Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ιδιοκτήτες και Διαχειριστές (Η αλήθεια για την σχέση Δήμου-Δημοτών) - Μέρος 1

Φανταστείτε μια ομάδα ανθρώπων όπου ο καθένας έχει μία εργασία, ένα επάγγλεμα ή την δική του επιχείρηση. Έτσι άλλος ασχολείται με το ψάρεμα, άλλος με την κτηνοτροφία, άλλος είναι υδραυλικός, άλλος είναι ξενοδόχος, άλλος έχει καφετέρια ή μπαρ, άλλος είναι συνταξιούχος κι άλλος είναι μαθητής ή φοιτητής. Όλοι αυτοί μαζί συστήνουν μια εταιρεία στην οποία είναι μέτοχοι και ιδιοκτήτες. Η εταιρεία αυτή έχει την έδρα της και τα περιουσιακά της στοιχεία που είναι τα κοινά περιουσιακά στοιχεία όλων των μετόχων και σκοπός της είναι να λύνει τα συλλογικά προβλήματα των μετόχων-ιδιοκτητών της παρέχοντας ορισμένες υπηρεσίες.

Έτσι η εταιρεία φροντίζει όλοι να μπορούν να ασχολούνται ελεύθερα με το επάγγλεμα και την εργασία τους λύνωντας τα προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν κάθε φορά. Η εταιρεία επίσης αναλαμβάνει να φροντίζει για την παιδεία των μαθητών και για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου όλων των μετόχων-ιδιοκτητών, προσφέρνωτας υπηρεσίες ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Επίσης φροντίζει όλοι να μπορούν να κινούνται ελεύθερα και με ίσα δικαιώματα εντός των εγκατάστασεων της εταιρείας, ενώ εξασφαλίζει στους πελάτες των επιχειρηματιών που είναι μέτοχοι στην εταιρεία, την εύκολη πρόσβαση σεαυτές τις επιχείρήσεις με κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες. Με λίγα λόγια η εταιρεία έχει ως σκοπό να εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας των μελών μετόχων-ιδιοκτητών της.

Για να γίνει αυτό, τα μέλη της εταιρίας οφείλουν να οργανωθούν και να μοιράσουν μεταξύ τους αρμοδιότητες για την λήψη μέτρων και την ανάληψη πρωτοβουλιών πάνω σε όλου τους τομείς δραστηριότητας που τους αφορούν. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που αποφάσισαν να συστήσουν αυτήν την εταιρεία κοινής ωφελείας, ώστε να διευθύνονται αυτές οι δραστηριότητες για το καλό όλων.

Οι προσωπικές υποθέσεις των μετόχων ωστόσο δεν τους επιτρέπουν να αφιερώνουν κάθε μέρα χρόνο και να παίρνουν αποφάσεις που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας. Έτσι οι μέτοχοι αποφασίζουν να ορίζουν μεταξύ τους ανά τακτά διαστήματα μια ολιγομελή ομάδα για να διαχειρίζεται αυτή τις υποθέσεις της εταιρείας αντιπροσωπεύοντας όλους τους μετόχους. Έτσι συστήνεται το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, το οποίο εκλέγεται μεταξύ των μετόχων κάθε πέντε χρόνια και σκοπός του είναι η φροντίδα και η μέριμνα των συλλογικών συμφερόντων των μετόχων-ιδιοκτητών της εταιρείας κι όχι τα ατομικά.

Το Δ.Σ. ως το διοικητικό όργανο της εταιρείας αλλά κυρίως το προεδρείο του Δ.Σ. ως το εκτελεστικό όργανο της εταιρείας, είναι το μέσον δια του οποίου πραγματοποιούνται οι επιθυμίες των μετόχων-ιδιοκτητών της εταιρείας. Όπως είπαμε, οι περισσότεροι μέτοχοι, λόγω φόρτου εργασίας δεν έχουν τον χρόνο να ασχολούνται καθημερινά με τα θέματα της εταιρείας τους κι έτσι αφήνουν την διαχείριση στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι περισσότεροι από τους μετόχους-ιδιοκτήτες είναι ενθουσιασμένοι που μπορούν να εμπιστευτούν τις τύχες της εταιρείας τους σε μια ομάδα μετόχων με αποτέλεσμα να μπορούν να αφοσιωθούν απρόσκοπτα στις ιδιωτικές τους υποθέσεις. Αυτοί οι μέτοχοι ασχολούνται το λιγότερο από όλους με τα κοινά της εταιρείας θέματα και αρκούνται στο απλά να επιλέγουν μια φορά κάθε πέντε χρόνια το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Κάποιοι άλλοι μέτοχοι ωστόσο βλέπουν ότι οι προσωπικές τους επιδιώξεις μπορούν να ρυθμιστούν ευνοϊκότερα για αυτούς αν εξασφαλίσουν την συνεργασία του Διοικητικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα του Προέδρου και των Αντιπροέδρων. Έτσι, πονηρά σκεπτόμενοι αυτοί και μην λογαριάζοντας ότι έτσι μπαίνει σε κίνδυνο το μέλλον της εταιρείας, καλλιεργούν στενές σχέσεις με το προεδρείο του Δ.Σ. το οποίο άλλοτε καλοπιάνουν, άλλοτε δωροδοκούν κι άλλοτε κάνουν συνέταιρο στα κέρδη τους. Ως αντάλλαγμα, το Προεδρείο του Δ.Σ. φροντίζει προκειμένου να χρησιμοποιεί την εξουσία που του παραχώρησαν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί, για να πηγαίνουν καλά οι προσωπικές υποθέσεις αυτών των λίγων μετόχων, πολλές φορές μάλιστα εις βάρος της εταιρείας και των υπολοίπων μετόχων-ιδιοκτητών.

Το προεδρείο του Δ.Σ. αρχίζει και αντιλαμβάνεται την δύναμή του. Οι περισσότεροι κοιτούν τις δουλειές τους και δεν έχουν ιδέα τι γίνεται στην εταιρεία, ενώ με τους λίγους που ενδιαφέρονται έχουν γίνει συνέταιροι και συνεργάτες στις δουλειές και στα κέρδη. Είναι ωραία να είσαι στο προεδρείο της εταιρείας. Είναι επικερδές, οι μέτοχοι-ιδιοκτήτες επιθυμούν να έχουν καλές σχέσεις μαζί τους και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν χωρίς κανένας να μπορεί να τους κουνήσει από την θέση τους τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές. Στο προεδρείο αρέσει υπερβολικά ο νέος του ρόλος. Έχουν πια ξεχάσει ότι είναι κι αυτοί μέτοχοι και συνιδιοκτήτες της εταιρείας κι ότι ο ρόλος τους ήταν απλά να διαχειριστούν τις υποθέσεις της εταιρείας για λογαριασμό των υπόλοιπων ιδιοκτητών κι όχι να θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον των υπολοίπων. Τώρα έχουν αποκτήσει δόξα και χρήμα, περισσότερα από ότι θα μπορούσαν να φανταστούν και περισσότερα από όσα θα μπορούσαν να αποκτήσουν ως απλοί μέτοχοι-ιδιοκτήτες που θα ασχολούνταν μόνο με την δουλειά τους. Θέλουν να επανεκλεγούν πάση θυσία στο προεδρείο της εταιρείας. Δεν θέλουν να επιστρέψουν πίσω στο να είναι απλοί κι ασήμαντοι μέτοχοι.

Βάζουν λοιπόν σε εφαρμογή το σχέδιο "επανεκλογή στο προεδρείο της εταιρείας". Αρχίζουν σταδιακά και εμπλέκουν κι άλλους μετόχους-ιδιοκτήτες στο παιχνίδι εξουσίας με σκοπό την ανανέωση της θητείας τους. Στρέφονται σε εκείνους που δεν ασχολούνται με τα κοινά κι είχαν βολευτεί τόσο καιρό με την αντιπροσώπευση. Δημιουργούν έντεχνα προβλήματα στις επιχειρήσεις τους και μετά τους παρουσιάζονται ως λυτρωτές έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων. Αν αρνηθούν, τα προβλήματα με εφορίες, πολεοδομίες, διογκώνονται. Οι περισσότεροι δέχονται. Τα μέλη του προεδρείου πλουτίζουν γρήγορα και εύκολα.

Το μεγαλύτερο κέρδος ωστόσο για το προεδρείο του Δ.Σ. δεν είναι τα χρήματα που καταφέρνουν να αποσπούν δόλια από τους μετόχους. Το μεγαλύτερο κέρδος τους είναι ότι με αυτόν τον τρόπο εξουσιάζουν ολόκληρες οικογένειες που εξαρτώνται από την λειτουργία των επιχείρησεών προκειμένου να ζήσουν. 'Ετσι διατηρούν στα χέρια τους ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο. Μπορούν να εκβιάζουν ανά πάσα στιγμή τους μετόχους ώστε να τους επανεξελέξουν στο προεδρείο της εταιρείας, διαφορετικά θα φροντίσουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή θα τις υποβάλλουν σε εξουθενωτικά πρόστιμα προκειμένου να πάρουν αυτό που θέλουν.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου