Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Νοιάζομαι για τον τόπο μου - Δεν παρκάρω στον γιαλό!

Το καλοκαίρι τελείωσε και τα χειμερινά φαινόμενα που προσβάλλουν την αισθητική μας και χαλούν την εικόνα της χώρας, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Προσωπικά πιστεύω ότι όλη η κίνηση στην χώρα, από την Φάμπρικα μέχρι τον ΟΤΕ πρέπει να γίνεται μόνο με τα πόδια. Για να γίνει αυτό αποδεκτό από όλους μας πρέπει κι ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του, να δημιουργήσει χώρους στάθμευσης και να μεριμνήσει για την μεταφορά από αυτούς τους χώρους μέχρι τα κεντρικά σημεία της πόλης μας.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, αφού κι εμείς έχουμε παρκάρει στην χώρα και στον γιαλό πολλές φορές. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να προβούμε σε μία συμβολική κίνηση για να αναδείξουμε το θέμα, να πιέσουμε για την επίλυσή του και να ευαισθητοποιήσουμε κι άλλους συμπολίτες μας να πάρουν την ευθύνη για την διατήρηση της όμορφης εικόνας της πόλης μας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Νεανική Δράση Μυκονιατών παίρνει την πρωτοβουλία και ορίζει μία ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία επιλέγουμε να μην παρκάρουμε στον γιαλό. Στην προκειμένη περίπτωση ορίσαμε κάθε Σάββατο, μαζί με όσους συμφωνούν με την πρωτοβουλία μας, να μην παρκάρουμε στον γιαλό, αλλά να αφήνουμε τα αυτοκίνητά μας λίγο παραέξω και να περπατάμε μέχρι το κέντρο.

Όποιος συμφωνεί με αυτήν την πρωτοβουλια, μπορεί αν το επιθυμεί να μας ζητήσει να τον προμηθεύσουμε με το σχετικό διακριτικό αυτοκόλλητο που συμβολίζει την πρωτοβουλία μας και το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε.


Η επιλογή μίας μόνο ημέρας (π.χ. Σάββατο) είναι το ελάχιστο που απαιτείται για να έχει κάποιο νόημα η πρωτοβουλία μας. Μπορεί κάποιος να εφαρμόζει αυτό το μέτρο σε όλη την χώρα της Μυκόνου κάθε μέρα! Αυτό που θέλουμε είναι να διαδώσουμε το μήνυμα ότι αν νοιαζόμαστε για την εικόνα του νησιού και της πόλης μας πρέπει πρώτα εμείς να αναλάβουμε κάποιες πρωτοβουλίες που να δείχνουν έμπρακτα αυτό μας το ενδιαφέρον.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να τονίσουμε ότι εμείς κάνουμε απλά το πρώτο βήμα. Όσοι συμφωνούν μπορούν να μας ακολουθήσουν και να βάλουν το σχετικό αυτοκόλλητο στο αυτοκίνητο ή στο μηχανάκι τους. Από εκεί και πέρα όμως η ευθύνη για να είναι η πόλη μας , ο γιαλός μας και τα σοκάκια χωρίς αυτοκίνητα και μηχανάκια και να απολαμβάνουμε κι εμείς οι ντόπιοι την ομορφιά του τόπου μας, ανήκει στον Δήμο.

Ο Δήμος οφείλει να πάρει εκείνα τα μέτρα που θα μεριμνήσουν για εσένα, για εμένα που θέλουμε να κάνουμε την βόλτα μας στον γιαλό και στα σοκάκια...για εμάς που δεν βλέπουμε το κέντρο της πόλης μας σαν λεωφόρο ή εθνική οδό...

Οφείλει όμως να εφαρμόσει και καινοτόμες ιδέες που θα εξασφαλίσουν ένα εναλλακτικό μέσο μεταφοράς...

σε κάποιον που δεν θέλει να παρκάρει στον γιαλό ή στην χώρα, αλλά ούτε θέλει να περπατάει 2-5 λεπτά μέχρι το κέντρο,

σε κάποιον άνθρωπο μεγαλύτερης ηλικίας, ή κάποιον με κινητικά προβλήματα,

ή ακόμα για τον καθένα από εμάς σε μια βροχερή μέρα που κάνει την πρόσβαση δυσκολότερη!

Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψην και να μπορέσουμε να κάνουμε την πρόσβαση στην πόλη μας εύκολη χωρίς να προσβάλλουμε ή να ενοχλούμε εκείνους που επιλέγουν να κάνουν την βόλτα τους στον γιαλό και ούτε να χαλάμε την εικόνα της πόλης μας.

Μία πρωτοβουλία της "Νεανικής Δράσης Μυκονιατών"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου