Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Η συμβολική έννοια της παρέλασης στις εθνικές επετείους

Κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου εορτάζουμε την επέτειο του βροντερού "Όχι" στους Ιταλούς το 1940. Κύρια έκφραση αυτής της επετείου είναι η παρέλαση. Τι είναι όμως η παρέλαση? Τι συμβολίζει και γιατί την κάνουμε?

Η παρέλαση δεν είναι απλά μία τυπική και βαρετή πορεία μερικών δεκάδων μέτρων που οι δάσκαλοι μας πίεζαν να εκτελούμε με πλήρη ομοιομορφία και πειθαρχία. Αντίθετα είναι κάτι πολύ ανώτερο και συναισθηματικό. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής της νέας γενιάς προς τους προγόνους που πολέμησαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Είναι ο τρόπος μας να πούμε ευχαριστώ σε όλους όσους πολέμησαν, αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν υπέρ πατρίδος. Την ώρα της παρέλασης, μιμούμαστε το βάδισμα του στρατού και μπαίνουμε για λίγο στην θέση των ελλήνων στρατιωτών που επέλασαν μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα για να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον εχθρό. Για λίγα μέτρα, ακολουθούμε συμβολικά την πορεία τους προς τον αγώνα για την ελευθερία και βαδίζουμε δίπλα-δίπλα (αυτό σημαίνει άλλωστε 'παρέλαση' και παρελαύνω') με τους στρατιώτες που πολέμησαν και θυσιαστηκαν για εμάς. Αυτή η συμβολική αναπαράσταση, γίνεται προς τιμήν και ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος και αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής και το ευχαριστώ μας σε όλους όσους αγωνίστηκαν και δεν βρίσκονται εδώ μαζί μας για να τους εκφράσουμε την συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη μας για τις θυσίες τους.

Με την παρέλαση λοιπόν δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να τιμούμε τους προγόνους μας που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε την ελευθερία μας. Προς τιμήν και ανάμηνην του ιστορικού "Όχι" και του αγώνα για την ελευθερία βαδίζουμε κι εμείς πλάι τους, μαζί με τους νεκρούς μας ήρωες, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τον αγώνα και την θυσία τους.

Για αυτό κάνουμε παρέλαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου