Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Μήνυμα 1. επί του προϋπολογισμού του Δήμου Μυκόνου έτους 2011

Ξεκάθαρο και άκρως δυσάρεστο το πρώτο μήνυμα που στέλνει ο κ. Δήμαρχος και η δημοτική αρχή, μέσω του προϋπολογισμού για το έτος 2011.
Μήνυμα με αποδέκτες τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού μας.
Οι επιχειρηματίες που, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός της χώρας μας, αγωνιούν για την πορεία της οικονομίας και της ανάπτυξης, γνωρίζουν εκ’ των προτέρων ότι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις που τους περιμένουν.
Όμως τουλάχιστον εφέτος τα βλέμματα θα πρέπει να τα έχουν στραμμένα κυρίως στην πόρτα και το ταμείο της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου και όχι τόσο σε όλα τα υπόλοιπα.
Γιατί, όπως φαίνεται και στο παρακάτω παράρτημα του προϋπολογισμού, ο κ. Μέγας αντί να κινηθεί προς την κατεύθυνση νοικοκυρέματος, στηρίζει την εξεύρεση πόρων στις τσέπες των επιτηδευματιών.
Έτσι πολύ απλά θα ζητήσει και θα διεκδικήσει, βεβαιώνοντας στην εφορία, περισσότερα από εφτά εκατομμύρια ευρώ, από τους επιχειρηματίες της Μυκόνου, πέρα από αυτά που εκείνοι κάθε χρόνο πληρώνουν στον Δήμο!


Με την πρόβλεψη αυτή, που κανείς δεν γνωρίζει αν είναι ρεαλιστική, αφού τα ποσά αυτά είναι  υποθετικά, ο κ. Δήμαρχος δημιούργησε έναν προϋπολογισμό που το ένα τρίτο περίπου των εσόδων του αποτελεί όνειρο. Επιπροσθέτως δημιουργεί πλαστή εικόνα για την πορεία των οικονομικών της τρέχουσας χρονιάς αφού αυτά τα εφτά εκατομμύρια, χάρις των οποίων καταφέρνει και ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό, αποτελούν έσοδα που ακόμη και αν εισρεύσουν στο ταμείο του δήμου αφορούν οφειλές παρελθόντων ετών. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν θα έπρεπε τα χρήματα αυτά  να αποτελούν την σανίδα σωτηρίας του δήμου και της επιβίωσής του.
Δηλαδή το ερώτημα είναι απλό. Αυτά τα χρήματα δεν υπήρχαν τις προηγούμενες χρονιές και ούτε θα υπάρξουν ξανά στο μέλλον. Επίσης αν τα εισπράξει θα καλύψει με χρήματα των προηγούμενων ετών τις υποχρεώσεις της φετινής.  Άρα του χρόνου τι θα κάνει για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό; Θα πάρει δάνειο;

Νικόλας Σαλάχας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου