Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ανύπαρκτο το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Μυκόνου

Πολύς ντόρος έγινε πριν δύο χρόνια από τον Δήμο Μυκόνου όταν πλέον υποχρεώθηκε να συστήσει τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων και ξεκίνησε την καμπάνια ενημέρωσης των νέων της Μυκόνου, επιστράτευοντας τον Δημοτικό Σύμβουλο Νίκο Σαλάχα να εγγράψει μέλη.

Ο θεσμός αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός διότι βάσει καταστατικού το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου υποχρεούται να καλεί τον Πρόεδρο του Δ.Σ. των Νέων να συμμετάσχει στις συνδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου. Εκεί, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Νέων έχει το δικαίωμα να εκφέρει γνώμη για θέματα που αφορούν την Νεολαία, χωρίς ωστόσο δυνατότητα ψήφου όταν για τέτοια ζητήματα διενεργούνται ψηφοφοριές.

Ακόμα κι έτσι όμως, αυτός ο κανονισμός δίνει την δυνατότητα στους νέους του νησιού να έχουν φωνή μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο! Ένας ικανός Πρόεδρος του Δ.Σ. Νέων θα μπορούσε να ενημερώσει εκτενώς τους Δημοτικούς Συμβούλους για τα ζητήματα που απαοσχολούν τους νέους σήμερα και που έχουν να κάνουν κυρίως με την ποιοτικότερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους. Επίσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Νέων θα μπορούσε να ζητήσει απαντήσεις για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα γήπεδα μπάσκετ και να ζητήσει την σύσταση ενός Δημοτικού Οργανισμού Άθλησης μέσω του οποίου θα μπορεί πλέον το Δ.Σ. Νέων να αναλαμβάνει περισσότερες αθλητικές και ψυχαγωγικές πρωτοβουλίες. Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι η νεολαία, μέσω του Προέδρου της μπορεί να ασκεί έλεγχο και κριτική στις πολιτικές αποφάσεις του Δήμου, του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου συνολικά.

Όλα αυτά θα έδιναν νέα ώθηση στην κοινωνία, με μία νεολαία εμφανώς ενδυναμωμένη που θα αναλάμβανε ολοένα και πιο ενεργό κοινωνικό και πολιτικό ρόλο στο νησί μας. Φυσικά αυτό είναι κάτι που η Δημοτική Αρχή επί Βερώνη αλλά και τώρα επί Κουσαθανά, με τις αντιδημοκρατικές αξίες του συγκεντρωτισμού της εξουσίας, άρνησης του διαλόγου και της καταπολέμησης και απαξίωσης κάθε διαφορετικής γνώμης που δεν μπορούν να ελέχξουν, οι οποίες τους διακρίνουν αμφότερους, δεν επρόκειτο να επιτρέψουν να συμβεί.

Και πράγματι αν δει κανείς τα ονόματα των παιδιών που εξελέγησαν στο ΔΣ. Νέων θα καταλάβει ότι πράγματι δεν το επέτρεψαν. Τόλης, Μπούργιας και Κοντομήτρου δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια παρανόησης για το πώς η Δημοτική Αρχή μεθόδευσε την εκλογή ενός απόλυτα χειραγωγίσιμου προεδρείου και ουσιαστικά να οδηγήσει στο απόλυτο καπέλωμα του Δημοτικό Συμβούλιο Νέων και μαζί ολόκληρη την νεολάια της Μυκόνου.

Κι αυτό αποδεικνύεται, όχι με φανταστικές υποθέσεις, αλλά εκ του αποτελέσματος. Δύο χρόνια τώρα που είναι ενεργό το Δ.Σ. Νέων, έχει πραγματοποιηθεί μόνο ένα Συμβούλιο μεταξύ του 5 μελούς προεδρείου του, προκειμένου να οριστεί ο ρόλος του καθενός και να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα κονδύλια για την ανάληψη των πρώτων πρωτοβουλιών για τους νέους του νησιού μας.

Όσο τους είδατε εσείς αυτά τα δύο χρόνια, τους είδα κι εγώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου