Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Το πρόγραμμα για τις Αποσπερίδες Πολιτισμού του Π. Κουσαθανά

Ε΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΠΕΡΙΔΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2011-2012
Η Βιβλιοθήκη Παναγιώτη Κουσαθανά συνεχίζει για πέμπτο χειμώνα τις αποσπερίδες πολιτισμού με αναγνώσεις, αφιερώματα σε συγγραφείς, μουσικούς και καλλιτέχνες, προβολές έργων-σταθμών του παγκόσμιου κινηματογράφου, κείμενα και δυσεύρετα ντοκουμέντα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου κι άλλες ενδιαφέρουσες εκπλήξεις με αριστουργήματα της Τέχνης, κυρίως της Μουσικής, για τους φίλους και τους ενδιαφερόμενους για πνευματική τροφή μέσα στην ηρεμία του νησιώτικου χειμώνα. Με ικανοποίηση σας πληροφορούμε ότι ήδη καταμετρούμε σαράντα τέσσερα ολόκληρα τέτοια πνευματικά δείπνα! Και συνεχίζομε…
44. & 45. Κυριακή, 19 & 26 Φεβρουαρίου 2012, 7 μ.μ. ακριβώς
Το τρίτο μέρος του διπλού αυτή τη φορά αφιερώματός μας (δυο συνεχόμενες Κυριακές) στον Andrej Tarkovsky: Andrej Rublev. Η μεσαιωνική μορφή του σπουδαίου Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ (περ. 1360-1430). Ο Άνθρωπος-Καλλιτέχνης, διαπορών και ανυπεράσπιστος, μέσα στη δίνη των ανθρωπίνων παθών και τη βαρβαρότητα των πολέμων της εποχής του δυσπιστεί για τη χρησιμότητα της ίδιας της Τέχνης-Ζωής του και προσπαθεί να συγχωρεθεί και να δικαιωθεί με την προσευχή, τη νηστεία και το βαρύ τάμα της σϊωπής, της αλαλίας. Ώσπου, απροσδόκητα, ένα παιδαρέλι, φλεγόμενο για ζωή και δημιουργία, δείχνει και πάλι τον χαμένο δρόμο. Η Τέχνη μπορεί να ξαναδώσει νόημα στη ζωή, να παρηγορήσει, να δείξει τον δρόμο αν της αποδοθεί αυτό που δικαιωματικά και υποχρεωτικά πρέπει να της ανήκει: η δυνατότητα να διαπαιδαγωγεί “ηθικά” τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης…

45. Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012, 7 μ.μ. ακριβώς
Αφιέρωμα στον κύκλο των Μυκονιατών συγγραφέων των βραχύβιων, αλλά σημαδιακών Μυκονιάτικων Χρονικών (1933-1935) του Γιαννούλη Μπόνη (1878-1960): Μέλπω Αξιώτη, Πανάγος Αξιώτης, Μαριέττα, Βατιμπέλλα, Ιωάννης Κονσολόπουλος, Κατίνα Μαλανδράκη, Γεώργιος Μορφινός… Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 μια φούχτα χαριτωμένοι και χαρισματικοί άνθρωποι βάζουν τα θεμέλια της νεότερης μυκονιάτικης συγγραφικής παράδοσης εμπνεόμενοι από και για τον αγαπημένο τόπο και φέρνοντας τ’ απάνω κάτω στον λεγόμενο «επαρχιακό» τύπο με τη μοναδική εφημερίδα-περιοδικό τους να ανοίγει για πρώτη φορά τον δρόμο, που είχαν πρωτοξεκινήσει προ αμνημονεύτων χρόνων ο ανώνυμος ποιητάρης λαός του νησιού της Μύκονος, ο επίσης Ανώνυμος “έντεχνος” ποιητής του 1810, που αναφέρει ο Σκωτσέζος John Galt στις μοναδικές ταξιδιωτικές εντυπώσεις του, ο Θεόδωρος Ι. Γρυπάρης με τη Βοσκοπούλα του Αιγαίου Πελάγους (1838), ο Νικηφόρος Καλογεράς, ο Δημήτριος Κουνενής και ο Σπυρίδων Παγανέλης. Προλόγισμα και ανάγνωση-σχολιασμός-ανάλυση τριών εξαιρετικών διηγημάτων του Γεωργίου Μορφινού, του Πανάγου και της Μέλπως Αξιώτη.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τέλος, παραλλήλως λειτουργεί, όπως και πέρυσι, Λέσχη ανάγνωσης για όσους αγαπούν το βιβλίο. Περισσότερες επ’ αυτού λεπτομέρειες στη Γραμματεία της Στέγης κατά τις ώρες λειτουργίας της (τηλέφ. 22890-29798).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου