Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Η Κ.Ε.Πο.Μ. για τον προϋπολογισμό του Δήμου Μυκόνου για το 2011




ΠΑΡΑΤΥΠΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.
Στις 31/3/2011 συγκλήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο κληθήκαμε να γνωμοδοτήσουμε και να εγκρίνουμε ή όχι τον προϋπολογισμό του 2011.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά βρεθήκαμε μπροστά σε πολιτικές καταστάσεις, αδιανόητες για έναν καλλικρατικό Δήμο. Πριν καλά –καλά αρχίσει το Συμβούλιο, έγινε αντιληπτό ότι δεν υπήρχε ούτε επεξηγηματική έκθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού, ούτε κάποιο υπεύθυνο θεσμικά πρόσωπο από την αρμόδια υπηρεσία να απαντήσει σε απορίες και ερωτήσεις σχετικά με το θέμα συζήτησης. Αντιθέτως περίσσεψαν οι ύβρεις και τα ειρωνικά σχόλια που ήταν άκρως απαξιωτικά για τα περισσότερα μέλη της αντιπολίτευσης.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Η κατάσταση που δημιουργήθηκε ήταν εκτός κάθε πολιτικής λογικής και διαδικασίας. Όταν επισήμως άρχισε η συνεδρίαση, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης από τις παρατάξεις «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου» και «Επόμενη Μέρα» αποχωρήσαμε μη θέλοντας να νομιμοποιήσουμε τις παρατυπίες και την απαξιωτική αντιμετώπιση προς την αντιπολίτευση, που ακυρώνουν ουσιαστικά τον δημοκρατικό θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΕΠΟΜ
Ο προϋπολογισμός που μας προτάθηκε για έγκριση έχει πολλά προβλήματα που εμείς θεωρούμε ότι σχετίζονται τόσο με το ότι υπάρχουν σοβαρές παρατυπίες στον τρόπο που μας παρουσιάστηκε, όσο και στην συνολική λογική που τον διατρέχει.
Τον καταψηφίζουμε κυρίως για τους παρακάτω λόγους:
1) Ο προϋπολογισμός δεν έχει το όραμα, ούτε χαρακτηρίζεται από την αντίληψη που έχουμε ως ΚΕΠΟΜ για το πως πρέπει να διοικείται η Μύκονος.
Είναι απλώς διεκπεραιωτικός, με τις περισσότερες δαπάνες να αφορούν αδιακρίτως στα τεχνικά έργα, λες και η άσκηση της διοίκησης αφορά μόνο στη δημιουργία οικοδομημάτων και τσιμεντώματος του νησιού. Δεν μπορούμε να δίνουμε τόση μεγάλη έμφαση στα τεχνικά έργα και να λείπει η πραγματική φροντίδα για τις ποιοτικές υπηρεσίες της παιδείας και για παροχές υψηλής ποιότητας πολιτισμού. Μόνο με τεχνικά έργα δεν αναβαθμίζεται η ζωή των κατοίκων. Η εμπειρία στο παρελθόν έχει δείξει ότι αναβαθμίζεται μονόπλευρα και ανισόρροπα. Χρειάζεται να δαπανηθούν χρήματα για να λειτουργήσουν σωστά, οι παιδικοί σταθμοί, να κινηθούν με άνεση οι σχολικές επιτροπές και να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες των σχολείων που λόγω των περικοπών θα δεινοπαθήσουν.
Στον προϋπολογισμό έχουν μειωθεί πολύ οι δαπάνες για τον 1ο Παιδικό Σταθμό, για Σχολικές Επιτροπές, για την Μουσική Σχολή Γεώργιος Αξιώτης.

Θεωρούμε ότι οι κοινωνικές παροχές στον τόπο υποβαθμίζονται, υπακούουν στη λογική του μνημονίου και της μονόπλευρης λιτότητας. Είναι σαν η παράταξη που ασκεί τη διοίκηση να έχει δεχτεί αδιαμαρτύρητα την αδύναμη θέση της, χωρίς καμιά διάθεση δυναμικής αντιπαράθεσης και αγωνιστικής διεκδίκησης σε όσα της επιβάλλει η κεντρική διοίκηση.
Ο προϋπολογισμός αυτός δεν διαφέρει από άλλους προηγούμενων ετών, είναι απίστευτα τεχνοκρατικός αφού δίνει προτεραιότητα μόνο σε οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα και κατά δεύτερο λόγο στους ανθρώπους και στις πραγματικές τους ανάγκες τους. Την παράταξη της πλειοψηφίας δεν προτίθεται να την απασχολήσει σοβαρά ένα συνολικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης και ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής στον τουρισμό. Δεν είδαμε πουθενά προτάσεις για μελέτη ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για τα χρόνια που θα διοικεί, ενώ αντιθέτως θα έπρεπε να πορευόμαστε μόνο με βάση τέτοιες μελέτες. Βάσει του προϋπολογισμού θα σκορπίσουμε χρήματα σε μικρά και μεγάλα έργα χωρίς να έχουμε έναν οδηγό. Ακόμη και τα χρήματα για τους ΧΥΤΑ χωρίς άλλα έργα (π.χ. κομποστοποίηση) δεν εντάσσονται σε καμιά λογική αειφόρου ανάπτυξης του νησιού.

Δεν υποστηρίζεται καμιά λογική αειφορίας πουθενά μέσα στον προϋπολογισμό. Λείπουν οι δαπάνες για τον αγροτικό τομέα, για χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας (π.χ. Δημ. Αιολικό Πάρκο), δεν υπάρχουν μελέτες βιοκλιματικής κτιρίων και εγκαταστάσεων ακόμη και στα έργα που προτείνονται. Είμαστε πάλι δηλαδή μπροστά σε έναν προϋπολογισμό που θα στηρίξει μια εντελώς ανισόρροπη ανάπτυξη εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας.

2) Ο προϋπολογισμός αυτός πρέπει να υλοποιηθεί από αιρετούς που ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί από τη δικαιοσύνη ο βαθμός εμπλοκής τους και ο ρόλος τους στο οικονομικό σκάνδαλο. Καλείται δηλαδή μια στιγματισμένη πολιτικά δημοτική αρχή να κάνει τί; Να εισπράξει έσοδα και να δαπανήσει χρήματα με διαφάνεια, με ισονομία και σφικτούς ελέγχους. Καλείται να συμμορφωθεί σε νόμους και κανόνες που δεν έχει ενστερνιστεί ποτέ. Εμείς δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη ότι μπορεί να τα καταφέρει γιατί οι πρακτικές που ακολούθησε στο παρελθόν, αυτά που αντιλαμβανόμαστε ότι συμβαίνουν στο πρώτο τρίμηνο του 2011 και η υποτιμητική συμπεριφορά της απέναντι στην αντιπολίτευση, δείχνουν όχι μόνο φόβο απέναντι στους θεσμούς αλλά και μια διοίκηση περιορισμένων δυνατοτήτων και δομικά αναποτελεσματική.
Η Κ.Ε.Πο.Μ. είναι αποφασισμένη να επιμείνει σε μια προοπτική καλής λειτουργίας των θεσμών. Θέλει και μπορεί να βοηθήσει. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί όταν συνεχίζονται πρακτικές, που βύθισαν τον τόπο μας, εμπλέκοντάς τον σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαπλοκής και υπεξαίρεσης εκατομμυρίων. Φοβόμαστε ότι όλη αυτή η επιθετικότητα, το one man show του προεδρείου και η ως τώρα πρακτική, δείχνουν μια κεκαλυμμένη ανικανότητα σε επίπεδο κορυφής. Πολύ δε περισσότερο όταν ακόμα σήμερα κι ενώ τρέχει ο τέταρτος μήνας της νέας καλλικρατικής δημαρχίας στη Μύκονο, εννιά(!) τουλάχιστον μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου από την παράταξη που μας διοικεί, δεν έχουν ανοίξει το στόμα τους! Αλλά πώς να το κάνουν όταν και οι ίδιοι άλλοτε καταγγέλλουν κι άλλοτε ψιθυρίζουν ότι δεν είναι ενήμεροι για ό,τι συμβαίνει.
Η διαφάνεια είναι σαν την ελευθερία, θέλει αρετή και τόλμη. Αλλά για το νησί μας φαίνεται παραμένει γράμμα κενό και στόχος προς διεκδίκηση.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΑΖΟΥ, δημοτική σύμβουλος

Πηγή: http://zoomyk.blogspot.com/2011/04/2011_09.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου