Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΝΩ-ΜΕΡΑΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

«…….Στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών των Εικαστικών του ελληνικού Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (2003) ο γενικός σκοπός του μαθήματος της Εικαστικής Αγωγής στο δημοτικό ερμηνεύεται ως η γνώση των εικαστικών τεχνών, η εμβάθυνση σε αυτές και η  απόλαυσή τους « μέσα από ισόρροπες δραστηριότητες έρευνας και δημιουργίας έργων, αλλά και μέσα από τη γνώση και κατανόηση του φαινομένου της τέχνης, ώστε να καλλιεργηθεί ο μαθητής ως δημιουργός και φιλότεχνος θεατής» (ΑΠΣ Εικαστικών, σελ. 97).




Παίρνοντας μέρος στα Εικαστικά καλλιεργείται η δημιουργικότητα και η συμμετοχή του μαθητή, η γνωριμία και η χρήση των υλικών, εργαλείων και μέσων, η κριτική ικανότητα, η δυνατότητα ανάλυσης έργων τέχνης, η αντίληψη της πολιτιστικής διάστασης και η συμβολή των τεχνών στον πολιτισμό, διαχρονικό και συγχρονικό.


Η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα είναι τα ακλόνητα θεμέλια της αυριανής κοινωνίας που θέλει να προοδεύσει. Ο ωχαδελφισμός, ο ατομισμός, ο εγωισμός είναι ανασταλτικοί παράγοντες, τα αποτελέσματα των οποίων τα βλέπουμε μπροστά μας.


Ενστερνιζόμενοι οι μαθητές του σχολείου μας τα προαναφερόμενα πλεονεκτήματα συνοδευόμενοι στις ιδέες αυτές από νέες και προοδευτικές εκπαιδευτικούς την κ. Μαριάνα Κουσαθανά, την κ. Μαρία Μαλλιάκου και την κ. Μαρίτα Αναγνωστοπούλου αποτύπωσαν το αποστάλαγμα της όμορφης εικόνας για τη ζωή δουλεύοντας ομαδικά σε έναν πίνακα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας- στον οποίο φαίνεται η αυθεντική μυκονιάτικη εικόνα πάνω στην οποία βασίστηκε η πρόοδος και η ευημερία της Μυκόνου. 


Η ομαδική εργασία των μαθητών της ΣΤ΄τάξης έγινε με την τεχνική του κολλάζ πάνω σε φελιζόλ. Χρησιμοποιήθηκαν βαμβακερά υφάσματα και κόλλα. 



Τα παιδιά έκοψαν τα υφάσματα σε μικρά ακανόνιστα σχήματα και τα κόλλησαν έτσι ώστε να εμφυσήσουν ψυχή στο σκηνικό τους αποκτώντας  μοναδικές εμπειρίες.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΒΛΟΥΤΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ



Αυτό που έχω να πω είναι ένα μεγάλο μπράβο στον Διευθυντή του Σχολείου κ. Βλουτή, στην εμπνεύστρια και καθοδηγήτρια της εικαστικής αυτής δραστηριότητας, κ. Μαριάννα Κουσαθανά, τις Δασκάλες και όλους τους μαθητές που συμμετείχαν!

Ένα πραγματικό έργο τέχνης, μια εξαιρετική δημιουργία! Μπράβο σας κα. Κουσαθανά και με το καλό να επαναλάβετε κι άλλες τέτοιες πρωτοποριακές και δημιουργικές πρωτοβουλίες που προσφέρουν χαρά στα παιδιά και τα φέρνουν πιο κοντά στον τόπο τους, την Μύκονο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου