Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ενημέρωση για την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ στην Μύκονο

Ενημέρωση για τα έργα του ΕΣΠΑ Μυκόνου πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος, Κος Τζώρτζης Μακρυωνίτης ύστερα από πρόσκληση του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Μυκόνου Βασίλη Μαργάρα στο Δήμο Μυκόνου στις 9 Ιουλίου. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μυκόνου Κος Κωστας Κουκάς καθώς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νάξου Κος Γιώργος Γκούφας.
Επιγραμματικά στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αναφέρθηκαν τα παρακάτω:
- Βασικό έργο ΕΣΠΑ αποτελεί ο ΧΥΤΑ Μυκόνου ο οποίος και χρειάζεται άμεσα μέτρα σωτηρίας μιας και κινδυνεύει με ολική καταστροφή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κος Μακρυωνίτης δήλωσε ότι είναι αναγκαία η καθημερινή επιχωμάτωση των σκουπιδιών για να λειτουργήσει σωστά το έργο. Επίσης πρέπει άμεσα να λειτουργήσει η ανακύκλωση για να μην επιβαρύνεται άσκοπα ο ΧΥΤΑ. Τέλος πρέπει να υπάρξει περιφρούρηση του χώρου για να αποτραπεί η παράνομη ρίψη απορριμμάτων.


- Επίσης αναφέρθηκε ότι για να προχωρήσει το εξασφαλισμένο έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Μυκόνου (αξίας 2,35 εκ Ευρώ) χρειάζονται άμεσα τα νέα τεύχη δημοπράτησης του έργου (κάτι που αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Μυκόνου).
- Η ρόλος της Περιφέρειας στα απορρίμματα περιορίζεται στον έλεγχο του ΧΥΤΑ και στην επιβολή προστίμων. Παρόλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνάντηση - ενημέρωση αποτελεί και την πρώτη ανοιχτή συνάντηση που έλαβε ποτέ μέρος στο Δήμο Μυκόνου για θέματα ΕΣΠΑ/ΧΥΤΑ/ΧΑΔΑ. Ο Κύριος Μακρυωνίτης χαρακτήρισε την κατάσταση του ΧΥΤΑ ως απαράδεκτη και ζήτησε άμεση ενεργοποίηση του Δήμου Μυκόνου. Ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα του ΧΥΤΑ Μυκόνου έχει ήδη φτάσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ξεπερνά τα εθνικά όρια μιας και το έργο έχει υλοποιηθεί με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
- Μια σειρά έργων τα οποία ο Δήμος Μυκόνου ήθελε να εντάξει στο ΕΣΠΑ (π.χ. οδοποιίες Βορείου/Νοτίου Μυκόνου) δεν μπόρεσαν τελικά να ενταχθούν γιατί οι μελέτες που έχει καταθέσει ο Δήμος Μυκόνου ήταν ανελλιπείς. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις δεν είχαν προχωρήσει οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις (ευθύνη του Δήμου Μυκόνου), κάτι που αποτελεί και βασική προϋπόθεση ένταξης των έργων στο ΕΣΠΑ. Δυστυχώς εξαιτίας αυτών των ελλείψεων χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες ένταξης σε ένα χρηματοδοτικό πακέτο που όμοιο του δεν θα ξαναδούμε μιας και το επόμενο ΕΣΠΑ – το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης - θα είναι πολύ διαφορετικό από το σημερινό (με λιγότερη έμφαση στις υποδομές και περισσότερη έμφαση στην έρευνα – καινοτομία).
- Επίσης έγινε αναφορά σε άλλες απλές λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των σκουπιδιών. Για παράδειγμα, ένα σχετικά ανέξοδο πρόγραμμα κομποστοποίησης θα μπορούσε να αφαιρέσει σημαντικό όγκο από τα σκουπίδια. Επίσης, ελέχθη ότι η συγκομιδή ηλεκτρικών συσκευών μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο Δήμο Μυκόνου. Τέλος υπήρξε ομοφωνία στο γεγονός ότι ο κανονισμός καθαριότητας που είχε ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου στο παρελθόν πρέπει επιτέλους να τεθεί σε λειτουργία.
Εν κατακλείδι, για τα ‘κακώς κείμενα’ πλέον δεν μπορούμε να ρίχνουμε το φταίξιμο στη ‘κακιά’ Περιφέρεια, στο ‘κακό’ Περιφερειάρχη και στη κακή μας μοίρα! Πρέπει ως Δήμος να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να ενεργοποιηθούμε περισσότερο προς την κατεύθυνση της ανακύκλωσης και της εύρυθμης λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
Ελπίζω επίσης ότι ο Δήμος Μυκόνου, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα καταφέρει να προχωρήσει στην έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικά για το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ έτσι ώστε να μην χαθεί η χρηματοδότηση των 2,35 εκατομμύριων Ευρώ. Είναι σημαντική η ανάγκη της ολικής επανεκκίνησης του μηχανισμού του Δήμου Μυκόνου έτσι ώστε να περισώσουμε ότι μπορούμε έστω και την τελευταία στιγμή.
Βασίλης Μαργάρας
Περιφερειακός Σύμβουλος Μυκόνου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου