Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Μήνυμα 3. Επί του προϋπολογισμού Δήμου Μυκόνου έτους 2011 - Ανταποδοτικά τέλη

Ανταποδοτικά Τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού. 
            Σημειώσατε: Δεν βγαίνουν τα νούμερα με τίποτα!!!!

Περίεργο και διφορούμενο το τρίτο μήνυμα του κ. Δημάρχου, που μας το στέλνει μέσω του προϋπολογισμού του Δήμου μας για το έτος 2011. Καταρχήν ας δούμε τι λέει η νομοθεσία για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού: «Σύμφωνα με το άρθρο 25, παρ.11 του ν. 1828/1989  και κατά πάγια νομολογία, τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου η νομιμότητα της επιβολής τους συναρτάται με την ύπαρξη μίας,
προσεγγιστικά  αναλογικής σχέσης μεταξύ εσόδων και απαιτούμενων, για την παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού, δαπανών.»

Δηλαδή ο νομοθέτης για να μην υποκρύπτεται φορολογία μέσα από τα τέλη επιβάλει να υπάρχει αναλογική σχέση μεταξύ των χρημάτων που θα εισπράττει από τους πολίτες και των υπηρεσιών που ταυτόχρονα θα τους προσφέρει.

Με άλλα λόγια δεν μπορεί ένας Δήμος να επιβάλει τέλη καθαριότητας και τα χρήματα που εισπράττει από αυτά να τα χτίζει σχολεία! Πρέπει να τα διαθέτει υποχρεωτικά για την ίδια παροχή υπηρεσίας που τα εισέπραξε. Δηλαδή να τα διαθέτει στην υπηρεσία καθαριότητας.

Αντίστοιχα αν ένας Δήμος θέλει να αυξήσει τον στόλο των απορριμματοφόρων του ή να προσλάβει περισσότερους οδοκαθαριστές τότε για να καλύψει το παραπάνω έξοδο πρέπει να αυξήσει και τα δημοτικά του τέλη.



Ας δούμε όμως τι συνέβη στον Δήμο μας κατά την πρόσφατη ψήφιση του προϋπολογισμού, σύμφωνα πάντα με το συνημμένο απόσπασμα του.

Σύμφωνα με τα έσοδα προβλέπεται από το τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού
να εισρεύσουν στο ταμείο του Δήμου 2.500.000 ευρώ.

Σύμφωνα όμως με τα έξοδα προβλέπεται να δαπανηθούν για τις υπηρεσίες
καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 4.127.714,12 ευρώ!!!!

Δηλαδή υπάρχει μια διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων, όπου τα έξοδα ‘‘νικούν’’ πανηγυρικά τα έσοδα, κατά 1.627.714,12 ευρώ!!!!

Τι σημαίνει αυτό; Μα φυσικά ότι κάποιοι κάτι κρύβουν! Και μπορεί να είναι δύο τα ενδεχόμενα που μας κρύβουν.

Ή ότι δαπάνες μεγέθους 1.600.000 ευρώ δεν θα γίνουν ποτέ,

Ή ότι για να καλυφθούν οι δαπάνες ο κ. Δήμαρχος θα προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών!

Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε ότι και φέτος η κατάσταση στην καθαριότητα θα είναι μία από τα ίδια και κανένα από τα έργα που έχει εξαγγείλει ο κ. Δήμαρχος, για την  βελτίωση της υπηρεσίας καθαριότητας δεν θα υλοποιηθεί!

Στην δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε μια αύξηση των δημοτικών τελών της τάξεως του 64%!!! ώστε τα 2.500.000 να γίνουν 4.100.000.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος θα δείξει τι από τα δύο μας ετοιμάζει η Νέα Δημοτική Αρχή του τόπου μας….

Νικόλας Σαλάχας


1 σχόλιο:

  1. o salaxas kai h parataji toy girisan thn plath sthn synedriash sxetika me ton proypologismo kai efygan grafontas sta palia toys ta papoutsia toys chfoforoys toys poy toys exoyn empisteyuei kai tvra dhmosieyei oti den bgainoyn ta noymera sxetika me ta antapodotika telh kai anaferei gia to ycos tvn ayjhsevn se ayta.E den einai parajeno o megas na to prajei ayto , afoy htan pagia taktikh toy bervnh kaue xrono na bazei ayjhseis panv sta telh se oloys gia na ejyphretei mia mikrh merida atomvn!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή