Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Όταν ο καταπατητής ζητά νομιμοποίηση - Η μαρίνα στο Santa Marina

Την περασμένη Δευτέρα 21 Ιουνίου ο Ηλίας Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτης του Santa Marina στον Ορνό, υπέβαλλε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου για την δημιουργία μαρίνας μπροστά στο ξενοδοχείο του. Δείτε το σχετικό χάρτη που δημοσιεύτηκε σε άλλο Μυκονιάτικο blog .




Το τι συνέβη στο Δημοτικό Συμβούλιο και τι λέει η πρόταση μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας κλικ στο σχετικό θέμα για την μαρίνα στον Ορνό.

Κοιτάζοντας κανείς τον χάρτη, παρατηρεί ότι το σχέδιο τοποθετεί την μαρίνα ακριβώς μπροστά από το ξενοδοχείο Santa Marina, πράγμα που σημαίνει ότι η μαρίνα προορίζεται για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα συμφέροντα του κ. Παπαγεωργίου και των πελατών του. Δεν προορίζεται για τους κατοίκους της Μυκόνου, ούτε καν για τους κατοίκους του Ορνού, ενώ ούτε οι επιχειρηματίες της περιοχής πρόκειται να επωφεληθούν από αυτό το έργο. Ο μοναδικός που θα επωφεληθεί από αυτήν την ιστορία είναι ο ιδιοκτήτης του Santa Marina. Έτσι ευθύς εξαρχής το έργο χάνει κάθε δημόσιο χαρακτήρα αφού δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον παρά μόνο το ιδιωτικό και επιχειρηματικό συμφέρον του κ. Παπαγεωργίου. Για αυτόν και μόνο τον λόγο δεν πρέπει να γίνει μαρίνα στο Santa Marina.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ο κ. Παπαγεωργίου έχει ήδη βεβαρημένο ιστορικό καταπάτησης στην Μύκονο όπως φαίνεται από φωτογραφίες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου και από άλλες που έχουν τραβήξει πελάτες του ξενοδοχείου!


Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι η μοναδική πρόσβαση στην παραλία είναι μέσω του ξενοδοχείου Santa Marina. Κατά αυτόν τον τρόπο ιδιωτικοποιείται η παραλία η οποία ούτε γνωρίζω πώς λέγεται, ούτε έχω πάει ποτέ για μπάνιο, αφού για τους Μυκονιάτες και τους υπόλοιπους επισκέπτες της Μυκόνου, αυτή η παραλία απλά δεν υπάρχει!


Επίσης, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, ο κ. Παπαγεωργίου έχει ήδη φροντίσει να δημιουργήσει τις δικές του προβλήτες στην παραλία μας για να διευκολύνει την πρόσβαση των σκαφών στην παραλία κι από εκεί στο ξενοδοχείο του.

Ότι κι αν ισχυρίζεται ο κ. Παπαγεωργίου για την κοινή ωφέλεια της μαρίνας, όσο πειστικός κι αν γίνει, ακόμα κι αν τυπικά η χρήση της μαρίνας θα είναι ανοιχτή και σε άλλους πάντα τον πρώτο λόγο θα τον έχει το Santa Marina και οι πελάτες του, πράγμα που είναι αντίθετο με ένα έργο κοινής ωφέλειας. Έτσι, είναι αδύνατον ακόμα και για τον πλέον καλόπιστο να μην υποψιαστεί ύστερα από όλα αυτά ότι στο τέλος πάλι κάποιο τρόπο θα βρει και θα καρπωθεί την μαρίνα για ιδίον ώφελος είτε εμποδίζοντας την πρόσβαση όπως έκανε με την παραλία κάτω από το ξενοδοχείο του είτε με άλλους πιο επινοητικούς τρόπους!

Μετά κι από αυτό, νομίζω δεν τίθεται καν θέμα για το αν πρέπει να δωθεί άδεια για την δημιουργία μαρίνας στην περιοχή που βρίσκεται το ξενοδοχείο Santa Marina. Για οπουδήποτε αλλού ας συναποφασίσουν οι επιστημονικές και περιβαλλοντικές μελέτες, οι ευνοημένοι ή/και οι θιγόμενοι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι της Μυκόνου και της εκάστοτε περιοχής.

Με βάση όλα αυτά, ακόμα και τα ευγενή κίνητρα της επισκευής/αναπαλαίωσης του ναού του Αγίου Νικολάου στον γιαλό εκ μέρους του κ. Παπαγεωργίου, τίθενται εν αμφιβόλω, καθώς μάλλον ως εξιλέωση για την καταπάτηση της παραλίας ή δωροδοκία για την δημιουργία της μαρίνας θα έπρεπε να εκληφθεί παρά ως προσφορά στον τόπο.

Τέλος, νομίζω ότι τέτοιου είδους νοοτροπίες και ενέργειες, στρέφονται κατά του Μυκονιάτη και της Μυκόνου και ως εκ τούτου πρέπει να τιμωρούνται κι όχι να επιβραβεύονται με δωράκια τύπου "να σου φτιάξω και μια μαρίνα" κτλ.

Αντί λοιπόν να έχει το θράσος ο κάθε επιχειρηματίας που προσβάλλει την Μύκονο να ζητάει να του παραχωρούμε εμείς οι ίδιοι την άδεια (μέσω του Δήμου μας) να κάνει ότι θέλει για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του, μήπως θα έπρεπε εμείς οι Μυκονιάτες να έχουμε το σθένος να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα και να απαιτήσουμε τουλάχιστον να επαναφέρει την παραλία στην κατάσταση που την βρήκε, αφαιρώντας τις προβλήτες και παραχωρώντας δρόμο με ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία που καταπατά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου