Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Οι γλάστρες φύγανε αλλά η κατάληψη και η απαγόρευση πρόσβασης στα Τρία Πηγάδια συνεχίζονται!

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, 30 Ιουλίου 2011, για την πρόταση δημοτών περί διαχείρισης των Τριών Πηγαδιών

Τελευταίο αφήσαμε το κρίσιμο θέμα των Τριών Πηγαδιών. Η πρόταση των δημοτών ήταν ξεκάθαρη ζητώντας ελεύθερη πρόσβαση όλο το 24ωρο. Ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να ξεδιαλύνει το θέμα αλλά  απέφυγε να μας πει ευθέως την άποψή του για την ελεύθερη πρόσβαση στο μνημείο. Η μόνη θετική εξέλιξη που κρατάμε από την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ότι και από χείλη Δημάρχου επιβεβαιώνεται ότι τα Τρία Πηγάδια είναι μνημείο, κάτι που έχει αμφισβητηθεί από ανώνυμους σχολιαστές σε αυτό το blog και στο mykonosaction.blogspot.com.

Από εκεί και πέρα, στα της συζήτησης, να θυμήσουμε ότι η πρόταση των δημοτών ήταν:

1. Να καταργηθεί η συνοριακή γραμμή που χωρίζει τα Τρία Πηγάδια από την υπόλοιπη Μύκονο, με την μόνιμη αφαίρεση των ογκωδών γλαστρών με τις οποίες περιφράζουν τον χώρο των τριών πηγαδιών.
2. Να αποκατασταθεί η ελεύθερη πρόσβαση και η επικοινωνία του κοινού με τα Τρία Πηγάδια σε καθημερινή βάση και κατά την διάρκεια ολόκληρου του 24ωρου.
3. Να απαγορευθεί και να αποτραπεί οποιαδήποτε άλλη αυθαίρετη παρέμβαση στα Τρία Πηγάδια με την οποία ενδεχομένως οι καταστηματάρχες να επιδιώξουν να επαναλάβουν τα ίδια.
4. Τέλος, να μεριμνήσει και η κατάργηση της συνοριακής γραμμής και η αποκατάσταση της ελεύθερης πρόσβασης και επικοινωνίας του κοινού με τα πηγάδια και η απαγόρευση οποιασδήποτε άλλης παρέμβασης σε αυτά, να γίνουν πράξη. 

Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος κ. Κουσαθανάς-Μέγας, τόνισε όπως για το Θεατράκι της Λάκκας έτσι και για τα Τρία Πηγάδια, ότι ο Δήμος έχει σκοπό να προχωρήσει σε μελέτη για ανάπλαση του μνημείου για την καλύτερη προβολή και ανάδειξή του. Απαντώντας στην τοποθέτηση του Δημάρχου, ο Σύμβουλος της παράταξης "Μύκονος-Επόμενη Μέρα" κ. Σαλάχας, είπε ότι θα ήταν πράγματι καλό να γίνει μελέτη για ανάπλαση του μνημείου, αλλά εδώ μιλάμε για την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό. Τόνισε λοιπόν ότι θα μπορούσε να τοποθετηθεί μία αλυσίδα σχηματίζωντας ένα νοητό 'Π' γύρω από το μνημείο, ώστε να το κάνει διακριτό σε σχέση με τα γειτνιάζοντα καταστήματα, να επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση από μπροστά και να μην υπάρχει δυνάτοτητα κατάληψης του μνημείου από κανέναν.


Το θέμα για τα Τρία Πηγάδια έκλεισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Σκαγιάς, ο οποίος τόνισε χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω, ότι 2 ημέρες πριν την κατάθεση της πρότασης στην Γραμματεία του Δήμου, ο ίδιος επισκέφτηκε το χώρο μαζί με τον Σύμβουλο της πλεοψηφίας κ. Ατζαμόγλου, όπου διαπίστωσαν την αφαίρεση τμήματος των γλαστρών γύρω από τα Τρία Πηγάδια.

Σε αυτό το σημείο οφείλω να αναγνωρίσω ότι από πέρυσι που ασχολούμαι με το θέμα των Τριών Πηγαδιών έχει σημειωθεί πρόοδος. Μέσα σε έναν χρόνο αφαιρέθηκε όντως η μπροστινή σειρά γλαστρών. Την θέση τους ωστόσο έχει πάρει μία αλυσίδα κι ένας πάγκος οι οποίοι κάνουν το ίδιο που έκαναν και οι γλάστρες αλλά με άλλο τρόπο. Συνεχίζουν δηλαδή να εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση και να κατοχυρώνουν την κυριαρχία του καταστήματος πάνω στο μνημείο, ορίζοντας ποιός θα περνάει από τα Τρία Πηγάδια και ποιός όχι. Γίνεται λοιπόν να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτήν την εξέλιξη όταν δεν θέλουμε μπράβους και πορτιέρηδες να μας ορίζουν την πρόσβαση στα ίδια μας τα μνημεία? Όχι βέβαια!

Μακάρι να προχωρήσει αυτό το έργο της μελέτης και ανάπλασης στα Τρία Πηγάδια και να γίνει πραγματικότητα το συντομότερο. Όμως το θέμα που καίει τους δημότες που υπέγραψαν την πρόταση για τα Τρία Πηγάδια δεν είναι αν και πότε θα γίνει η ανάπλασή του μνημείου, αλλά η ελεύθερη πρόσβαση στο μνημείο, ανεμπόδιστα, κάθε μέρα και οποιαδήποτε ώρα. Η πρόταση μιλάει για αλλοίωση και κατάληψη του μνημείου, για δημιουργία συνοριακών γραμμών στην Μύκονο και για την αδιαφορία του Δήμου. Η ανάπλαση των Τριών Πηγαδιών για εμένα αυτή την στιγμή είναι δευτερεύουσης σημασίας. Αν μάλιστα προχωρήσει ο Δήμος στην ανάπλαση του μνημείου τώρα με το ισχύον καθεστώς, θα ήταν σαν να κάναμε οι Μυκονιάτες δωρεάν ανακαίνιση στο κατάστημα που έχει κάνει το μνημείο προέκταση του μαγαζιού του. 

Θεωρώ λοιπόν ότι πρώτα ξεκαθαρίζεις τα πράγματα, βάζεις στην θέση τους τους καταστηματάρχες, προστατεύεις το μνημείο από καταπάτηση - όπως με την τοποθέτηση μίας αλυσίδας - και μόνο τότε είναι ώριμη η ώρα να προχωρήσεις σε ανάπλαση που αν προσεχθεί μπορεί να είναι καλή για την εικόνα του νησιού. Διαφορετικά θα είναι δωρεάν έργο για το μαγαζί που έχει σφετεριστεί το μνημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου