Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Αλλοίωση εκλογικού σώματος με φόντο την Δημαρχία

Δημοτικές Εκλογές 2006: O δημοτικός συνδυασμός του Χρήστου Βερώνη κερδίζει με 57 ψήφους διαφορά αυτόν του Ανδρέα Φιορεντίνου. Οι φήμες για εκλογικό σκάνδαλο και αλλοίωση του τελικού αποτελέσματος από 200 Πολωνούς οργιάζουν, ενώ στην συνέχεια επιβεβαιώνονται από τον ίδιο τον εμπνευστή του εγχειρήματος!

Δημοτικές Εκλογές 2010: Ο εκλογικός νόμος δίνει το δικαίωμα σε αλλοδαπούς υπηκόους χωρών-μελών της Ε.Ε. να ψηφίζουν και να εκλέγονται ως Δημοτικοί Σύμβουλοι. Προφανώς ο νόμος αυτός βγήκε προκειμένου να ενισχυθεί η διαδικασία ένταξης και συμμετοχής των αλλοδαπών στις τοπικές κοινωνίες όπου κατοικούν. Έτσι, μετά τους νέους 18άρηδες, μετά τις μεταδημοτεύσεις και μετά τις ελληνοποιήσεις των αλλοδαπών, οι εξ Ευρωπαϊκής Ενώσεως εισαγόμενοι ψηφοφόροι καθίστανται κι οι ίδιοι μία νέα προσθήκη στην αγορά των ψηφοφόρων. Εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος τέτοιου είδους "νέοι ψηφοφόροι" να αποτελέσουν το μήλον της έριδος για υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και Δημάρχους οι οποίοι ψηφοθηρικά ορμόμενοι ενδέχεται να τους προσεγγίσουν προσφέροντας δελεαστικά ανταλλάγματα προκειμένου να τους πουλήσουν τις ψήφους τους. Με άλλα λόγια, πέρα από το όποιο ηθικό πνεύμα του νόμου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον πραγματικό κίνδυνο της εξαγοράς των αλλοδαπών ψηφοφόρων από υποψήφιους, οι οποίοι απόντος άλλου στοιχειώδους προσόντος επιχειρούν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσον να κερδίσουν τις εκλογές.

Το πρόσφατο δημοσίευμα της "ΜykonosNews" της 15ης Σεπτεμβρίου παρουσιάζει τα στοιχεία αναλυτικά, σύμφωνα με τα οποία το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Μυκόνου 165 αλλοδαποί, από χώρες-μέλη της Ε.Ε.





Οι διαδικασίες που τηρήθηκαν για την εγγραφή των αλλοδαπών, ακολουθούν το σενάριο που περιέγραψα παραπάνω, με αποτέλεσμα να αντιβαίνουν πλήρως το πνεύμα του νόμου το οποίο απευθύνεται σε συνειδητοποιημένα άτομα που επιθυμούν να συμβάλλουν στην γενικότερη βελτίωση της κατάστασης στους Δήμους όπου κατοικούν.  Πέρα από αυτό, αν κάποιος Μυκονιάτης περιμένει από τους αλλοδαπούς να τον ψηφίσουν για να βει Δημοτικός Σύμβουλος κι όχι από τους Μυκονιάτες, τότε αυτός δεν αξίζει να είναι μέλος μιας Μυκονιάτικης Δημοτικής παράταξης, πόσω μάλλον να είναι και Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Μυκόνου.

Εξ άλλου, τα πολιτικά δικαιώματα υφίστανται για να εκφράζεται η βούληση των πολιτών (στην προκειμένη περίπτωση των δημοτών) σχετικά με την πορεία του τόπου τους κι όχι για να διαμορφώνουν προκαταβολικά οι πολιτικοί την "βούληση" αυτή όπως τους συμφέρει.

Η βούληση της κοινωνίας για αλλαγή δεν εξαγοράζεται!

Παρ'όλα αυτά, παρατηρούμε ότι οι πρακτικές ανθρώπων συγκεκριμένων συμφερόντων, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να στερήσουν από τους Μυκονιάτες την δυνατότητα να εκφράσουν την βούλησή τους για πολιτική αλλαγή σε πρόσωπα και νοοτροπίες με το μοναδικό ειρηνικό και δημοκρατικό μέσο που έχουν στην διάθεσή τους - την ψήφο τους.

Ο κάθε Μυκονιάτης που έστω περνάει από το μυαλό του να ψηφίσει την παράταξη της Δημοτικής Αρχής, θα πρέπει να γνωρίζει τις πρακτικές που ακολουθεί η πλευρά αυτή - πρακτικές που είναι καθαρά συμφεροντολογικές και οι οποίες δεν έχουν σκοπό να κάνουν το παραμικρό καλό στον τόπο, παρά μόνο να εξασφαλίσουν τα ιδιοτελή συμφέροντά τους.

Με αυτά τα δεδομένα η Δημοτική Αρχή το μόνο που θα καταφέρει να εξασφαλίσει είναι το πολιτικό της τέλος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου