Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Μηχανορραφίες του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Μυκόνο

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε όσα καταγγέλει (διαβάστε το κείμενο εδώ) ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Σαλάχας για τον Πρόεδρο, Δημήτρη Σκαγιά και αφορούν την πρόφατη ψήφιση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.


Να σημειώσουμε εδώ ότι ο εκάστοτε κανονισμός οφείλει να εναρμονίζεται και να μην ακυρώνει την νομοθεσία του Κράτους, δηλαδή με άλλα λόγια σε μία σύγκρουση ανάμεσα σε νόμο του Κράτους και κανονισμό του Δήμου, υπερισχύει ο νόμος του Κράτους. Αυτή η αρχή καταλύθηκε στην ψήφιση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις μεθοδεύσεις του Προέδρου του, Δημήτρη Σκαγιά.

Το κείμενο του κ.Σαλάχα, περιγράφει και αναδεικνύει αυτήν ακριβώς την μεθόδευση. Συγκεκριμένα, η μεθόδευση αυτή εστιάζει σε δύο κρίσιμα σημεία.

Μεθόδευση 1η 

Η παράταξη του κ. Μέγα έχει εκλέξει αντιπροσώπους των Μυκονιατών οι οποίοι κατά την ανάληψη των καθηκόνων τους φέρονται να έχουν οφειλές προς τον Δήμο. Αυτό απαγορεύεται ρητά από τον νόμο 3852/2010 (Νόμος Καλλικράτη), όπου αναφέρεται ξεκάθαρα στην παράγραφο 1: ‘’ Δεν μπορούν να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων εκείνοι που είναι , από οποιαδήποτε αιτία, οφειλέτες του δήμου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου του δήμου, καθώς και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης του (ΔΕΥΑ) και των δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεών του.’’


Αντί λοιπόν η παράταξη του κ. Μέγα να φροντίσει τα εκλεγμένα μέλη της να είναι νόμιμα και να μην έχουν οφειλές προς τον Δήμο, έρχεται ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Σκαγιάς και φέρνει νέο κανονισμό προς ψήφιση, στον οποίο το άρθρο αυτό έχει διαγραφεί πλήρως. Έτσι έχουμε το εξής παράδοξο, να έχουμε παράνομη σύνθεση Δημοτικού Συμβουλίου, αφού υπάρχουν ακόμα εκλεγμένα μέλη που, όπως ακούγεται, έχουν οφειλές στον Δήμο, η οποία όμως να επιτρέπεται από τον νέο κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ. που υπερψήφισε η πλειοψηφία!

Μα καλά αυτή είναι η διαφάνεια και η τιμιότητα που ευαγγελίζεται ο συνδυασμός "Ενωμένη Μύκονος"? Αντί να κάτσουν να συμμορφώσουν όλους τους εκλεγμένους τους ώστε να είναι εντάξει με τις οφειλές τους προς τον Δήμο, ο Δήμαρχος με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. μεθοδεύουν την απαλλαγή τους, διαγράφοντας το επίμαχο άρθρο από τον νέο κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου??

Τι είδους Δήμαρχος δίνει εντολή σε κάτι τέτοιο? Ποιος Δήμαρχος θέλει τα εκλεγμένα μέλη του παράνομα και οφειλέτες του Δήμου??? Ποιος Δήμαρχος ζητά να βρεθεί τρόπος να γίνει νόμιμη η παρουσιά των οφειλετών του Δήμου που εκλέχτηκαν με τον συνδυασμό του αντί να τους επιβάλλει την αποπληρωμή των οφειλών?? Πώς ένας Δήμαρχος που διατάσσει αυτή την μεθόδευση είναι άξιος εμπιστοσύνης?? Πώς ένας Δήμαρχος που προστατεύει τους οφειλέτες του Δήμου και τους παρέχει κάλυψη, καλείται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δήμου μας??? Ακόμα κι αν, κατά τον προσφιλή του τρόπο, ο Δήμαρχος ισχυριστεί "δεν ήξερα", αυτό δεν τον απενοχοποιεί των ευθυνών του και τον καθιστά εκτός από ανίκανο και επικίνδυνο!

Σίγουρα ένας Δήμαρχος ταγμένος στην νομιμότητα δεν θα προέβαινε σε μία τέτοια ενέργεια! Εξάλλου, ένας τίμιος Δήμαρχος εξ αρχής δεν θα επέτρεπε την στελέχωση του συνδυασμού του από οφειλέτες του Δήμου.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος κ. Σκαγιάς, τι είχε στο μυαλό του?? Είναι τυχαίο που παρέβλεψε ολόκληρο άρθρο από την "συρραφή" του νέου κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου? Είναι υπεράνω του νόμου, άραγε ο κ. Σκαγιάς?? Γιατί δεν χρησιμοποιουν τον νόμο για να επιφέρουν την νομιμότητα αλλά τον χρησιμοποιούν για να νομιμοποιήσουν την παρανομία μέσα στον ίδιο τον Δήμο??

Μεθόδευση 2η

Αυτό όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στην παραποίηση ενός άλλου άρθρου του Καλλικράτη, στο οποίο πραγματικά αποκαλύπτεται όλη η προσπάθεια του κ. Μέγα, του κ. Σκαγιά και γενικά της συμπολίτευσης, ώστε να εμποδίσει την μείζονα αντιπολίτευση να κάνει το εργο της και να ασκήσει τον έλεγχο που προβλέπεται από την θεσμική της θέση και τον ρόλο που επιλέχτηκε από τους Μυκονιάτες να επιτελέσει.

Το άρθρο 69 του 3852/2010 που στην παράγραφο 3 λέει ότι: ‘’ Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να ζητά από τον Δήμαρχο, την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής πληροφορίες και συγκεκριμένα στοιχεία που είναι χρήσιμα για την άσκηση των καθηκόντων του. Ο Δήμαρχος οφείλει να παρέχει τις πληροφορίες εντός μηνός.Ο κ. Σκαγιάς λοιπόν πήρε αυτό το άρθρο και αφού δεν μπόρεσε να το διαγράψει πλήρως, το παραποίησε στον κανονισμό λειτουργίας που ψηφίσε ο συνδυασμός του (άρθρο 11 παρ9) και το ‘’εκδημοκράτισε’’ κάνοντάς το: ‘’ Οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να ζητούν δια του Προέδρου, από τον Δήμαρχο, την Οικονομική Επιτροπή και τους Αντιδημάρχους, πληροφορίες και συγκεκριμένα στοιχεία, που είναι χρήσιμα για την άσκηση των καθηκόντων τους. Οι παραπάνω οφείλουν να παρέχουν τις πληροφορίες και τα στοιχεία εντός μηνός. Επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να καταθέτουν γραπτές ερωτήσεις δια του προέδρου, προς τον Δήμαρχο και τα αρμόδια όργανα του δήμου, οι οποίες απαντώνται εγγράφως εντός μηνός.’’!

Άραγε η παραποίηση στο παραπάνω άρθρο, οφείλεται μόνο σε μία προσπάθεια να δυσχεράνουν το έργο της αντιπολίτευσης?? Με άλλα λόγια, προκειται απλά και μόνο για έναν πόλεμο νεύρων, μία απόπειρα να δείξουν ποιός είναι ο ισχυρός της υπόθεσης, ή μήπως κρύβονται κι άλλες παραποιήσεις και παρατυπίες, πιθανόν μεγαλύτερης κλίμακας πίσω από αυτόν τον νέο κανονισμό, τις οποίες θέλουν να καλύψουν?? 
 
Όπως κι αν έχει, είναι πράγματι απίστευτο το πόση πανουργία, μεθόδευση και παραποίηση υπάρχει πίσω από όλο αυτόν τον σχεδιασμό του νέου κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ.!



Κάποιος που είναι νόμιμος και τίμιος δεν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες! Κάποιος που είναι έντιμος και δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, δεν ενεργεί σαν να θέλει να κρύψει την ανεντιμότητά του, ούτε διαγράφει και παραποιεί τον νόμο κατά το δοκούν, ώστε να έρθει στα μέτρα του!

Αυτά που καταγγέλει ο κ.Σαλάχας, δεν συμβαίνουν επειδή ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι έντιμοι, σέβονται τον νόμο και είναι υπέρ της διαφάνειας. Τώρα αρχίζει και φαίνεται ξεκάθαρα, για όποιον είχε αμφιβολίες, ότι η αναφορά στην εντιμότητα και την διαφάνεια ήταν ένα παραμύθι κι ότι ούτε οι ίδιοι που τα έλεγαν δεν πιστεύουν ούτε λέξη από όσα διεκύρητταν για τους εαυτούς τους!

Αυτός που είναι έντιμος και σέβεται, είναι έντιμος πρώτα απέναντι στον εαυτό του τον οποίο σέβεται πάνω από όλα και όλους! Αλλά αφού αυτοί που τόσο καιρό διοικούν την Μύκονο, δεν σέβονται και δεν τιμούν ούτε τους ίδιους τους εαυτούς τους, πώς περιμένουμε να σέβονται και να τιμούν τους Μυκονιάτες και την Μύκονο? Πόσω δε μάλλον περιμένουμε από αυτούς τους ανθρώπους να προστατεύσουν το νησί μας και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των Μυκονιατών?

Φυσικά δεν πέφτω κι από τα σύννεφα, ούτε αποτελεί έκπληξη ότι αυτά συμβαίνουν στον Δήμο μας. Έκπληξη συνεχίζει να προκαλεί ότι εμείς οι Μυκονιάτες και η κοινωνία μας είμαστε τελικά σε τόσο προχωρημένο στάδιο σήψης, που καταφέραμε και εκλέξαμε αυτούς που εκλέξαμε.  

2 σχόλια:

  1. ποσο δικαιο εχεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδω χρωσταει ο μεγας στη δευαμ,χρονια τωρα ηταν 7000 ευρω.Οι συνολικες οφειλες απο κατοικους και επιχειρισεις προς την δευαμ ειναι 600000 ευρω και κανενας δεν κιναει να τα παρει,αυτα γιατι δεν τα λενε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή