Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

"Στα αζήτητα οι χλιδάτες βίλες σε Μύκονο και Σαντορίνη"

Η Μύκονος, μαζί με τη Σαντορίνη, μπήκαν στο στόχαστρο της εφορίας πριν από μερικούς μήνες όταν το οικονομικό επιτελείο αποκάλυψε ότι 990 φορολογούμενοι χρωστούν 6,7 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο αλλά εμφανίζοντας να κατέχουν 2.917 ακίνητα αξίας 288 εκατ. ευρώ στα νησιά αυτά.

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που πωλούνται όσο όσο σπίτια, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Πρόκειται κυρίως για επιχειρηματίες που κέρδισαν πολλά χρήματα μέχρι το 2006, αλλά τώρα έχουν «στεγνώσει» από χρήμα.
Ακόμη, νεόπλουτοι της τάξης του Χρηματιστηρίου και της «φούσκας» του 1999 που αγόρασαν σπίτια στη Μύκονο ως ένδειξη κοινωνικής ανέλιξης και πλέον αδυνατούν να το συντηρήσουν.
Τέλος, τα τεκμήρια που έχουν μπει καθώς και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για αξίες άνω των 400.000 ευρώ, οδηγεί τους ιδιοκτήτες σε πωλήσεις σπιτιών προτού η εφορία τους φορτώσει με υπερβολικούς φόρους. Χαρακτηριστική η περίπτωση γνωστού εκδότη περιοδικών ο οποίος διαθέτει πολλά ακίνητα στη Μύκονο και πουλάει, όπως και γνωστού ζεύγους από τον χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου που έχει βγάλει στο σφυρί τη βίλα του.


Στη Μύκονο, το κοσμοπολίτικο κυκλαδονήσι μας, οι αγγελίες πώλησης ακινήτων αυξάνουν με δραματικό ρυθμό. Εξετάζοντας το προφίλ των πωλητών επιβεβαιώνεται, για μία ακόμη φορά, αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε, ότι η κρίση χτύπησε κυρίως σ' όλη της την κλίμακα τη μεσαία τάξη, είτε μεσοαστική είτε μεγαλοαστική, αλλά και όσους επωφελούμενοι από τον γρήγορο πλουτισμό -βλέπε Χρηματιστήριο- έχασαν τον έλεγχο και δεν μπόρεσαν να χαλιναγωγήσουν τη μεγαλομανία τους.
Οπως αποκαλύπτουν κτηματομεσίτες του νησιού, υπάρχουν εύποροι και γνωστοί Ελληνες που πουλάνε λόγω της οικονομικής κρίσης στο κοσμοπολίτικο νησί. Πρόκειται για βίλες από 2 εκατ. ευρώ και πάνω, πάνω από 500 τ.μ. με όλες τις σύγχρονες ανέσεις (πισίνες, σάουνες κ.λπ.). Αλλωστε, η συντήρησή τους είναι εξαιρετικά δαπανηρή, ενώ ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και τα τεκμήρια που ισχύουν προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους ιδιοκτήτες τους. Κάποιοι έχουν έλθει σε επαφή με ξένους, κυρίως Ρώσους αγοραστές προκειμένου να αγοράσουν σε τιμές πολύ χαμηλότερες απ' ό,τι πριν από 3 χρόνια. Αν και υπάρχουν περιπτώσεις μείωσης τιμών πάνω από 20%-25%, οι αγοραστές είναι ελάχιστοι και οι συμφωνίες που κλείνονται λίγες.
Οι τιμές των ακινήτων στη Μύκονο είχαν ξεφύγει από κάθε λογική. Σήμερα σύμφωνα με τον επικεφαλή του κτηματομεσιτικού γραφείου Mykonos Land, κ. Μ. Μένεγα, «επικρατεί μία στασιμότητα - διόρθωση στην αγορά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, των επαχθών φορολογικών μέτρων και το πάγωμα των δανείων».
12.000 € είχε φτάσει να πωλείται το τ.μ. Σήμερα οι τιμές για τα σπίτια κυμαίνονται στις 4.000 ευρώ/τ.μ. ενώ για πολύ καλά ακίνητα μπορεί να ξεπεράσουν τις 6-7 χιλιάδες.
1,5 εκατ. € πωλούνταν μέχρι πριν από δύο χρόνια τα 4 στρέμματα. Σήμερα, οι απαιτήσεις των οικοπεδούχων έχουν πέσει γύρω στα 800-900 χιλιάδες ευρώ.
40% φθηνότερα πωλούνται σήμερα συγκεκριμένες βίλες, σύμφωνα με το Bloomberg, χωρίς να υπάρχουν όμως πολλοί ενδιαφερόμενοι.
Μεγάλα μεσιτικά γραφεία στο νησί και στην Αθήνα έχουν λάβει εντολή να «σκοτώσουν» βίλες που διαθέτουν.
«Υπάρχουν βίλες που πωλούνταν 5-6 εκατ. ευρώ, που σήμερα δίνονται στα 4 εκατ.», τονίζει στην «Οικονομία» ο κατασκευαστής κ. Ιωάννης Τάσσης, που δραστηριοποιείται στη Μύκονο κι έχει κατασκευάσει πολυτελές συγκρότημα κατοικιών.
Νεόπλουτοι, golden boys ξεπεσμένα, επιχειρηματίες που έπεσαν έξω, αλλά και ιδιοκτήτες που φοβούνται την τσιμπίδα της εφορίας είναι οι κυριότερες κατηγορίες πωλητών ακινήτων στη Μύκονο. Το νησί έχει χαρακτηριστεί «αμαρτωλό» για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς καθώς τα τελευταία χρόνια κτίστηκαν εκατοντάδες βίλες με πολεοδομικές παρανομίες αλλά και με σκοπό το «ξέπλυμα» χρήματος από ξένους και Ελληνες που κρύβονται πίσω από υπεράκτιες εταιρείες.

Βασίλης Σ. Κανέλλης
vkanel@pegasus.gr

Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12930&subid=2&pubid=111115159 

3 σχόλια:

  1. Ως Αθηναία κάτοικος Μυκόνου έχω να πω πως ίσως, ίσως, αυτό να είναι μιά απρόσμενη τύχη για το νησί. Κυρίως επειδή θα σταματήσει η παράλογη υπερ-οικοδόμηση. Αλλά και γιατί, θυμηθήτε το, οι άνθρωποι που αγόρασαν αυτά τα κτήματα και έχτισαν μη σεβόμενοι το περιβάλλον (μέγα παράδειγμα το θάψιμο του θεόκτιστου Αη Γιάννη του Σπηλιανού πίσω μιά παράρογου μεγέθους κατασκευή) είναι ακριβώς εκείνοι που φόρτωναν τα τεράστια αυτοκίνητα με ψώνια από την Αθήνα κι άφηναν χρήματα μόνο σε 3-4 εστιατόρια. Οι γενικεύεσεις είναι επικίνδυνες και το λέω με κάθε επιφύλαξη μα έχω την εντύπωση πως θα μας βγεί σε καλό.
    Η αρχιτεκτονική της Μυκόνου είναι φημισμένη στη γη επειδή είναι "στα μέτρα του ανθρώπου". Ίσως όσους ξεπερνούν το μέτρο το ίδιο το νησί βρίσκει τρόπους να τους διώχνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σχόλιο σας είναι εύστοχο,συμφωνώ και νομίζω δεν είμαι ο μόνος.Σας ευχαριστώ γιατί δίνετε ελπίδα,σας ευχαριστώ γιατί με κάνετε αισιόδοξο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνω απολυτα με την κυρια Χρονοπουλου το κα κο αρχισε εκει στις αρχες του1990 δειλα -δειλα ,εως ωτου φθασαμε στο σημερινο καταντημα! ολα τα μεγαλα εργα( κατα την γνωμη μου παντα)απεδειχθησαν μπουμερανγκ για το νησι μας! και θα μου πει καποιος , εισαι εναντιον της αναπτυξης?ΝΑΙ ειμαι εναντιον τησ κακης αναπτυξης, δηλαδη αυτη που γινεται χωρις υποδομη χωρις σχεδιασμο και το κυριοτερο χωρις την γνωση του αριθμου που μπορει το μικρο αυτο νησι να αντεξει! πιστευω (σαν παραδειγμα το αναφερω ) η δημιουργια του νεου περιφερειακου χρονο με τον χρονο σβηνει την χωρα! ΚΑΙ ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΝ ΣΒΗΣΕΙ Η ΧΩΡΑ , Τ Ε Λ Ε Ι Ω Σ Α Μ Ε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Φ.Μεναρδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή