Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Το πλάνο της "Επόμενης Μέρας" για την καθαριότητα!

Μέσα από τα ιστολόγιό μου "Μυκόνιος" αλλά και με βίντεο στο youtube, έχω ασχοληθεί επανειλλημένως με το μείζον πρόβλημα της καθαριότητας του νησιού μας. Το πρόβλημα αυτό, δεν περιορίζεται μόνο στην Χώρα της Μυκόνου, επεκτείνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού, και αφορά το πώς συλλέγουμε τα σκουπίδια, πόσο συχνά, που τα πάμε και τι τα κάνουμε.

Το νησί μας χρειάζεται μια ολοκληρωμένη λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος της καθαριότητας (όπως και σε όλα τα άλλα). Η λύση που θα βρεθεί πρέπει να αποσκοπεί σε τρία πράγματα τουλάχιστον. Πρώτον πρέπει να εξυπηρετεί το νοικοκυριό και τον επιχειρηματία, δεύτερον πρέπει να συμβάλλει στην διατήρηση κι όχι στην αλλοίωση της αισθητικής ποιότητας της πόλης και τρίτον πρέπει να διαχειρίζεται οικολογικά  τα σκουπίδια, αεριοποιώντας κάποια και ανακυκλώνοντας κάποια άλλα. Στο κάθε κομμάτι υπάρχουν επιμέρους ερωτήματα και προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για παράδειγμα σε ερωτήματα όπως κάθε πότε γίνεται η αποκομιδή και η συγκομιδή των σκουπιδιών, τα οποία είναι αλληλένδετα, θα πρέπει να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που θα εξυπηρετούν  τον δημότη χωρίς να εκθέτουν το νησί.



 Η γνώριμη εικόνα στον "Ομβροδέκτη" όπου τα σκουπίδια έχουν κατακλύσει όχι τους κάδους αλλά ολοκληρο το κομμάτι μέχρι την όχθη.

 Άλλη μια γνώριμη εικόνα, έξω από το μπαρ "Αίγλη".


Εδώ πάλι τα σκουπίδια έχουν μπλοκάρει την ελεύθερη διέλευση του κοινού από το σημείο.

Όσον αφορά την ανακύκλωση, έχω την αίσθηση ότι μεταξύ άλλων η σωστή λειτουργία της είναι ζήτημα τριών καθοριστικών παραγόντων. Πρώτον σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Δεύτερον δημιουργία κατάλληλων εγκαταστάσεων και υποδομών οι οποίες να μπορούν να υποστηρίξουν την ανταπόκριση του κοινού. Τρίτον, σωστή οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας. Όλα αυτά και σίγουρα κι άλλα που μου διαφεύγουν τώρα πρέπει να μπουν κάτω από την ομπρέλα μιας ικανής διαχειριστικής αρχής με άξια στελέχη που θα έχουν διάθεση δουλειάς και ανιδιοτελούς προσφοράς.

Η ανακύκλωση είναι ένα στοίχημα που μπορούμε και πρέπει να το κερδίσουμε. Άλλοι Δήμοι τα έχουν καταφέρει περίφημα, γιατί όχι κι εμείς? Το ότι μέχρι σήμερα καίμε ακόμα τα σκουπίδια μας είναι πρόβλημα καταρχήν διαχειριστικης ανεπάρκειας. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο με την αλλαγή Δημοτικής Αρχής.

Ο συνδυασμός "Μύκονος-Επόμενη Μέρα" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες την πρότασή του με την οποία πιστεύουν οι επιτελείς του ότι θα λυθεί το πρόβλημα της ανεπαρκούς καθαριότητας στο νησί.






Νομίζω ότι το πλάνο της συγκεκριμένης παράταξης κινείται στον σωστό δρόμο. Πρέπει πάση θυσία να σταματήσει η καύση των σκυπιδιών! Πρέπει επιτέλους να οργανώσουμε την ανακύκλωση και να αξιοποιήσουμε τα πεταμένα ανακυκλώσιμα υλικά. Πρέπει να αντικαταστήσουμε τους κάδους που ξεχειλίζουν από σκουπίδια και γίνονται εστίες ακαθαρσίας! Πρέπει να αντικαταστήσουμε τα παλαιά 'σκουπιδιάρικα' του Δήμου! Πρέπει η αποκομιδή και η συγκομιδή των σκουπιδιών να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζει ότι δεν θα ξαναδούμε ποτέ τέτοιες εικόνες σαν τις παραπάνω.

Νομίζω ότι είναι επιθυμία όλων των λογικά σκεπτόμενων Μυκονιατών να προχωρήσει ένα τέτοιο πλάνο που θα λύσει το ζήτημα της καθαριότητας μια και καλή και μαζί όσα προβλήματα προκύπτουν από την μέχρι σήμερα διαχείρισή του.

2 σχόλια:

  1. Τασο Καλή επιτυχία και δημιουργία με την σελίδα σου .Θα σου στείλω και δράσεις από τον σκακιστικό όμιλο ΔΗΛΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ που φτιάξαμε (πρόεδρος ο Φλώριος Χανιώτης) αν θες να ανεβάσεις.Εγώ είμαι υποψήφιος με την ΚΕΠοΜ και έχει τρέξιμο αυτές τις μέρες αλλά το απολαμβάνουμε γιατί αισθάνομαστε ότι ο τόπος χρειάζεται συμμετοχή και πλουραλισμό στις φωνές και τις ιδέες .Φιλιά Μάκης Μωράκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάκη σε ευχαριστώ για τις ευχές σου και ανταποδίδω! Στείλε μου ότι θέλεις σχετικά με τον Σκακιστικό Όμιλο και θα δω σε ποιο blog ταιριάζει καλύτερα για να το δημοσιεύσω! Συγχαρητήρια που ασχολείσαι κι εύχομαι καλή επιτυχία αν και η ΚΕΠΟΜ δεν είναι η προτίμησή μου. Με την ευκαιρία να σου πω ότι κι εμείς με λίγους γνωστούς και φίλους θεωρούμε ότι είναι ώρα εκτός από καινούργια άτομα να βγουν μπροστά και νέα παιδιά γιατί πρέπει να έχουμε όλοι ενεργό συμμετοχή στο πώς διαμορφώνεται ο τόπος μας! Χάρηκα που τα είπαμε! Φιλιά, Τάσος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή