Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΜΥΚΟΝΟΣ: Ταφόπλακα με Προεδρικό Διάταγμα στις επιχειρήσεις και στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Το παρακάτω ενημερωτικό δελτίο μας εστάλη από την παράταξη Μύκονος Επόμενη Μέρα κι αφορά το Προδερικό Διάταγμα που προωθεί η κυβέρνηση με το οποίο κινδυνεύουν με κλείσιμο τα μπαράκια εντός πόλεως, ενώ ταυτόχρονα απαξιώνει την ακίνητη περιουσία απαγορεύοντας την ανέγερση κατοικίας στις εκτός σχεδίου περιοχές.



αίριο πλήγμα σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων επιχειρείται με το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΚΑ.
 
Οι χρήσεις γης είναι το εργαλείο που βάζει κανόνες και περιορισμούς με στόχο την αειφορία. Η σωστά προγραμματισμένη Εκτός Σχεδίου Δόμηση είναι ένα χρήσιμο κλειδί στην βελτίωση τού περιβάλλοντος και στην μείωση τής διαφθοράς. Αδιαμφισβήτητα το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δόμησης του διατάγματος 166/87 χρήζει εκσυχγρονισμού, καθώς τόσο η παλαιότητά του όσο και η μη εναρμόνησή του με τον Υγειονομικό Κανονισμό δημιουργεί πλήθος προβλημάτων και δυσλειτουργιών.Στην θετική αυτή κατεύθυνση έπρεπε να βρίσκεται το σχέδιο Π.Δ. που υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Ν. Σηφουνάκης και εχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση. 


 
Ζήτημα βιωσιμότητας όμως προκύπτει για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος-διασκέδασης-bαr από το Σχέδιο του Προεδρικού Διάταγματος λόγω των επεξηγήσεων και κατηγοριοποιήσεων που επιχειρούνται, οι οποίες δεν εναρμονίζονται με τον Υγειονομικό Κανονισμό. Αυτό θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα βρεθούν σε αντίθεση με τον υγειονομικό Κανονισμό και με τα ισχύοντα ως προς τις χρήσεις.Ετσι, ενώ σύμφωνα με τον υγειονομικο κανονισμό τα μπαρ εξακολουθούν να βρίσκονται στα καταστήματα του άρθρου 37 ( μαζί με τα καφενεία καφετέριες αναψυκτήρια κλπ ) σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης συμπεριλαμβάνονται στα Κέντρα Διασκέδασης. Το ζήτημα εγείρεται από το γεγονός ότι στους οικισμούς και τις πόλεις όπου υπάρχουν χρήσεις γενικής κατοικίας , απαγορεύονται τα Κέντρα Διασκέδασης. ! Επομένως η μουσική θα απαγορεύεται παντελώς , ενώ τα μπαράκια θα αναγκαστούν να κλείσουν αφού δεν μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα διασκέδασης.


Σε δραστική απομείωση οδηγείται η αξία των οικοπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές αφού η δυνατότητα δόμησης της εκτός σχεδίου γης είναι καθοριστικός παράγων στη διαμόρφωση της αξίας της.. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του προωθούμενου Π.Δ. με τίτλο «Περιοχές ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης και Χρήσεων» ουσιαστικά απαγορεύεται η ανέγερση κατοικίας στις εκτός σχεδίου περιοχές απαξιώνοντας έτσι την ακίνητη περιουσία . Αυτό θα αποτελέσει το τελειωτικό απαξιωτικό χαστούκι στον θεσμο της ιδιοκτησίας και της περιουσίας των πολιτών σε μια περίοδο που βάλεται πανταχόθεν . Η ολοσχερής κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης για την κατοικία θα δώσει τη χαριστική βολή στην ήδη προ πολλού τεθνημένη οικονομία.Η έλλειψη πρόβλεψης μεταβατικής διάταξης (περίοδος με παράλληλη ισχύ της ισχύουσας νομοθεσίας), ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να αποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν την περιουσία τους, η χρονική στιγμή και κυρίως η σπουδή και η βιασύνη που επιλέχτηκε για να περάσει το Π.Δ., αφήνει σκιές και εγείρει ερωτηματικά και υποψίες. Πρέπει να προστατεύσουμε, το πράγματι πληγωμένο ελληνικό τοπίο στα πλαίσια των αρχών του Δικαίου του περιβάλλοντος με οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο και όχι με αποσπασματικά μέτρα. Τώρα οι νομοθετούντες θα πρέπει να θυμηθούν το mea culpa και να υποχωρήσουν τροποποιώντας τα επίμαχα άρθρα και εισάγοντας διατάξεις που θα συντελέσουν δίκαια στην αναπτυξη και στην οικονομία.
 
Για την παράταξη 
Μύκονος Επόμενη Μέρα,
Ανδρές Φιορεντίνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου