Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Τα Τρία Πηγάδια είναι μνημείο...και με την βούλα!

Τι είναι μνημείο? 

Σύμφωνα με τον Νόμο 3028/2002 Περί Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ως μνημεία, νοούνται τα πολιτιστικά αγαθά που αποτελούν υλικές μαρτυρίες της ύπαρξης και της δραστηριότητας του ανθρώπου (Ν. 3028/2002 Άρθρο 2 παρ. β.). Υπό αυτή την έννοια τα Τρία Πηγάδια όπως και κάθε παλιό πηγάδι, η Παραπορτιανή, τα ξωκλήσια μας, οι Μυκονιάτικες σκάλες κτλ., είναι όλα τους μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς των Μυκονιατών. Μαρτυρούν ότι εδώ έζησαν και έδρασαν Μκυονιάτες που ανέπτυξαν συγκεκριμένες τεχνοτροπίες και δραστηριότητες..τις δικές μας Μυκονιάτικες τεχνοτροπίες και δραστηριότητες.

Για να το πούμε απλά, μνημείο είναι κάθε κατασκευή σε έναν χώρο που λέει κάτι για το πώς ζούσαν οι άνθρωποι ή κάτι για τις δραστηριότητες που ανέπτυσσαν στον τόπο όπου κατοικούσαν. Τα Τρία Πηγάδια λοιπόν, μας λένε πώς και με ποιό τρόπο έπαιρναν νερό τα νοικοκυριά στην Χώρα, μέχρι μισό αιώνα πριν περίπου. Αν λοιπόν τα Τρία Πηγάδια δεν αποτελούν μνημείο, τότε τι αποτελεί??  

Πάρτε τηλέφωνο στο Αρχαιολογικό μουσείο και ρωτήστε τον αρχαιολόγο Παναγιώτη Χατζηδάκη, να σας πει αν είναι ή όχι μνημείο τα Τρία Πηγάδια.

Αλλά και νόμος να μην υπήρχε και η αρχαιλογική υπηρεσία να μην το θεωρούσε μνημείο, έχουμε την υποχρέωση να το αντιμετωπίσουμε ως τέτοιο, αφού τα πηγάδια στέκουν εκεί ως μάρτυρες μίας ζωτικής σημασίας δραστηριότητα που συνέβαινε εκεί μέχρι μερικές δεκαετίες πριν. Τέτοιες δραστηριότητες είναι που αποδεικνύουν ότι εδώ έζησαν και έδρασαν Μυκονιάτες και τέτοια μνημεία όπως τα Τρία Πηγάδια κληρονομήσαμε από τους παλιούς Μυκονιάτες.

Τα κληρονομήσαμε και ζούμε από αυτά. Αυτά έρχονται να δουν ακόμα οι τουρίστες. Ακόμα κι εκείνος που καταπατάει τα Τρία Πηγάδια το αληθινό του συμφέρον είναι να αναδεικνύονται και να προστατεύονται τα Τρία Πηγάδια, διότι μνημεία όπως κι αυτό τράβηξαν το ενδιαφέρον του παγκόσμιου τουριστικού κοινού προς την Μύκονο. 

Το τέλος των μνημείων μας θα είναι και το τέλος του τόπου μας ως σημείο αναφοράς στην τουριστική αγορά!  


Δείτε εδώ στο ν. 24 πως κατηγοριοποιεί ο Δήμος τα Τρία Πηγάδια, στον Απολογισμό του Δημάρχου για το έτος 2009 όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του Δήμου, το περασμένο καλοκαίρι (φύλλο Ιουλίου ή Αυγούστου 2010).


 Και σε μεγέθυνση..


1 σχόλιο:

  1. Yπάρχουν μνημεία και μνημεία. Η μετατροπή της Πόλης σε μουσείο δεν είναι ένδειξη πολιτισμού... http://daphnechronopoulou.blogspot.com/2010/09/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή