Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Τι πολιτικούς σκοπούς εξυπηρετεί η συνεχής βράβευση της Μυκόνου από το Conde Nast Traveller?

Όταν ακούσαμε για πρώτη φορά ότι η Μύκονος απέσπασε το βραβείο του καλύτερου νησιωτικού προορισμού της Ευρώπης από το αναγνωστικό κοινό του περιοδικού Conde Nast Traveller, ενθουσιαστήκαμε και νιώσαμε πολύ όμορφα για τον τόπο μας! Το εγώ μας εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά από αυτά τα νέα. Πέντε (5) χρόνια μετά η Μύκονος συνεχίζει να σαρώνει τα βαβεία παραμένοντας στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Αμερικανών. Όλο αυτό το διάστημα η διαχείριση των βραβεύσεων από το Conde Nast Traveller μεταδίδουν ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα για το τουριστικό πρόγραμμα του Δήμου Μυκόνου. Αν επιχείρουσαμε να το αποκωδικοποιήσουμε θα ξεχωρίζαμε τρία σημεία.

1. Η Μύκονος είναι η κορυφή του τουρισμού στην Ελλάδα και το πρώτο νησί στην Ευρώπη!
2. Αυτό οφείλεται κυρίως - αν όχι ολοκληρωτικά - στην επιτυχημένη τουριστική πολιτική του Δήμου Μυκόνου και
3. Εφόσον αυτό το μοντέλο έχει αποδειχτεί επιτυχημένο θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο.

Οι βραβεύσεις από το Conde Nast Traveller αποτελούν την σημαία της επιτυχίας της τουριστικής πολιτικής του Δήμου. Στην δημιουργία αυτού του κλίματος ευφορίας και θριαμβολογίας, σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι δύο τοπικές εφημερίδες που έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το γεγονός - ο "ΜΥΚΟΝΙΑΤΗΣ" και η "MYKONOS NEWS" - και οι οποίες αναπαράγουν το παραπάνω μήνυμα με περηφάνεια και καμάρι για τα κατορθώματα του Δήμου κι όχι των Μυκονιατών που είναι οι μοναδικοί που αξίζουν συγχαρητήρια για τις προσπάθειές τους να διατηρείται σε ένα υψηλό επίπεδο η παροχή υπηρεσιών και η προσέλευση τουριστών στην Μύκονο!!

Με αυτόν τον τρόπο όμως, άθελα τους ή ηθελημένα, εξυπηρετούν τους σκοπούς του Δήμου, ο οποίος θέλει να καλλιεργεί την αίσθηση στους Μυκονιάτες ότι "όλα πάνε καλά", "είσαστε σε καλά χέρια", η "Μύκονος είναι η κορυφή του τουρισμού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως" και διάφορα άλλα αναληθή που απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα...

Φυσικά αυτές οι εντυπώσεις είναι πέρα για πέρα εσφαλμένες και δεν χρειάζεται κανείς να έχει γυρίσει τον κόσμο για να το καταλάβει..

Είναι δυνατόν σε έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό, να μην υπάρχει ταξί για τον βραδινό επισκέπτη από κάποια ώρα και μετά? Είναι δυνατόν να μην υπάρχει σταθμός λεωφορείων με τακτικά δρομολόγια για το κέντρο της πόλης ολόκληρο το 24ωρο? Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν στέγαστρα και χώροι αναμονής, ούτε γραφεία πληροφοριών ή ευρέσεως διαμονής στα οποία θα μπορούν να απευθυνθούν οι επισκέπτες μας? Είναι δυνατόν να αναγκάζουμε τους κουρασμένους επισκέπτες να περπατούν 2,5χλμ. από το λιμάνι στο κοντινότερο σταθμό ταξί ή στο κοντινότερο γραφείο πληροφοριών και ευρέσεως ξενοδοχείου, πολλές φορές μέσα στην νύχτα, έχοντας να αντιμετωπίσουν την ταλαιπωρία του ταξιδιού τους, τον δυνατό αέρα και το χειρότερο, να μοιράζονται έναν δρόμο χωρίς πεζοδρόμια με τα αυτοκίνητα σε επικίνδυνες στροφές και γωνίες??? Είναι δυνατόν να επιτρέπουμε όλες αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις στους επισκέπτες του νησιού μας? Πόσο περισσότερο, αλήθεια, μπορούμε να ταλαιπωρήσουμε τους φιλότιμους επισκέπτες μας που εξακολουθούν να μας τιμούν με την προτίμησή τους??? Πόσο πιο δυσάρεστη μπορούμε να κάνουμε την εμπειρία τους στην Μύκονο?? Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουμε ότι κάνουμε πολύ δύσκολο σε κάποιον να μας ξανα-επιλέξει ή να μας προτείνει στον αδελφό του, τον φίλο του, τον συνεργάτη του???

Πώς λοιπόν να μην πιστεύουμε ότι ο Δήμος μας μαζί με την πολύτιμη βοήθεια από τον τοπικό τύπο, μας ρίχνουν συνεχώς στάχτη στα μάτια όσον αφορά τις τραγικές ελλείψεις της Μυκόνου που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να έχει αν θέλει να αυτοαποκαλείται δικαίως κορυφαίος σύγχρονος τουριστικός προορισμός??

Η δημιουργία πλάνεων και εσφαλμένων εντυπώσεων είναι πάγια πολιτική του Δήμου και δυστυχώς σε αυτήν τους την προσπάθεια έχουν βρει αρωγό τον τοπικό τύπο. Αυτή την στιγμή συντηρείται, από τον Δήμο και τον τοπικό τύπο, η πλάνη ότι η Μύκονος είναι στην κορυφή ενώ στην πραγματικότητα έχει πολύ δρόμο μπροστά της να διανύσει από πλευράς υποδομών και από πλευράς εικόνας που δίνει στον επισκέπτη! Συντηρώντας αυτήν την πλάνη, για την οποία ο Δήμος ξοδεύει άγνωστο χρηματικό ποσό ετησίως, ο Δήμος με την αμέριστη συμπαράσταση των δύο εφημερίδων καταφέρνει δύο σημαντικά πλήγματα στον τόπο..

1. Εντείνει με αυτόν τον τρόπο την απάθεια και την αδιαφορία των Μυκονιατών για τα κοινά του τόπου τους, αφού περνούν μηνύματα του τύπου ότι "όλα πανε καλά" και "είμαστε στην κορυφή"...Έτσι, αναπόφευκτα δημιουργείται η άισθηση στον κόσμο ότι δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε ενεργά με τα ζητήματα του τόπου μας γιατί αυτούς που τοποθετήσαμε να διαφυλάττουν και να προωθούν τα συμφέροντά μας κάνουν άψογα την δουλειά τους, άρα δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε εμείς..

2. Ακυρώνει την άσκηση κριτικής εναντίον των επιλογών και των πολιτικών που εφαρμόζουν, αφού μία επιτυχημένη πολιτική, όπως στην προκειμένη περίπτωση η τουριστική πολιτική του Δήμου με τα βραβεία που αποσπά κάθε χρόνο, δεν επιδέχεται κριτικής. Εξ άλλου ασκώντας κριτική σε μια φαινομενικά επιτυχημένη πολιτική, κινδυνεύει κανείς να θεωρηθεί εμπαθής και εχθρός του τόπου του που τόσο καλά διοικείται από τον Δήμο. Έτσι φιμώνεται και αδρανοποιείται η κριτική άποψη με αποτέλεσμα να μην μιλάει κανείς δημόσια για τα τεράστια προβλήματα υποδομής που αντιμετωπίζει η Μύκονος και το τοπίο τριτοκοσμικής χώρας που θυμίζουμε σε ορισμένες περιπτώσεις..

Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν οι Δημοτικές Αρχές του τόπου και την δική τους πολιτική δύναμη να ενισχύουν και τους πιθανούς επικριτές τους να τους εξουδετερώνουν προκαταβολικά. Πραγματικά ευφυής στρατηγική κι αν συμφωνώ με κάποιους που ισχυρίζονται ότι ο Βερώνης είναι πανέξυπνος πολιτικός είναι για αυτόν τον λόγο ακριβώς - επειδή ήξερε να διαχειρίζεται τις καταστάεις έτσι ώστε εκείνος να φαίνεται ότι ωφελεί τον τόπο και οι πολιτικοί του αντιπάλοι ότι τον βλάπτουν..

Σε κάθε περίπτωση στο τέλος ευνοημένος είναι ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή και χαμένη βγαίνει η Μύκονος, αφού η ύπαρξη προβλημάτων δεν αναγνωρίζεται καν, συζήτηση περί πιθανών λύσεων δεν ξεκινάει για κανένα θέμα και τα πράγματα βελτιώνονται με ρυθμούς χελώνας, με αποτέλεσμα πάλι στο τέλος κάθε τετραετίας οι ίδιοι που δημιούργησαν τα προβλήματα να είναι εκείνοι που θα τα λύσουν, εν μέρει μόνο, ώστε να είναι απαραίτητοι και την επόμενη τετραετία και την μεθεπόμενη και ούτω καθ'εξής..η ιστορία είναι γνωστή σε όλους!!

Σε όσους βιαστούν να με αποκάλεσουν εμπαθή, κακεντρεχή και οτιδήποτε άλλο περνάει από το μυαλό τους, εγώ θα κλείσω λέγοντας ότι τα χρήματα που συνεισφέρουν οι Μυκονιάτες στον Δήμο τους χρησιμοποιούνται από τον Δήμο τους για να τους χειραγωγεί ώστε να χειροκροτούν τους Δημάρχους και τους Αντιδημάρχους τους και να στρέφονται εναντίον όσων διαφωνούν και δεν πείθονται από τις πολιτικές τους!

Τάσος Π. Συριανός
Πηγή: http://mykonios.blogspot.com/2010/01/conde-nast-traveller.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου