στο Γραφείο της Πολεοδομίας.

Σας ευχαριστώ

Mykonensis update

Το Mykonensis είναι ένα καθαρά Μυκονιάτικο blog που ασχολείται με θέματα που αφορούν την Μύκονο και τους Μυκονιάτες. Ωστόσο, αυτό που πρέπει πρώτος εγώ να καταλάβω, είναι ότι τα θέματα που μας αφορούν ως Μυκονιάτες, δεν περιορίζονται στον Μέγα και τον Κορνίβα, το μπετό και την οικοδομή, τον τουρισμό και το πως θα γεμίσουμε τα δωμάτιά μας. Μας αφορούν θέματα εξίσου σημαντικά με αυτά, που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας, όπως η (ανύπαρκτη) μεταναστευτική πολιτική της χώρας, η φορολογία, η οικονομική κρίση, το μνημόνιο, η (ολοένα και αυξανόμενη) απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας κτλ. Όλα τα παραπάνω μας επηρεάζουν και δεν ρυθμίζονται ούτε αποφασίζονται από τον Δήμο, αλλά δρομολογούνται από κοινού από την κεντρική πολιτική εξουσία της χώρας μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους η χώρα μας συμμετέχει (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κτλ.).

Ο Δήμος μας λοιπόν και οι πολιτικές του επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής μας, ωστόσο σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την επηρεάζουν οι κρατικές πολιτικές, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Διεθνείς Οργανισμοί. Για τον λόγο αυτό, από αυτήν την ανάρτηση και στο εξής ξεκινάω κάτι που θα έπρεπε να είχα κάνει από καιρό - δηλαδή να ενσωματώσω στην θέματολογία του Mykonensis όλες τις εξελίξεις και τις πολιτικές που μας επηρεάζουν - έμμεσα ή άμεσα, περισσότερο ή λιγότερο - ως Μυκονιάτικη κοινωνία και ως Μυκονιάτες, είτε αυτές προέρχονται από το τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (Δήμος Μυκόνου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου), το κρατικό επίπεδο (Ελληνική Κυβέρνηση), το κοινοτικό επίπεδο (Ευρωπαϊκή Ένωση) ή το διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο (Ο.Η.Ε., Δ.Ν.Τ. κτλ.) άσκησης εξουσίας.

Για τον λόγο αυτό στο Mykonensis θα αρχίσουμε να παρουσιάζουμε αποφάσεις, πολιτικές και εξελίξεις σε τοπικό, εθνικό, κοινοτικό κια παγκόσμιο επίπεδο που επηρεάζουν τις ζωές μας και ειδικότερα αυτές που αποτελούν απειλή για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά μας ως άνθρωποι.

Όμως δεν θα μείνουμε εκεί. Όπως μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές και οι αποφάσεις που μας επηρεάζουν σε όλα τα επίπεδα άσκησης εξουσίας, έτσι μας ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι παντού στον κόσμο αντιδρούν στην αδικία, ο τρόπος με τον οποίο αυτοοργανώνονται για να επιβιώσουν και οι πρωτοβουλίες που παίρνουν για να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το Mykonensis εγκαινιάζει αυτήν την νέα του πολιτική, με την αυριανή παρουσίαση τριών πρωτοβουλιών που επινοήθηκαν από συμπατριώτες μας για να αντιμετωπιστεί συλλογικά η οικονομική κρίση που υπάρχει στην χώρα μας. 

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η σπόντα του Άινσταϊν για τους Μυκονιάτες

"Ο ορισμός της τρέλλας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα". Άλμπερτ Άινσταϊν



Σίγουρα όταν έλεγε τα παραπάνω λόγια, ο συμπαθής ασπρομάλλης δεν είχε κατά νου εμάς τους Μυκονιάτες, που από την μία παραπονιόμαστε για το χάλι του τόπου μας, παραδεχόμαστε ότι τίποτα δεν λειτουργεί σωστά (τουλάχιστον αυτό είναι μία πρόοδος σε σχέση με την εποχή Βερώνη) και από την άλλη ψηφίζουμε τους ίδιους και τους ίδιους για να μας βγάλουν από τα αδιέξοδα.

Άραγε υπάρχει θεραπεία αγαπητέ Άλμπυ?

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Koπή Πίτας για το 2011 από τον Α.Σ.Παγκρατίου "Η ΜΥΚΟΝΟΣ"


Σε πολύ ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Αθλητικού Συλλόγου Παγκρατίου Αθλήματος "Η ΜΥΚΟΝΟΣ", στο Μάλαμα Καφέ στις 28 Ιανουαρίου 2011.

 
Από αριστερά στα δεξιά. Ο Ιδρυτής του Συλλόγου Αρτέμιος Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Αναστάσιος Συριανός.

Οι φίλοι του Συλλόγου που βρέθηκαν στην εκδήλωση ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες μας και προσκλήθηκαν να έρθουν στο Γυμναστήριο να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την δουλειά που γίνεται εκεί.


Ενημερώνοντας τους φίλους που βρέθηκαν στην εκδήλωση.


 
"Στρατολογώντας" νέους αθλητές


Τα μέλη του Συλλόγου από την άλλη είχαν την ευκαιρία να βρεθούν εκτός γυμναστηρίου και να συζητήσουν για την πορεία του Συλλόγου, να αντάλλαξουν απόψεις, να διασκεδάσουν...και να δώσουν εκ νέου ραντεβού στο γυμναστήριο...




 
Ο "Βενιαμίν" του Συλλόγου, Γρηγόρης Ζωγράφος.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με την κοπή της βασιλόπιτας. 


Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, μίλησε για τις δραστηριότητες του Συλλόγου και αναφέρθηκε στον σκοπό του, ο οποίος ξεπερνάει τα στενά όρια των πολεμικών τεχνών και επεκτείνεται στην καλλιέργεια ηθικών αξιών και αγωνιστικού πνεύματος το οποίο είναι πολύτιμο για να προοδεύουμε στην ζωή. 


Στο τελευταίο και πιο ουσιαστικό κομμάτι της εκδήλωσης, μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν εντυπωσιασμένοι τις σύντομες επιδείξεις στο Wing Chun και στην βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη Capoeira.

 Τεχνική "Λαπσάου" 1

Τεχνική "Λαπσάου" 2


"Παίζοντας" Capoeira






 Και του χρόνου...

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Μέρες και Ώρες Προπονήσεων του Αθλητικού Συλλόγου Παγκρατίου Αθλήματος (Φεβρουάριος 2011)


 

Ετήσια Συνδρομή Μελών 20 ευρώ
 Μηνιαία Συνδρομή Αθλητών 50 ευρώ (συμπεριλαμβάνει όλες τις τέχνες)

Τηλέφωνο επικοινωνίας 6976991532




Προπόνηση Capoeira με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Άνω Μεράς

Ο Αθλητικός Σύλλογος Παγκρατίου Αθλήματος "Η ΜΥΚΟΝΟΣ" πραγματοποίησε προπόνηση και μικρή επίδειξη της βραζιλιάνικης πολεμικής τέχνης Capoeira, στους μαθητές και δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Άνω Μεράς.

Η προπόνηση, την οποία παρακόλουθησε όλο το σχολείο και στην οποία συμμετείχαν όσα παιδιά ήθελαν, περιελάμβανε ελαφρύ ζέσταμα, μιμήσεις ζώων, την περίφημη κίνηση Ζίνγκα και δείγματα από επιθετικές κινήσεις που περιλαμβάνει η Capoeira, ενώ στο τέλος τα παιδιά τραγούδησαν στα βραζιλιάνικα μαζί με τον δάσκαλο, Graduado Taz.


H Capoeira είναι η ιδανική πολεμική τέχνη για να ξεκινήσει ένα παιδί, διότι οι ειδικές ασκήσεις που περιλαμβάνει προσφέρουν πλήρη άσκηση του σώματος και ειδικά τα μικρά παιδιά σε σύντομο χρονικό διάστημα αποκτούν σώμα-λάστιχο και μαθαίνουν να κάνουν εντυπωσιακά ακροβατικά.


Πέρα από αυτό η προπόνηση της Capoeira δεν είναι ένα αυστηρό και βαρετό σύστημα πολεμικών τεχνών, αλλά αντίθετα είναι πολύ ευχάριστη συνδυάζοντας την άσκηση του σώματος, με την πολεμική τέχνη, τα ακροβατικά και το παιχνίδι!


Αυτήν την στιγμή στην έδρα του Συλλόγου, στο Πυργί, πραγματοποιούνται καθημερινά προπονήσεις Capoeira sαπό τις 7-8:30 το απόγευμα, εκτός Τετάρτες που είναι στις 4:30.


Ο Σύλλογος προτίθεται να δημιουργήσει τμήμα Capoeira στην Άνω Μερά. Όποιος γονιός ενδιαφέρεται να εγγράψει το παιδί του στην Capoeira και να δημιοργήσουμε τμήμα στην Άνω Μερά μπορεί να επικοινωνήσει στο 6976991532.

 
O Graduado Taz κάνει τα ακροβατικά του.

Εξ άλλου ο Σύλλογος, πραγματοποιεί σειρά από ανοιχτές προς το κοινό προπονήσεις Capoeira. Αν επιθυμείτε να μένετε ενήμεροι, μπορείτε να παρακολουθείτε την σελίδα http://www.Kalosto.gr/events.html ώστε να παρεβρεθείτε σε μία από τις επόμενες ανοιχτές και δωρεάν προπονήσεις (δεν χρειάζεται να είναι κανείς μέλος του Συλλόγου). Σε διαφορετική περίπτωση, ο Σύλλογος είναι διατεθιμένος να πραγματοποιήσει μικρές επιδειξεις της Capoeira σε παρέες ή ομάδες που ενδιαφέρονται.

Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο 6976991532 ή το email aspamyk@gmail.com

Kalosto.gr - Γίνε μέλος για να λαμβάνεις κάθε εβδομάδα τα Events του Σαββατοκύριακου!

Το Kalosto απέκτησε το δικό του domain!

Kalosto.gr

Η υπηρεσία Kalosto συγκεντρώνει τα Events που συμβαίνουν στην Μύκονο και τα παρουσιάζει σε μία σελίδα συγκεντρωμένα, ώστε ο καθένας να γνωρίζει τι συμβαίνει στην Μύκονο, πότε και που!

Η υπηρεσία πέρασε από τις πρώτες της κιόλας μέρες στο δεύτερο στάδιο, αυτό του έντυπου υλικού. Έτσι κάθε Σαββατοκύριακο, τυπώνω ένα flyer με τα Events του Σαββατοκύριακου και τα μοιράζω σε καφετέριες κυρίως, στο DVD club και σε κάποια άλλα καταστήματα.

Όποιος ενδιαφέρεται να ενημερώνεται εγκαίρως και οργανωμένα για το τι παίζει στην Μύκονο, το πιο πιθανό είναι να μην πάρει στα χέρια του αυτό το flyer αφού το τυπώνω σε μικρό αριθμό αντιτύπων λόγω του ότι το κάνω με δικά μου έξοδα.

Τι κάνει όμως κάποιος που θέλει να έχει αυτό το flyer κάθε τέλος εβδομάδας, αλλά δεν το παίρνει στα χέρια του κι επιπλέον δεν είναι συνέχεια μπροστά από τον υπολογιστή ώστε να μπαίνει στο Kalosto.gr και να ενημερώνεται?

Σε αυτήν την περίπωση μπορεί να γίνει μέλος στην κοινότητα του Kalosto ή να κάνει είσοδο με το username & password που χρησιμοποιεί στο Facebook και να λαμβάνει στο email του συγκεντρωμένα τα Events του Σαββατοκύριακου!

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Να γιατί τόσος ντόρος με την πλαστική σακούλα!!

Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί έχει φαγωθεί ο Δημοτικός Σύμβουλος με την κατάργηση της πλαστικής σακούλας!

Τώρα εξηγείται γιατί εδώ και περίπου δύο μήνες πασχίζει να μας πείσει ότι ο κίνδυνος για την Μύκονο είναι η πλαστική σακούλα, λες και δεν ζει εδω, αλλά αλλού!

Την απάντηση την έδωσε "ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΟ ΝΗΣΙ.........." (έτσι υπογράφει) δημοσιεύοντας κάποιες φωτογραφίες που δείχνουν το χτίσιμο νέου κτιρίου και την τοποθέτηση πέργολας στην παραλία του Ορνού, δίπλα στο κτίριο του εστιατορίου "Ιθάκη". Δεν τις δημοσιεύω εδώ. Μπείτε στο zoomyk.blogspot.com να τις δείτε αν ενδιαφέρεστε.

Όμως, κατά την γνώμη μου, ο πραγματικός κίνδυνος για το καλό του τόπου, η αληθινή απειλή, οι πραγματικοί μολυντές δεν είναι οι σακούλες, αλλά είναι εκείνοι που με όμορφα λόγια - και μόνο λόγια - προσπαθούν να μας πείσουν για τις αγαθές προθέσεις τους, ενώ την ίδια στιγμή με τις πράξεις τους βλάπτουν τον τόπο!

Από όμορφα λόγια έχουμε χορτάσει εδώ και καιρό! Οι πράξεις που είναι?

Και τώρα που τα βλέπουμε όλα αυτά, καταλαβαίνουμε γιατί άνθρωποι που φέρονται να νοιάζονται για το καλό του τόπου ξαφνικά τους βλέπουμε να κατεβαίνουν υποψήφιοι με τον συνδυασμό της συμπολίτευσης.

Διότι, όπως είπα και προεκλογικά, αν το νέο αίμα που μπήκε στον συνδυασμό του Δημάρχου είχε καθαρές βλέψεις για τον τόπο και τον ενδιέφερε το καλό του, εξ αρχής δεν θα επέλεγε αυτόν τον συνδυασμό! Και ο νοών νοείτο!

Από αυτές τις πρακτικές, της αυθαιρεσίας και της διαπλοκής με το σύστημα εξουσίας διεφθαρμένων πολιτικών, οφείλει να προστατευθεί η Μύκονος, όχι από την πλαστική σακούλα.  Τέτοιου είδους πρακτικές είναι που προκαλούν πραγματική καταστροφή στο νησί μας

Για αυτό λοιπόν, τι θα λέγατε να εφαρμοστεί ο νόμος περί δόμησης στις παραλίες?

Ή μάλλον για να το πω αλλιώς ώστε να γίνει κατανοητό μετά από από τόση επανάληψη περί κατάργησης, τι θα λέγατε να καταργηθεί η αυθαίρετη δόμηση στις παραλίες, έτσι για να ασχοληθούμε και με καμία πραγματική απειλή για τον τόπο μας!

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Επιγραφή στον ναό του Απόλλωνος


Έχουμε στην Μύκονο ιστορία, από αρχαιοτάτων χρόνων, όμως για κάποιους λόγους, αυτή παραμένει άγνωστη στην μεγάλη μάζα του κόσμου.

Τις επόμενες μέρες θα παρουισάσω ότι πληροφορίες συλλέξω από την έρευνα που θα κάνω για τον ναό του Απόλλωνα και την επιγραφή που η αλλοίωση του χρόνου δεν μας επέτρεψε να διαβάσουμε.