Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Επιστολη στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για τα απορρίματα στην Μύκονο - Εκθεση Κλιμακίου της Περιφέρειας

Θέμα: Έκθεση Κλιμακίου Ελέγχου και Περιβάλλοντος για το ΧΥΤΑ Μυκόνου

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Μετά από καταγγελία της Κυρίας Δέσποινας Νάζου (Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου) που αφορούσε τον τρόπο λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μυκόνου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε την αποστολή Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος προκειμένου να διερευνηθεί η καταγγελία. Την 15-03-2011 το ανωτέρω αναφερόμενο κλιμάκιο επισκέφθηκε τους χώρους του ΧΥΤΑ Μυκόνου και βάση των διαπιστώσεων συνέταξε έκθεση στην οποία αναφέρονται διάφορες σοβαρές παραλείψεις μεταξύ των οποίων λιμνάζοντα νερά, απορρίμματα που εναποτίθεντο στο κύτταρο χωρίς στοιχειώδη διαλογή, καταπτώσεις από τα πρανή που είχαν σαν συνέπεια το φράξιμο του καναλιού απορροής όμβριων υδάτων ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε σε αρκετά σημεία η αποκόλληση των μεμβρανών αποστράγγισης. Το όχημα – συμπιεστής απορριμμάτων και ο ΒΙΟΚΑ βρέθηκαν εκτός λειτουργίας. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες αποκατάστασης στο χώρο του ΧΑΔΑ και διαπιστώθηκε πρόσφατη απόθεση απορριμμάτων στο χώρο αυτό.



Η πρακτική της λανθασμένης εναπόθεσης και διαχείρισης απορριμμάτων είναι επικίνδυνη για την υγεία μας και για το περιβάλλον για τους γνωστούς χιλιοειπωμένους λόγους (απελευθέρωση διοξινών και άλλων επικίνδυνων χημικών στον αέρα, δηλητηρίαση του υδροφόρου ορίζοντα κ.α.). Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων επιτυγχάνεται με την ανακύκλωση των υλικών. Χωρίς ουσιαστική ανακύκλωση και διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ο ΧΥΤΑ. Με την υπάρχουσα κατάσταση στην περιοχή του ΧΥΤΑ/ΧΑΔΑ τίθεται κατά κύριο λόγο σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών του νησιού ενώ παράλληλα, υποβαθμίζεται το περιβάλλον με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται η υποβάθμιση αυτή (ποιότητα ζωής – απαξίωση περιουσιακών στοιχείων πολιτών κλπ) .

Οι παραλήψεις στον τρόπο λειτουργίας του ΧΥΤΑ θα επηρεάσουν οπωσδήποτε αρνητικά τη διάρκεια βιωσιμότητας του έργου που σαν αποτέλεσμα θα σημάνει την ανάγκη κατασκευής νέου ΧΥΤΑ. Το υπερβολικό κόστος ενός νέου ΧΥΤΑ θα επιβαρύνει αυτή την φορά τους δημότες μιας και δεν υπάρχει καμία εγγύηση εθνικών ή κοινοτικών κονδυλίων για την κατασκευή του.

Επειδή είναι γνωστό ότι ο έλεγχος των συγκεκριμένων έργων δεν πραγματοποιείται μόνο από ελληνικές αρχές αλλά και από αντίστοιχες Ευρωπαϊκές, πιθανή διαπίστωση περί κακής λειτουργίας του έργου θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο (κυρώσεις). Υπάρχει πάντα η πιθανότητα απειλής επιβολής προστίμου για την μη τήρηση των όρων λειτουργίας του εν λόγω ΧΥΤΑ καθώς και η ζήτηση επιστροφής χρηματοδοτήσεων που διατέθηκαν για την κατασκευή του. Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο επιζήμια θα ήταν μια τέτοια εκδοχή για τον τόπο μας.

Μπορούμε να κάνουνε το νησί μας πρότυπο στο θέμα διαχείρισης απορριμμάτων. Στοιχεία για το πρόγραμμα ανακύκλωσης – κομποστοποίησης μπορούμε να αναζητήσουμε και από τον κοντινό μας Δήμο Σύρου. Πρέπει επίσης, να εντατικοποιηθεί η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Την στιγμή που η ιδέα του ‘πράσινου νησιού’ γίνεται όλο και πιο επίκαιρη (προγράμματα ESPOΝ, Δίκτυο Δάφνη, πρόγραμμα Πράσινα Νησιά του ΥΠΕΚΑ), η Μύκονος πρέπει αυτή να αποτελέσει ένα νησί πρότυπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Καμία προσπάθεια αναβάθμισης της εικόνας του νησιού μας δεν θα ευοδωθεί αν δεν λύσουμε το πρόβλημα των απορριμμάτων.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επεξεργάζεται ιδέες σχετικές με την διαχείριση των απορριμμάτων και θα φέρει προς συζήτηση ολοκληρωμένο σχέδιο για το θέμα αυτό. Ωστόσο ο Δήμος μας πρέπει να πρωτοστατήσει ξεκινώντας μια σοβαρή συζήτηση που θα οδηγήσει στη λύση του προβλήματος αυτού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εικόνα της Μυκόνου στο εξωτερικό είναι η εικόνα της Ελλάδος ολόκληρης. Είναι κρίμα τέτοια προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν να δίνουν μια άσχημη όψη στο νησί μας. Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων είναι και αυτή ένα δείγμα του πολιτισμού μας. Έχουμε την δυνατότητα να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ και την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ.

Η έκθεση του Κλιμακίου θα πρέπει να αποτελέσει παράγοντα ενεργοποίησης έτσι ώστε ο Δήμος Μυκόνου να προχωρήσει σε σχέδιο δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εξάλειψη των παρατηρήσεων που διαπιστώθηκαν.
Συνημμένη η έκθεση του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος.

Σας ευχαριστώ.
Βασίλης Μαργάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου