Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ιδιοκτήτες και Διαχειριστές (Η αλήθεια για την σχέση Δήμου-Δημοτών) - Μέρος 2

(συνέχεια από το Μέρος 1)


Τα μέλη του προεδρείου βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην διαφθορά και μαζί τους παίρνουν και όσους μετόχους χρειάζονται προκειμένου να επανεκλέγονται κάθε φορά στο προεδρείο του Δ.Σ., ενώ η δίψα τους για εξουσία τους κάνει αδίστακτους και επικίνδυνους για τα συμφέροντα της εταιρείας. Πλέον οι μέτοχοι αρχίζουν να γίνονται αυτοί τα όργανα του προεδρείου αντί να συμβαίνει το αντίστροφο. Η εξουσία περνάει σιωπηλά και διακριτικά από τους μετόχους-ιδιοκτήτες στους διαχειριστές. Καθώς οι ιδιοκτήτες, τα πραγματικά αφεντικά δηλαδή, επαναπαύτηκαν κι άφησαν τις τύχες της εταιρείας τους στους διαχειριστές, αυτοί εγκαθίδρυσαν την δική τους κυριαρχία στην εταιρεία.

Το Προεδρείο ωστόσο δεν έχει πραγματική εξουσία στα χέρια του - έχει μια ψευδαίσθηση εξουσίας η οποία εξαρτάται αποκλειστικά από τους μετόχους-ιδιοκτήτες. Προκειμένου να διατηρεί την εξουσία και να την ανανεώνει, το Προεδρείο πρέπει να χρησιμοποιεί ότι δόλια μέσα έχει στην διάθεσή του για να κρατά υποταγμένους όσους έπεσαν στην παγίδα και διεπλάκησαν μαζί τους και να εξαπατά τους υπολοίπους που είναι καθαροί και σκέφτονται καλοπροαίρετα, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι τα συμφέροντα της εταιρείας προστατεύονται και προαγονται αποτελεσματικά...

Όμως τα μέλη του Προεδρείου ξεχνούν κάτι πολύ σημαντικό. Ξεχνούν ότι όσο κι αν εκβιάζουν, δωροδοκούν και απειλούν τους διαπλεκόμενους μετόχους, τόσο αυξάνει το μένος αυτών εναντίον τους, διότι κανείς δεν θέλει να εξευτιλίζεται αυτός και η οικογένειά του από ευκαιριακά εξουσιολάγνα καθάρματα οι οποίοι ξυπνούν και κοιμούνται φοβούμενοι την απώλεια της εξουσίας τους διότι χωρίς αυτήν είναι ένα ΤΙΠΟΤΑ!

Ξεχνούν και κάτι ακόμα, εξίσου σημαντικό. Ξεχνούν ότι η πλειονότητα των μετόχων και οι οικογένειές τους δεν εκβιάζεται και δεν δωροδοκείται κι έτσι αυτοί πρέπει να εξαπατώνται ώστε να πιστεύουν ότι όλα είναι τέλεια κι ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όσο φροντίζουν αυτοί για το παρόν και το μέλλον της εταιρείας.

Για αυτούς τους μετόχους, το Προεδρείο έχει εναλλακτικό πλάνο δράσης το οποίο είναι και το πιο επίπονο, μακροχρόνιο, κουραστικό, αλλά και επισφαλές ως προς την επίτευξή του. Για αυτούς το Προεδρείο ετοιμάζει μια νοητική φυλακή στην οποία επιχειρεί να αιχμαλωτίσει όλους όσους δεν εκβιάζονται και δεν ελέγχονται από τις βρώμικες πρακτικές τους. Πράγματι, με την βοήθεια κάποιων άλλων μετόχων που καλοβλέπουν τον εύκολο πλουτισμό και οι οποίοι είναι επαγγελματίες της ενημέρωσης, ενίοτε και της κακοπροαίρετης προπαγάνδας, δημιουργούν μια τεχνητή φυλακή, ένα αόρατο πέπλο που στήνεται μπροστά στα μάτια των ανυποψίαστων μετόχων και το οποίο εμποδίζει τους καθαρούς και έντιμους μετόχους να δουν κατάματα την αλήθεια, και να διαπιστώσουν ότι τελικά αυτοί στους οποίους τόσο καιρό εμπιστευόντουσαν τις τύχες της εταιρείας τους, τα έχουν κάνει μπάχαλο, κοιτάζουν μόνο την πάρτη τους και τον πλουτισμό τους και η εταιρεία κινδυνεύει με χρεωκοπία!!!

Το πλάνο αυτό, του ενορχηστρωμένου ψέμματος, της εξαπάτησης και της προπαγάνδας, αν και προσωρινά έχει εντυπωσσιακά αποτελέσματα, κυρίως επειδή οι άνθρωποι είναι κατά βάση καλόπιστοι και θέλουν πάντα να δίνουν δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες, μακροπρόθεσμα πάντα αποτυγχάνει. Κι αποτυγχάνει, όχι τόσο διότι η αλήθεια πάντα λάμπει, αλλά γιατί πάντα θα υπάρχουν μερικοί περίεργοι και ανήσυχοι ανάμεσα στους εγκλωβισμένους μέσα στο αόρατο πέπλο του ψέμματος και της εξαπάτησης, οι οποίοι θέλουν να δουν τι υπάρχει έξω από αυτό...που αναρωτιούνται, σκέπτονται και αμφισβητούν, είτε από ένστικτο είτε από οξυδέρκεια, ότι η αλήθεια δεν είναι αυτή η εξωραϊσμένη εικόνα που τους πλασάρουν...κι έτσι, αυτοί οι λίγοι, οι απείθαρχοι, οι δύσπιστοι, είναι αυτοί που θα κάνουν λίγο παρά πέρα το πέπλο του ψέμματος για να δουν να αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια τους, μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που τους έλεγαν...

Τους έλεγαν ότι όλα πάνε καλά, ότι τα έσοδα αυξάνονται κι ότι η εταιρεία λειτουργεί άψογα....και μόλις έκαναν ότι ανοίγουν την κουρτίνα της νοητικής αυτής φυλακής που αθόρυβα και εν αγνοία τους τους είχαν βάλει, για να δουν παρά έξω τι πραγματικά συμβαίνει, τότε αποδεικνυόταν ότι αυτή η εικόνα δεν ήταν παρά μια ψευδαίσθηση!
Με το που άνοιγαν τις κουρτίνες της ψευδαίσθησης, έβλεπαν ότι τα έσοδα δεν πήγαιναν στην εταιρεία αλλά στις τσέπες μιας καλοστημένης μηχανής κατάχρασης του χρήματος των ιδιοκτητών...έβλεπαν ότι βασικές λειτουργίες, υποδομές και υπηρεσίες είτε δεν λειτουργούσαν καθόλου είτε υπολειτουργούσαν με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την υποβάθμιση της ζωής των μετόχων-ιδιοκτητών...έβλεπαν ότι είχαν χάσει την χαρά της κοινωνικής συναναστροφής με τους άλλους μετόχους-ιδιοκτήτες, ότι όλοι κοιτούσαν μόνο τα αυστηρά προσωπικά τους, ότι οι περισσότεροι μέτοχοι-ιδιοκτήτες αδιαφορούσαν για τα κοινά της εταιρείας και ότι αυτός ήταν ο λόγος που τα πράγματα έξω από το πέπλο της ψευδαίασθησης ήταν τόσο αποκαρδιωτικά και απελπιστικά..

Πράγματι, αυτοί οι λίγοι περίεργοι, όσο περνούσε η ώρα και παρατηρούσαν τι συνέβαινε έξω από αυτήν την νοητική φυλακή, έξω από το πέπλο, διαπίστωναν ότι η ζωή τους θα μπορούσε να είναι τόσο καλύτερη, οι σχέσεις τους με τους άλλους μετόχους-ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερες, η εταιρεία θα μπορούσε να είναι πρότυπο και για τις άλλες εταιρείες, τα παιδιά τους θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες διεξόδους και όλοι μαζί θα μπορούσαν να απολαμβάνουν και να χαίρονται πραγματικά κάποια ουσιώση ποιότητα ζωής!!!

Αντί όλων αυτών, έβλεπαν πιο ξεκάθαρα από ποτέ ότι είχανε ένα Προεδρείο που τους εξαπατούσε και μαζί με μια μικρή ομάδα μετόχων-ιδιοκτητών, λυμαίνονταν την εταιρεία, τους κόπους και τον ιδρώτα των υπολοίπων έντιμων και εργατικών μετόχων-ιδιοκτητών προκειμένου να απολαμβάνουν αυτοί τα οφέλη από την εργασία των υπολοίπων και να στερούν από αυτούς τις υποδομές και τις υπηρεσίες που τους αξίζουν και τελικά το είδος και την ποιότητα ζωής στην οποία έχουν κάθε δικαίωμα σαν ισότιμοι μέτοχοι-ιδιοκτήτες της εταιρείας.

Αφού έχουν δει όλα αυτά, αυτοί οι ανήσυχοι μέτοχοι-ιδιοκτήτες, πλέον αγωνιούν να μεταφέρουν όλα αυτά που είδαν και στους άλλους φυλακισμένους. Για αυτό προκαλούν και τους άλλους να κοιτάξουν κι αυτοί πέρα από όσα έτοιμα τους σερβίρουν οι επιτήδειοι και πονηροί, που όπως αποδείχτηκε έχουν συμφέρον να δημιουργούν τέτοιου είδους πλαστές εντυπώσεις, και να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια τα ψέμματα, την κοροϊδία και την εξαπάτηση στην οποία είχαν τόσο καιρό πέσει θύματα....

Κι όσοι πειρσσότεροι βλέπουν πέρα από την φυλακή και το πέπλο, όσοι περισσότεροι βλέπουν την εξαπάτηση και το ψέμμα, τόσοι περισσότεροι διαπιστώνουν ότι...

ΉΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΝ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΕ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΓΑΣΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ-ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ.

Tάσος Π. Συριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου