Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Πάταξη της διαφθοράς στην Μύκονο - Η αλλαγή Δημοτικής Αρχής να συνοδευτεί από θεσμικές εφαρμογές που ενισχύουν την καθαρότητα και την διαφάνεια

Στον απόηχο του δημοσιεύματος στο "Πρώτο Θέμα" ορισμένα βασικά ερωτήματα για το αύριο του νησιού αναζητούν απαντήσεις!

Σύμφωνοι, είναι γνωστό πώς πλούτισαν οι δύο αστυνόμοι, είναι γνωστά τα ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του Διευθυντή και Υποδιευθυντή της Πολεοδομίας Σύρου και τελος είναι γνωστό πώς προσεγγίζει το αξίωμά του το Αντιδήμαρχος και πως το αξιοποιεί.


Σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι σήμερα δει το φως της δημοσιότητας, η Αστυνομία, η Πολεοδομία και ο Αντιδήμαρχος Μυκόνου φαίνεται ότι αποτελούσαν έναν διαπλεκόμενο μηχανισμό που εκβίαζε όποιον έχτιζε στο νησί προκειμένου να του αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η ανώνυμη καταγγελία που δημοσιεύτηκε εξηγεί ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα ήλεγχε όλες τις οικοδομές στο νησί, κατέγραφε τις παραβάσεις για τις οποίες επιβαλλόταν το απαιτούμενο πρόστιμο, το οποίο όμως ο εκάστοτε παραβάτης δεν πλήρωνε αν τους κατέβαλλε ένα ποσό από 15.000-20.000 ευρώ.

Αναφέρεται επίση ότι σχεδόν όλες οι οικοδομές από το 2000 και μετά έχουν χτιστεί στην Μύκονο μέσω αυτής της μεθόδου εκβιασμού και χρηματισμού των ανδρών που αποτελούσαν ο κύκλωμα. 



Σήμερα τα διεφθαρμένα στελέχη της Πολεοδομίας Σύρου έχουν καθαιρεθεί από τις θέσεις του Διευθυντή και του Υποδιευθυντή, ενώ και οι αστυνομικοί Σχισμένος και Ανθούλης αποτελούν παρελθόν από το νησί και ενδεχομένως να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν κι από το Αστυνομικό Σώμα.

Είναι φανερό ότι η κάθαρση του νησιού από την διαφθορά και την διαπλοκή βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο με την αποκάλυψη αυτού του κυκλώματος με την συμμετοχή Αστυνόμων-Πολεοδόμων-Αντιδημάρχου Μυκόνου. Μέχρι στιγμής μόνο οι Αστυνόμοι και οι Πολεοδόμοι του κυκλώματος έχουν καθαιρεθεί από τις θέσεις τους κι αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία κάθαρσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα στο νησί.

Οι Μυκονιάτες κρατούν τις τύχες τους στα χέρια τους και πολύ σύντομα θα κληθούν να διαλέξουν τι θέλουν για τον τόπο τους. Παρόλα αυτά θέλω να τονίσω ότι η αλλαγή Δημοτικής Αρχής δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για να εξασφαλίσει την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής στο νησί μας, όπως και το ενδεχόμενο της συμμετοχής νέων ανθρώπων στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν εξασφαλίζει ότι τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο.

Τι χρειάζεται λοιπόν? Το πρώτο είναι η αλλαγή Δημοτικής Αρχής ώστε εκείνοι που έχουν διαφθαρεί να αποκλειστούν από την διοίκηση του τοπου μας και την διαχείριση των υποθέσεων μας. Το δεύτερο είναι η παλιά Δημοτική Αρχή να αντικατασταθεί από μια Αρχή που θα αποτελείται από ανθρώπους που βάζουν το συμφέρον της Μυκόνου πάνω από όλα. Το τρίτο είναι αυτοί οι άνθρωποι να μην διαφθαρούν και να παραμείνουν καθαροί προασπίζοντας το κοινό συμφέρον καθόλη την διάρκεια της θητείας τους.

Η προσοχή μας ως κοινωνία, ως Μυκονιάτες που θέλουμε να καθαρίσει ο τόπος μας και να μην πάθουμε τα ίδια από τους επόμενους, πρέπει να εστιαστεί στο φαινόμενο κι όχι στα πρόσωπα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο άλφα ή ο βήτα, αλλά η διαφθορά και η διαπλοκή.

Πώς είναι δυνατόν να ενισχύσουμε την καθαρότητα των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας και να αποτρέψουμε την κύλισή τους στην διαφθορά?

Έοχντας ως δεδομένο ότι θα επιλέξουμε καθαρά πρόσωπα να μας διοικήσουν, τρία πράγματα μπορούν να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση:

1. Να δημιουργηθούν θεσμοί διαφάνειας που θα αποθαρρύνουν τα στελέχη του Δήμου και την Δημοτική Αρχή να σκεφτούν καν ότι μπορούν να πλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι την εξουσία τους.

2. Να γίνουν πιο αυστηροί οι νόμοι και η εφαρμογή τους σχετικά με την διαφθορά και την τιμωρία των εκλεγμένων αντιπροσώπων (Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων).

3. Να συμμετέχει η νεολαία δυναμικά στα κοινά και να ασκεί αυστηρή κριτική και έλεγχο στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή και στον τρόπο που τα στελέχη της ασκούν την εξουσία που τιμητικά τους παραχωρήθηκε.

Ειδικά για τον ρόλο της νεολαίας, αυτός μορεί να έχει πολύπλευρες εφαρμογές στην αλλαγή του τόπου μας προς το καλύτερο και θα αναφερθούμε σε αυτές σε μελλοντική ανάρτηση.

Τάσος Π. Συριανός

1 σχόλιο:

  1. Ξέχασες να αναφέρεις και αυτούς που λάδωναν τον διευθυντή της πολεοδομίας και βρέθηκαν τα ονόματά τους στους λογαριασμούς του ..λαδωμένου. Και αυτοί είναι ένοχοι ενεργητικής δωροδοκίας και οχι από ανώνυμες καταγγελίες όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο των αδιάφθορων.
    Ασθενής μνήμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή