Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

"Δυσλειτουργίες" στην ανάκριση για τα κυκλώματα της Μυκόνου

Του Παναγιώτη Στάθη

Βαριές «δυσλειτουργίες» στην εξέλιξη της ανάκρισης για τα κυκλώματα που λυμαίνονται τα «χρυσοφόρα» νησιά του Αιγαίου, Μύκονο, Σαντορίνη κλπ, και ζημιώνουν το δημόσιο κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ -λόγω της μη καταβολής χιλιάδων προστίμων για αυθαίρετες κατασκευές πολυτελών οικημάτων- διαπίστωσε ο Άρειος Πάγος. 


Η σοβαρότατη αυτή υπόθεση που ήδη έχει δει το φως της δημοσιότητας λιμνάζει από το 2005 στο στάδιο ανάκρισης και γι’ αυτό ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια του Εφετείου Αιγαίου στη Σύρος ώστε να αναλάβει εφέτης-ανακριτής την υπόθεση διαφθοράς με βασικούς εμπλεκόμενους αστυνομικούς, υπάλληλους της Πολεοδομίας και των τοπικών δημοτικών αρχών κ.λπ.

Η παρέμβαση του κ. Τέντε έρχεται μετά από διαπίστωση ότι η υπόθεση πέραν της σοβαρότητάς της σημειώνει μεγάλη καθυστέρηση στην διερεύνησή της αφού οι δυο δικογραφίες που έχουν σχηματισθεί αφορούν σε αδικήματα που φέροντα να διαπράχθηκαν το 2005.

Αστυνομικοί, υπάλληλοι πολεοδομίας και τα χαμένα πρίστμα εκατομμυρίων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις δυο ογκώδεις δικογραφίες στα νησιά του Αιγαίου, με αιχμή τη Μύκονο πρωτίστως (και την Σαντορίνη), λειτουργούσε ένα ευρύ κύκλωμα το οποίο απαρτιζόταν από δημοτικούς και αστυνομικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους της Πολεοδομίας Κυκλάδων φέρονται να εισέπρατταν τεράστια ποσά από τους κατασκευαστές , πολυτελών, αυθαίρετων κατασκευών κυρίως στη Μύκονο.

Πρόκειται για βίλες αλλά και ξενοδοχεία οι ιδιοκτήτες των οποίων φέρονται να έδιναν από 15.000-20.000 ευρώ στους εμπλεκομένους για να σώσουν τις αυθαίρετες κατασκευές, προεκτάσεις κλπ. Οι δημοτικοί και αστυνομικοί υπάλληλοι φέρονται να βεβαίωναν ότι η πολεοδομία είχε ήδη προχωρήσει στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων.

Σε άλλες περιπτώσεις βεβαιωμένα πρόστιμα για αυθαίρετες κατασκευές που έπρεπε να αποσταλούν στις εφορίες για να κινηθεί η διαδικασία είσπραξή τους από τις εφορίες έμεναν κλειδαμπαρωμένα στα συρτάρια της πολεοδομίας με την «φαιδρή» επίκληση ασθενείας μιας και μόνο υπαλλήλου, λες και ολόκληρος ο μηχανισμός εξαρτάται από έναν και μόνον άνθρωπο. Το ζήτημα είναι βέβαια πώς η ζημία του ελληνικού δημοσίου υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σε άλλες περιπτώσεις οι κατάλογοι με τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για αυθαίρετες κατασκευές και έπρεπε να αποσταλούν στην Εφορία προκειμένου να εισπραχθούν, παρέμεναν για χρόνια στα συρτάρια της Πολεοδομίας, λόγω ασθενείας μίας και μόνο υπαλλήλου. Την απάντηση σε αυτό βέβαια φέρεται να δίνει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ανωτάτων υπαλλήλων της Πολεοδομίας Κυκλάδων όπου λέγεται πως βρέθηκαν καταθέσεις οι οποίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τη μισθοδοσία τους, ενώ σε βάρος τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και έχει απαγορευθεί η έξοδός τους από τη χώρα.

Ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ο διοικητής και υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους ενώ γενικότερα σε βάρος των εμπλεκομένων έχει κινηθεί ποινική διαδικασία για σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος αλλά και πλημμελήματος, όπως είναι τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία η οποία προκάλεσε στο Δημόσιο ζημία και όφελος σε τρίτους άνω των 150.000 ευρώ, της παράβασης καθήκοντος, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παρασιώπησης εγκλήματος, της υπεξαίρεσης από δημοτικούς υπαλλήλους, της πλαστογραφίας και υπεξαγωγής εγγράφων, της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης, καθώς και της νόθευσης εγγράφων.

Πηγή: http://www.capital.gr/News.asp?id=1198408 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου