Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Κριτική και Πρόταση - Αποκατάσταση του πλακόστρωτου


ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση παραδοσιακού πλακόστρωτου σε δημόκοινα και πεζόδρομους στον παραδοσιακό οικισμό πόλης Μυκόνου


Ο Δήμος Μυκόνου οφείλει να μεριμνήσει για την προστασία του παραδοσιακού οικισμού της χώρας, ο οποίος σύμφωνα με τα ΠΔ 721/95 και ΠΔ 336/76 κ.α. έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός (19.10,1978 π.δ/γμα (Δ' 594) ) τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλους που χρήζει προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύεται η καταστροφή ή αλλοίωση των κοινοχρήστων παραδοσιακών «αυλών» προ των κτιρίων ενώ γενικά κάθε εργασία που αφορά στη διαμόρφωση, τροποποίηση ή ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων, οδών, πλατειών, κτλ προσαρμόζεται στα παραδοσιακά πρότυπα και εκτελείται μετά από έγκριση της αρμόδιας αρχής.

Το τελευταίο διάστημα στην χώρα Μυκόνου σημειώθηκε έξαρση τροποποιήσεων των παραδοσιακών αυλών μπροστά από κτίρια επιχειρήσεων, οι οποίες δεν είναι συμβατές με τα παραδοσιακά πρότυπα. Μάλιστα σημειώθηκε το απαράδεκτο και πέρα από κάθε λογική φαινόμενο, τέτοιου είδους τροποποιήσεις να επεκταθούν πάνω στον παραδοσιακό πεζόδρομο, όπως συνέβη μπροστά από τον πρώην φούρνο της Ζαχαρούλας (βλ. Φωτογρ. 1 & 2).

Ο παραδοσιακός χαρακτήρας της πόλεως της Μυκόνου οφείλει επιτέλους να προστατευτεί από τον Δήμο Μυκόνου με πράξεις που θα παραδειγματίσουν και θα αποτρέψουν την εκ νέου αλλοίωση και καταστροφή των παραδοσιακών στοιχείων της Μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής.

Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, 

α) να προβεί άμεσα σε ενέργειες για την παραδειγματική αποκατάσταση των παραδοσιακών πλακόστρωτων όπου αυτό είναι απαραίτητο στον παραδοσιακό οικισμό και 

β) ειδικότερα προτείνουμε την άμεση αποκατάσταση του πεζόδρομου στην παραδοσιακή αρχική του μορφή, στην οδό Φλώρου Ζουγανέλη που προκλητικά καταστράφηκε μπροστά από το κατάστημα του πρώην φούρνου της Ζαχαρούλας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου